Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Liga Studentilor Romani din Strainatate

Mentalitatea este singura care mai poata schimba Romania - dialog cu Marian Toader, Universitatea din Lausanne (Elvetia)

Ma numesc Marian, m-am nascut acum 23 de ani in una dintre cele mai frumoase statiuni montane din tara, Sinaia. Cind vine vorba despre Romania, primul lucru care imi vine in minte cred ca este frumusetea fetelor de la noi din tara, care nu va putea fi egalata niciodata de cele din vest. macar cu asta sa fim si noi inaintea lor
marin toader

-- Cine este Marian Toader? Ne puteti oferi o scurta prezentare? De unde veniti, unde sunteti student, ce resort v-a impins spre studiul in straintate? Ce specializare studiati?

-- Hey! Ma numesc Marian, m-am nascut acum 23 de ani in una dintre cele mai frumoase statiuni montane din tara, Sinaia, loc care mi-a deschis noi oportunitati si pasiunea pentru sporturile de iarna. Asa am reusit sa fac primul pas in lumea afacerilor incepand o mica afacere de import si distributie de echipament pentru Ski si Snowboard prin magazinul de profil in Sinaia. In acelasi an in care am deschis magazinul, am inceput studiile la Facultatea de Marketing, in cadrul ASE. Bucuresti, care m-a ajutat sa imi stabilesc bazele teoretice in arta vanzarii, avand ocazia sa aplic ce am invatat in afacere. Dupa obtinerea licentei, a venit momentul sa iau o decizie in viata, in sensul continuarii studiilor in Romania pentru licenta de masterand, concomitant cu derularea afacerii sau cu angajarea la o firma sau institutie. Intrebarea a fost: care firma, care institutie!!!!, ce mi se putea oferi sa muncesc? Am evaluat posibilitatile si nivelul de cunostinte acumulate si am constatat ca nu sunt suficient de bine pregatit pentru aceste variante, oportunitatile din Romania nefiindu-mi confortabile si cu perspective pozitive. Asa ca am decis sa imi continuu studiile cu un master in strainatate. Tara care m-a atras cel mai mult a fost Elvetia datorita nivelului de trai ridicat, neutralitatii fata de restul Europei, deschiderii catre o piata a muncii foarte bine platita, si nu in ultimul rand domeniul schiabil imens si pozitionarea in sanul Europei. Am fost acceptat la Universitatea de la Lausanne, care mi-a pus o singura conditie pentru a incepe masterul -- sa fac un an de evaluare in limba franceza, respectiv anul II din ciclul de Licenta. In momentul in care scriu aceste randuri, tocmai am terminat sesiunea si astept cu nerabdare rezultatele sa vad daca o sa fiu acceptat sau nu la Master-ul in Management care l-am ales.

marin toader 2

Dupa un an in care am avut cateva materii care le-am facut si la ASE, am realizat ca nivelul de studiu si cerintele din partea facultatii sunt superioare fata de ce se studiaza la noi in tara. In primul rand pentru a fi admis la facultate de licenta, nu trebuie sa dai admitere. Fiecare elev care are bacalaureatul are posibilitatea sa inceapa facultatea, dar apoi se face o selectie foarte exigenta. Ca idee, in primul an de licenta erau 900 de studenti, in anul doi au mai ramas 300, iar daca nu reusesti sa faci media generala peste 4 din 6 ai posibilitatea fie sa repeti anul, fie sa dai inca odata examenele picate. Daca pici si a doua oara, nu mai ai voie sa mai urmezi nici o facultate de stat de profil economic din Elvetia, deci regulile sunt mult mai severe, ceea ce e bine, ca nu scot absoventi pe banda rulanta, ca la noi.

-- Cum sunt vazuti studentii romani peste hotare?

-- Universitatea are o diversitate culturala foarte mare, fiind studenti din foarte multe tari, ceea ce ajuta ca toti sa fie egali intre ei indiferent de tara de origine. Se mai fac cateva glume pe seama noastra din cauza faptului ca romanii sunt vazuti in strainatate prin prisma cersetorilor si hotilor, dar usor, usor am observat ca incep sa isi schimbe aceasta parere.

-- Cit trebuie sa muncesti pentru a-ti face o cariera peste hotare? Unde este mai usor? In Romania sau acolo unde sunteti dvs?

-- Ocazia sa iti faci relatii pentru viitor o ai inca din timpul facultatii, unde te poti inscrie in cadrul unor asociatii studentesti care lucreaza cu firme de renume din Elvetia. De asemenea, in fiecare an universitatea organizeaza un fel de targ de job-uri unde cei mai mari angajatori vin sa isi prezinte ofertele, iar studentii pot aplica pentru stagii de practica si isi pot depune CV-urile.

-- Tineti legatura cu tara? Cind va ginditi la Romania, care este primul lucru care va vine in minte? De ce va este dor? Ce nu regretati la Romania?

-- Datorita internetului am posibilitatea sa comunic zilnic cu familia si prietenii. Cind vine vorba despre Romania, primul lucru care imi vine in minte cred ca este frumusetea fetelor de la noi din tara, care nu va putea fi egalata niciodata de cele din vest. macar cu asta sa fim si noi inaintea lor ??Cand sunt acolo parca mi se pare ca a trecut o vesnicie de cand nu mi-am mai vazut prietenii si familia ceea ce ma face sa vreau sa vin cat mai des acasa, dar de cand pun piciorul in aeroportul Otopeni si incep sa vad jungla care este la noi si cum toata lumea tipa, injura, se impinge, parca m-as urca in urmatorul avion spre Elvetia.

-- Cum este viata dvs peste hotare? Aveti prieteni? Va distrati?

-- Pana acum este OK! Am reusit sa imi fac foarte multi prieteni, cu care pot sa ma bucur de toate frumusetile acelei tari. Din punct de vedere al distractiei este mai bine la noi in tara, unde ma simt in largul meu, dar si acolo pot spune ca se organizeaza party-uri super OK, doar ca ei sunt mai linistiti.

-- Aveti in calcul ideea de a va reintoarce in Romania dupa finalizarea studiilor?

-- Cand am plecat as fi vrut sa ma intorc in tara dupa terminarea studiilor, dar cu cat stau mai mult acolo, cu atat se sterge mai mult ideea din capul meu. Cred ca am sa imi caut un job acolo sau intr-o tara vecina si sa raman sa lucrez in strainatate.

-- Ce le-ati sugera elevilor si studentilor romani?

-- Sincer, daca au ocazia si posibilitatea sa faca studiile in alta tara, sa profite, chiar daca au varianta unui program Erasmus, tot este bine, castiga multa experienta, iar influenta este pozitiva asupra mentalitatii, mentalitatea fiind singura care mai poata schimba Romania.

-- Ce credeti ca ii lipseste sistemului educational romanesc pentru a obtine calitate?

-- Sistemului educational romanesc ii lipsesc studentii motivati sa invete si sa asimileze informatie importanta, care le va ajuta in viata. Cu sistemul practicat de facultatile din Romania, absolventi pe banda rulanta asociat cu profesori care vin doar de dragul de a-si lua salariul, fara nici un interes sa ii motiveze pe studenti sa invete, nu se va reusi niciodata imbunatatirea calitatii absolventilor. In plus curriculum materiilor predate la noi ar trebui actualizat si imbunatatit astfel incat sa contina informatii necesare in practica si de actualitate.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi