Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Liga Studentilor Romani din Strainatate

"Eu vreau si voi reusi sa fac in Romania tot ceea ce as fi putut sa fac in afara" - dialog cu dna Dora Morhan, masterand al Universitatii Arhus, din Danemarca


"Studiez in cadrul Universitatii Arhus, la Arhus School of Business, profilul Comunicare Corporatista si momentan lucrez la teza de diseratie. Am ajuns acolo dupa terminarea Facultatii de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Eu mi-am sustinut examenul de licenta sub indrumarea domnului profesor Gheorghe Ilie Farte, un om de tinuta morala rara, care ne-a spus mereu sa fim tot ceea ce putem sa fim".
irina scarlat

-- Ati cunoscut experienta strainatatii de foarte tinara. Care a fost prima iesire ca student roman?

-- Pe cont propriu am plecat in Florida, cand aveam 19 ani, prin programul Work & Travel. Am muncit mult, am calatorit enorm si, ce este mai important, este ca am legat prietenii ce dainuie pana azi. Astfel am deschis calea urmatoarelor plecari; stiam ca odata ajunsa acasa voi pleaca dupa 4 luni si de abia asteptam sa vad ce imi mai rezerva viitorul. In anul doi de facultate am plecat ca student Erasmus in Belgia, la Gent. Acolo am facut parte din programul Mocoma, program ce reunea studenti din 11 tari. A fost o perioada extraordinara, plina de peripetii. Belgia a fost si tara in care am avut prima mea experienta practica in domeniu. Am urmat un intership de 6 luni la compania Porter Novelli din Bruxelles, unde am invatat cu adevarat ce inseamna sa faci PR, ce sacrificii trebuie sa faci si ce recompense imense poti sa ai lucrand in acest domeniu.

-- Cum v-a primit tara adoptiva?

-- Belgia, in 2006, m-a primit cu bratele deschise, cu surprize si lucruri surprinzatoare. Nu stiu in 2010 cum ar fi, au trecut 4 ani si cred ca multi conationali s-au remarcat acolo prin lucruri mai mult sau mai putin placute.

-- Daca vorbim de itinerariu, cum ati creiona traiectoria dvs?

-- Printre bagaje si aeroporturi, traiectoria profesioanala ar arata cam asa: Iasi-Orlando-Gent-Bruxelles-Iasi-Arhus-Iasi. Acestea sunt locurile unde am poposit mai mult de 4 luni. Un om se formeaza foarte mult prin calatorii, iar aici harta se aglomereaza deoarece am avut mereu norocul sa am prieteni dornici de nou si fiecare oprire insemna de fapt multe alte plecari.

-- Student la Comunicare, bursier Erasmus, aplicant Work & Travel. Cind ati avut timp pentru toate aceste lucruri?

-- Printre picaturi... Daca la unii "viata se intampla cand isi fac planuri", eu ma gasesc in situatia in care sunt prea ocupata sa traiesc pentru a face planuri. Uitandu-ma in urma, nu realizez cat de repede au trecut anii si cat de multe s-au intamplat atat pe plan profesionla, cat si personal.

-- Masterand in Danemarca. La ce profil? Cum ati ajuns acolo? La ce universitate?

-- Studiez in cadrul Universitatii Arhus, la Arhus School of Business, profilul Comunicare Corporatista si momentan imi scriu teza de diseratie. Am ajuns acolo dupa terminarea Facultatii de Comunicare si Relatii publice a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Eu mi-am sustinut examenul de licenta sub indrumarea domnului profesor Gheorghe Ilie Farte, un om de tinuta morala rara, care ne-a spus mereu sa fim tot ceea ce putem sa fim. Fusesem admisa la mai multe facultati din Europa, dar am ales Danemarca pentru ca tarile scandinave erau un spatiu in care nu mai ajunsesem. Din cate citesem, aveau cu un sistem social mai avansat decat multe tari de pe batranul continent, lucru care s-a si confirmat ulterior.

-- Cum se vede Romania "din afara"?

-- Romanii o privesc mereu prin comparatie -- cum e in afara, cum e la noi si niciodata nu iesim avantajati de comparatie. Pentru straini suntem o tara" exotica" ai carei oameni sunt capabili dar nu inteleg cum putem trai cu 200 euro, in conditiile in care totul e la fel de scump ca la ei; cum exista masini de sute de mii de euro, dar nu avem sosele si multe alte paradoxuri. Cred ca persoanele care au avut contact cu noi vad putin diferit Romania comparativ cu portretizarile sale mediatice, deloc flatante, dar in cele mai multe cazuri adevarate.

-- Unde se termina "capsunarii" si unde incep romanii ambitiosi?

-- Romanii ambitiosi pot fi chiar si "capsunarii." Nu toti cei care pleaca sa munceasca se duc acolo cu intentii neortodoxe; unii sprijina un copil aflat la studii, altii o familie, iar aceasta e tot o forma de ambitie. Romanii ambitiosi incep unde se leapada mantia de inferioritate si se trece la fapte, cand se arata ca desi nu avem aceleasi resurse materiale, avem capacitate si determinare. Nu e usor, mai ales cand exista compatrioti ce fura, cersesc si inseala. Trebuie sa muncesti de doua ori mai mult ca sa demontezi prejudecati.

-- V-ati intors in Romania. De ce si pentru ce?

-- Din convingerea ca nici un popor nu poate ramane suspendat intr-un singur punct al istoriei sale. Daca Goethe spunea ca" lumea nu e a celor care pot, ci este a celor care vor" atunci eu vreau si voi reusi sa fac in Romania tot ceea ce as fi putut sa fac in afara. Stiu ca unii vor spune ca e o dovada de naivitate, dar voi lasa faptele sa confirme vorbele.

-- Ce definitie ati da viitorului?

--Nu mai exista trecut, prezent viitor; linia dintre ele s-a estompat. Trecem prin viata cu o viteza ametitoare si daca ne ancoram prea mult in vise vom rata prezentul ce ieri era viitor, si maine va fi trecut.

-- Sfaturi pentru tineri, de la tineri?

--Renuntati la complexele de superioritate si inferioritate, ambele sunt la fel de nocive. Nu fiti intrasigenti cand ii judecati pe altii si prea concesivi cand ne judecati pe voi insiva. Dati-va timp si si permiteti-va sa mai si gresiti ...e omeneste.

-- Cine este Dora Morhan?

--E in primul rand un om binecuvantat de Dumnezeu cu o familie deosebita si un sot extraordinar. E o fiinta cu o existenta echilibrata, animata de idealuri dar mai ales un om care vrea si care poate .


1

Comentarii:3


1# Scris de

Dora Morhan

in data de:

23/06/2010 12:14

In primul rand trebuie sa gasesti o facultate cu profilul dorit..In general pe site-urile universitatilor exista stipulate cerintele, perioada de admire si eventuale taxe. Unele accepta documentele si prin mail dar majoritatea vor vrea copii autentificate deci pregateste o suma de bani si pentru aceste lucruri, Liga Studentilor Romani din Strainatate, filiala Danemarca, te poate ajuta cu multe alte detalii. Iata linkul lor de FB http://www.facebook.com/pages/LSRS-Danemarca/296957268856


2# Scris de

john doe

in data de:

21/06/2010 20:22

Într-adevar, Dora Morhan „e un om care vrea si care poate”, e o persoana pe care o admir pentru performantele obtinute in ciuda tineretii sale.


3# Scris de

Laurentiu

in data de:

21/06/2010 19:50

Doamna Morhan,am auzit ca sistemul in Danemarca e foarte bun. Cum sa ajungem acolo?Ce aplicatii trebuie sa completam si in ce consta admiterea?


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi