Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Naturalis

FRUMUSETE NATURALA DE SEZON: TRAISTA CIOBANULUI

In gradina mea si in toata zona respectiva de deal am observat multa "traista-ciobanului", o planta destul de simpatica si usor de recunoscut, dupa frunzulitele mici in forma de inimioare (sau de traista). Imi amintesc ca o vedeam adesea in plimbarile prin Bucuresti in Parcul Izvor de cand eram copil si-mi petreceam vacantele pe acolo.
traista ciobanului

Inca o planta ce face parte din flora spontana cu care Dumnezeu a binecuvantat natura tarii noastre. Creste aproape in orice zona, de la campie pana la munte, in plin soare. Am fost surprinsa sa aflu ca plantuta aceasta delicata este inrudita cu varza(!), facand parte din aceeasi familie (Brassicaceae).

Trebuie facuta o atentionare in ce priveste culegerea acestei plante: se rupe intotdeauna de sub nivelul frunzelor sau se smulge cu tot cu radacina, care se indeparteaza ulterior. Daca planta este rupta de deasupra nivelului frunzelor, ea secreta niste substante toxice (tiocianati si amine), care inhiba functia tiroidei. Dupa uscarea (intreaga) a plantei, ea se poate marunti, prin uscare disparand riscul expunerii la substantele toxice.

Extractul din traista ciobanului are proprietati trofice asupra musculaturii cardiace si uterine. Utilizat corespunzator, normalizeaza tensiunea arteriala. Datorita acestor recomandari fitoterapeutice, traista ciobanului este folosita ca adjuvant in tratarea aritmiilor cardiace, hipertensiunii, hipotensiunii sau tensiunii oscilante. Aceasta planta s-ar putea dovedi de un real ajutor pentru persoanele cardiace care sufera vara din cauza caldurii si sunt expuse unui risc mai mare decat restul populatiei.

De asemenea, fiind recunoscuta pentru efectele ei hemostatice (de oprire a hemoragiilor), planta este recomandata pentru metroragii (menstruatii prea abundente), sau orice fel de hemoragii, femeilor in prima faza a menopauzei (pentru reglarea simptomatologiei oscilante si a variatiilor hormonale, pentru ferirea uterului de complicatiile posibile asociate cu menopauza). Se poate folosi pentru refacerea tonicitatii uterului dupa nastere. De asemenea, prin stimularea functiei glandei tiroide, ajuta la slabit si intensificarea metabolismului. Datorita proprietatilor sale trofice uterine, nu se va folosi in sarcina, deoarece poate induce avort. Exista chiar mentiuni despre utilizarea plantei in afectiuni canceroase ale stomacului sau uterului, dar nu voi intra in detalii aici. Pentru reglarea menstruatiei se va incepe cura de ceai din traista ciobanului cu aproximativ 10 zile inainte de data ideala a aparitiei menstruatiei.

Un lucru mai putin stiut este acela ca planta este benefica in bolile musculare externe.

Infuzie: dintr-o lingurita cu varf de planta la o cana de apa - litru; sau planta inmuiata la aburi: doua maini pline de planta pe cat posibil proaspata se tin intr-o sita deasupra unui vas cu aburi; planta astfel inmuiata se pune intr-o panza subtire si se aplica pe locul afectat ca si o compresa.

Mai este indicata in tratamentul litiazei urinare, (cu contraindicatie insa in cazul litiazei oxalice). Se mai poate utiliza ca adjuvant in hipercorticism si in hipotiroidie (cu contraindicatie pentru hipocorticism si hipertiroidie). Trebuie facuta o atentionare: traista ciobanului este un excitant nervos usor, deci nu se va folosi in cazuri de insomnie, epilepsie, depresie.

Nu se administreaza in paralel cu anticoagulante, anticonceptionale, sau corticoterapie.

Nu este o planta toxica si se poate consuma perioade indelungate. Se pot bea pana la 3-4 cani de infuzie zilnic.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi