Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Liga Studentilor Romani din Strainatate

"Este necesar sa constientizam ca totul depinde de noi, iar actiunile pe care le intreprindem modeleaza ceea ce devenim" - dialog cu Ioan Eugen Popitiu, coordonatorul filialei Italia a Ligii Studentilor Romani din Strainatate

"Inainte sa putem inainta, trebuie sa ne cunoastem trecutul, traditia, si sa fim constienti ca in prezent suntem ceea ce suntem datorita a ceea ce am fost. Inainte sa asteptam o schimbare care sa vina peste noapte, trebuie sa ne schimbam noi. Eu am inceput, decizia ta care este?

-- Propun un interviu mai putin conventional si te voi ruga pe tine sa pui prima intrebare. Ce uvertura ai alege?

-- In primul rand multumesc frumos pentru invitatie si doresc sa va felicit pentru dedicatia cu care va ocupati de aceasta revista. Daca tot imi oferiti mie sansa sa incep si doriti sa ramanem in ton cu termenul mai putin conventional, atunci voi alege sa raspund intrebarii dumneavoastra, iar ca uvertura voi alege Ludwig van Beethoven – Egmont Op.84.*

-- LSRS Italia. Ce este aceasta structura? Cu ce se ocupa si cati membri are? Ce ati facut concret pentru tinerii romani din Italia?

-- LSRS Italia este una din cele 21 de filiale ale Ligii Studentilor Romani din Strainatate. Principala activitate pe care o desfasuram este identificarea romanilor care studiaza in Italia. Statisticile statului italian vorbesc de un numar ridicat: in jur de 4.000 de studenti de nationalitate romana, din care membri activi in LSRS Italia aproximativ 300. Chiar recent am contactat 200 noi studenti de la Universitatea din Bologna si in mare parte raspunsurile si initiativa au fost agreate. S-au primit feedback-uri pozitive, insa avem nevoie de timp pentru o organizare mai buna si pentru crearea unor oportunitati pentru studentii romani. Ca sa raspund la intrebarea dumneavoastra in legatura cu faptele concrete ale LSRS Italia, as vrea sa mentionez in primul rand ca am reusit sa creem o retea. O retea de romani care atunci cand esti departe de casa iti aduce un zambet pe buze. Cand te intalnesti cu un coleg roman, student si el la randul lui simti un sentiment de solidarietate, stii ca si el se afla in situatia ta, nu usoara in multe cazuri. Alta activitate a LSRS Italia, precum si a celorlalte filiale LSRS, este de a oferi informatii cu privire la studiile in strainatate, in cazul nostru Italia. Noi, actualii studenti, cat si fostii, am simtit lipsa acestor informatii, iar acum incercam prin prezenta noastra sa facilitam procedura , iar lucrul care cred ca este de admirat este ca reusim sa o facem ca voluntari.

LSRS Italia a luat initiativa de a trimite o scrisoare deschisa autoritatilor italiene, atunci cand actele de rasism au devenit accentuate. Nu am dorit sa dezaprobam actiunele intreprinse de catre autoritatile italiene, am vrut sa punctam ca este necesar sa se respecte legile, dar ca este inadmisibil sa critici o tara intreaga pentru greselile catorva persoane.

In momentul de fata este in derulare un studiu pornit de catre doamna Petronela Daniela Feraru, doctorand la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, la Facultatea de Filosofie si Stiinte Politice, domeniul Sociologie, in colaborare cu LSRS Italia. Scopul studiului consta in indentificarea dificultatilor intampinate de catre studentii romani in Italia cu privire la discriminare, integrare, educatie, oportunitati si decizia de a reveni in tara de origine, Romania.

Un proiect de care ma ocup personal este realizarea unor contracte de colaborare cu institutii atat italiene, cat si romanesti, care au activitate in Italia, pentru a facilita pentru membri LSRS stagii de pregatire in internul structurilor prezente pe teritoriul italian. Prezenta noastra, cat si activitatile intreprinse de noi au si un scop, acela nu este sa schimbam ceva, este sa imbunatatim, iar pana momentan pot sa spun ca faptele vorbesc.

-- Tu ce faci in Italia? Cum ai ales aceasta tara si domeniul in care vrei sa te specializezi?

-- In Italia? Duc o viata normala, bineinteles dedicandu-mi cea mai mare parte din timp studiului, motiv pentru care am ales sa vin aici. De fapt, nu cred ca am ales eu tara, ci mai degraba tara m-a ales pe mine. Initial, am primit o bursa de studiu cu posibilitatea de a alege intre Stiinte Politice si Relatii Internationale pe de o parte, si Psihologie pe de alta parte. Ulterior am optat pentru prima varianta, nu a fost un motiv anume, pur si simplu mi-am urmat instinctul in detrimentul unei mai vechi pasiuni. Privind in spate, sunt foarte multumit de alegerea facuta, am realizat ca este ceea ce mi se potriveste, iar faptul ca ma trezesc in fiecare dimineata cu zambetul pe buze, pregatit de o noua zi, imi intareste convingerea ca am luat decizia potrivita.

-- Ce iti place si ce nu la sistemul romanesc de invatamant? La ce trebuie sa renuntam si ce ar trebui sa dobandim?

-- Eu, ca si multi alti colegi ai mei, mai in varsta sau mai tineri, olimpici, angajati ale unor mari companii internationale sau institutii ale statului, demonstram ca sistemul de invatamant romanesc are punctele lui forte. Nu doresc sa critic sistemul, deoarece fiecare sistem de invatamant are plusuri si minusuri, in schimb doresc sa ma concentrez si sa subliniez lipsa motivatiei personale a elevilor, lipsa dorintei lor de implicare. Se alearga prea mult dupa note care bineinteles ca reflecta dobandirea anumitor cunostinte, dar nu te ajuta sa rationezi, sa fii diferit, sa fii tu. In tara vom intalni multi elevi bine pregatiti pe viziunile unui manual, dar prea putini gata sa isi exprime si sa argumenteze o viziune proprie, chiar si gresita.

Sa renuntam? Asta ar insemna ca ce avem este redundant, dar cand vorbim de asa ceva, de multe ori ne referim ca si la existenta unui plan B, deci ceea ce avem este un lucru pozitiv, depinde din ce unghi privim. Viata este o acumulare de experiente, deci ce ar trebui sa dobandim? Initiative si perspective proprii cat mai indraznete, vise si mai mult curaj de a ne indrepta spre implinirea lor. Mai mult optimism si, ca sa il citez pe Ralph Waldo Emerson, "Viata este o calatorie, nu o destinatie". Sau cel putin asa ar trebui sa fie.

-- De unde vii si unde vrei sa ajungi?

-- Vin din Zalau, un oras care in tara este considerat mic, dar cand sunt in intrebat in Italia de catre colegii mei cati locuitori are orasul din care provin, 65 de mii, apreciaza ca fiind un oras destul de mare. Unde doresc sa ajung? Eu as vrea sa va pun o alta intrebare, exista vreo limita? Practic traim intr-o lume in care putem sa ajungem cat de departe vrem, iar odata ajunsi in respectivul loc, obtinem un post de munca, realizam ca deja avem alta tinta stabilita. Momentan incerc sa inteleg ceea ce imi doresc, dar incerc sa nu ma limitez si sa dau maximul, sa ma agat de orice oportunitate care ma ajuta sa ma maturizez si care ma apropie de anumite vise.

-- Ai participat la un congres de pace la Osaka. Ce si-a propus acest demers?

-- Congresul de la Osaka a fost o initiativa a Junior Chamber International si a statului japonez. Proiectul a fost demarat in 2010, iar una dintre dorintele lor este de a continua si pe viitor. Eu am gasit foarte interesante obiectivele acestui congres. Pe cat par nesemnificative, pe atat tind sa cred ca pe termen lung vor avea un efect benefic. Vorbim de 40 de studenti la nivel international si 40 de studenti japonezi care au luat parte la acesta conferinta. A fost o saptamana de dezbateri, workshop-uri, cu scopul de a identifica nu neaparat un conflict armat, ci si asa numite probleme care pot genera un conflict, ca de exemplu toleranta sau impartirea responsabilitatilor. Impartiti in 8 echipe, fiecare s-a ocupat de un subiect, cum ar fi: Valori si principii, Pace, securitate si dezarmare, Dezvoltare si eradicarea saraciei, Protejarea mediului, Protejarea celor vulnerabili, Identificarea necesitatilor unor zone defavorizate: Africa si Consolidarea Natiunilor Unite. Fiecare echipa a identificat cauzele care produc aceste probleme si au incercat se gaseasca solutii.

Scopul principal al acestei conferinte a fost de a ne prezenta existenta unei asa numite paci active. Pacea pozitiva necesita o implicare constanta, o toleranta intre popoare, o cooperare cu scopul de a accepta culturi diverse, obiceiuri si moduri de actiune. In final s-a elaborat "The Charter of Peace Conference of Youth" care este o matrita care va sta la baza acestui proiect, binenteles cu posibilitatea ca mereu sa fie adaugate noi amendamente.

-- Si daca tot ne ocupam cu iscoditul, am vrea sa aflam cate ceva despre tine. Vreau sa ne oferi un CV oficial si un altul pentru prieteni.

-- Sunt absolvent al Colegiului Tehnic Alecsandru Papiu Ilarian din Zalau, profilul matematica-informatica intensiv. Ulterior am inceput cursurile Institutului de Stiinte Economice din Cluj Napoca, facultate la care am renuntat cand mi s-a confirmat bursa de studiu in Italia.

Din 2006, sunt student la Alma Mater Studiorum - Università di Bologna la Facultatea de Stiinte Politice, urmand cursurile de Stiinte Politice si Relatii Internationale. Pe plan profesional sunt stagiar la Consulatul General al Romaniei din Bologna din luna martie 2010, iar din luna aprilie sunt Coordonatorul Filialei Italia al LSRS.

-- Cum crezi ca LSRS va reusi sa schimbe viata tinerilor romani?

-- Intr-un mod pozitiv. Ca exemplu as putea sa iau Caravana LSRS, care s-a desfasurat in liceele a 16 orase din tara. Proiectul "Stagii de Practica in Institutiile Publice" isi propune sa ofere studentilor romani de exceptie oportunitatea de a efectua stagii de practica in institutiile publice din Romania. Stagiarii vor face cunostinta cu mecanismele institutionale publice si vor aduce cu ei prestigiul academic si expertiza acumulata pentru a contribui la eficientizarea activitatii sectorului public din Romania si pentru a dobandi o experienta care le va fi folositoare in cariera. Pe de alta parte, Gala LSRS, eveniment care are loc in luna ianuarie a fiecarui an, este dedicata promovarii excelentei academice si consolidarii comunitatii studentilor romani din strainatate.

Prin toate aceste proiecte, LSRS a oferit o perspectiva diferita fata de cea care ne-a fost prezentata pana acum in mass-media romaneasca. Demonstram ca prin munca, dedicare si implicare, Romania are o sansa de schimbare. Noi asta ne dorim cel mai mult. In plus, pentru a avea mai multi sorti de izbanda, ne motivam reciproc cu totii, permanent.

-- As vrea sa incheiem in aceeasi nota in care am inceput. Te las pe tine sa dai lovitura de final. Deci?

-- Inainte sa putem inainta, trebuie sa ne cunoastem trecutul, traditia, si sa fim constienti ca in prezent suntem ceea ce suntem datorita a ceea ce am fost. Este necesar sa constientizam ca totul depinde de noi, iar actiunile pe care le intreprindem modeleaza ceea ce devenim. Inainte sa asteptam o schimbare care sa vina peste noapte, trebuie sa ne schimbam noi. Eu am inceput, decizia ta care este?


1

Comentarii:1


1# Scris de

Ana Becheru, Coordonator LSRS Marea Britanie

in data de:

10/01/2011 12:12

Felicitari, Eugen!! Liga Studentilor Romani din Strainatate: Mergem inainte, mergem impreuna!


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi