Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Naturalis

Busuiocul, Regele plantelor

Busuiocul este o planta cunoscuta si folosita de milenii, care se bucura de o notorietate mondiala datorita "compozitiei foarte bogate a uleiului volatil pe care il contine", afirma doctorul in farmacie Ovidiu Bojor in cartea sa "Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z", Ed. Fiat Lux, an 2003. Insasi denumirea sa latineasca "ocinum basillicum" (basil - imparat) ne trimite cu gandul la tronul regal pe care il ocupa in ierarhia plantelor, putand fi utilizata atat ca planta de cult sau condimentara, precum si ca planta medicinala.

Pe vremea romanilor busuiocul trecea drept o planta a fertilitatii, a atractiei si a dragostei, aroma ei amplificandu-se mult in caldura razelor soarelui. Cu acelasi scop o purtau si mandrele noastre fete de pe plaiurile mioritice, si nu numai. O planta recunoscuta si pentru calitatile ei de a aduce voia buna, in traditia romaneasca, cand se mergea duminica sau de sarbatori la biserica, la petreceri si la hora, fetele obisnuiau sa poarte buchete mici de busuioc in par, iar feciorii le puneau in palarii.

Chinezii, curiosi din fire, si-au aruncat si ei fruntile asupra acestei miraculoase plante si au observat ca aroma busuiocului degaja o energie de tip Yin, ce are rolul de a calma in primul rand sistemul nervos, principalul responsabil pentru toate reactiile noastre. Aroma Yin a busuiocului este un stimulent natural, pastrandu-si proprietatile chiar si cand este uscata, echivaland astfel cu un adevarat tonic pentru organismul uman şi pentru campul energetic.

Oricand trateaza de la durerile de cap, pana la cancer si boli provocate de radiatii; secretul ei consta in curatarea retelei energetice a omului (sursa: “Calatorii prin Univers”, Ed. Sedcom Libris Iasi), in regenerarea celulelor si re-echilibrarea energiilor in corp; de exemplu, intrand pe meridianul ficatului, ea transforma nivelul energetic al disfunctiei acestui organ. Chiar si in cazul infectarii cu virusul hepatitei, aromoterapia cu ulei de busuioc accelereaza procesul de vindecare, oferind ulterior o imunitate mult crescuta. Privind din perspectiva afectiunilor grave create in urma consumului marit cu alimente iradiate (vezi si articolul meu : “Un nou imperiu: Iradierea” rubrica Psihologie/spiritualitate) sau a persoanelor care lucreaza in medii si cu substante toxice (care sunt predispusi sau inceput de cancer, tumori), busuiocul reprezinta un bun imunomodulator.

In acest sens, doctorul in farmacie naturista Ovidiu Bojor explica recomandarile acestei plante terapeutice: “uleiul esential are actiune antidepresiva, antispastica, ca si carminativa, digestiva, expectoranta, febrifuga; este cortico-adrenal si tonic stomahic, prin urmare planta este recomandata in tulburari gastro-intestinale, ale  si in tulburari ale cailor respiratorii. In uz extern este folosita ca instectifug si calmant al intepaturilor de insecte.” Sub forma de aerosoli, doctorul in farmacie recomanda busuiocul in bronsite, tuse si sinuzite, fiind totodata si stimulent al sistemului imunitar in guturai, gripa, boli infectioase. In afectiunile sistemului nervos se recomanda in anxietate (teama, frica), in depresii, in oboseala, insomnii, migrene, tensiune nervoasa.”

Proprietatile antibacteriene ale busuiocului , si nu numai, au fost atent studiate si de dacul Pliniu cel Batran, publicand in preajma anilor 77 d. Hr. cartea sa “Naturalis Historia”, “Istorie naturala”, cuprinzand capitole de la matematica si fizica universului, geografie, antropologie, zoologie, botanica, pana la agricultura, horticultura, farmacologie, psihologia umana si sculptura.  Carti de referinta sunt si “Istoria plantelor” a lui Teofrast, “Comentariile” a lui Mattioli ca si celebra carte din sec. XVI de astrologie farmaceutica a lui Paracelsus, de unde avem azi reteta Bitter-ului a Mariei Treben.

In randul tarilor hinduse, busuiocul este considerat sacru fiind planta zeilor Krishna si a lui Vishnu, din acest motiv, de exemplu, indienii obisnuiesc ca la culcare sa aiba in preajma o ramurica de busuioc.

In mijlocul credinciosilor crestini se spune ca in momentul in care, Sf. Elena, mama Sf. Constantin (274 – 337 d. Hr.) - imparatul Imperiului Roman, a descoperit Sfanta Cruce a Lui Hristos, ea a observat ca in preajma acesteia a crescut mult busuioc.  La sfintirea apei, pentru agheasma, este folosit tot busuiocul si tot cu el se stropeste pentru alungarea duhurilor rele, pentru sfintirea si curatirea locurilor. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru binecuvantare, pentru protectia divina asupra casei si a familiei.

Busuiocul este apreciat si in arta culinara de catre bucatari, oferind o aroma minunata: de exemplu in bucataria chineza sunt specialitati care includ busuioc proaspat sau uscat pentru supe. În Taiwan bucatarii adauga busuioc proaspat unei supe-crema sau frunze de busuioc fierte in ulei la puiul prajit, impotriva colesterolului. In tradiatia romaneasca, busuiocul este gatit si la sosuri, cateodata in salate impreuna cu fructe proaspete sau adaugat in gemuri de fructe si sosuri — de obicei cu capsuni, dar si cu zmeura sau prune.

Arhiva articolelor scrise de Stefania Andra Simionescu este si pe site-ul ei www.calatoriiprinunivers.hostei.com.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando scoala de astrologie fidelia pechora tulip vox iasi internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi