Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Naturalis

"Noi suntem cei ce detinem controlul asupra starii de bine" - dialog cu Ligia Pop, raw vegan chef, gazda show-ului TV online "Ligia's Kitchen"

La 31 de ani, Ligia Pop este autoarea cartii de bucate "Retete Vegane Fara Foc" si a cartii "Germeni si Vlastari - Surse de Sanatate si Energie". Este raw vegan chef (bucatar specializat in bucataria vegana fara foc), sustine demonstratii culinare si organizeaza anual targuri raw vegane (a III-a editie va fi in toamna la Bucuresti). Este gazda show-ului TV online" Ligia's Kitchen" (ajuns deja la al 18-lea episod). Dincolo de acestea, Ligia Pop este licentiata in muzica la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi, profesoara de pian si autoarea metodei inovative de pian "Pasi in Lumea Muzicii".

Am discutat cu Ligia Pop (http://www.ligiapop.com/) despre nutritie, despre sanatate si frumusete si amprimit sfaturi foarte bune, pe care dorim sa le impartasim cu toti cei ce vor sa aiba o viata de calitate.

-- Ce este alimentatia raw?

-- "Raw vegan" inseamna alimentatia vegana fara foc (vegan = fara ingrediente de origine animala ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt legumele, intr-o varietate cat mai larga, dar in special leguminoasele pline de clorofila; germenii si vlastarii, ca surse majore de proteine complexe, usor de asimilat si digerat; semintele si nucile, de asemenea surse de proteine si acizi grasi esentiali; fructele; superalimentele, gen algele marine care reprezinta sursa cea mai complexa de minerale din lume si pana la cacao raw si diverse prafuri vegetale bogate in nutrienti complexi.

Cu toate aceste ingrediente se pot face variatii si combinatii corecte din punct de vedere nutritional, deosebite, si pe gusturile gurmanzilor. Cand spun raw spun crud si nu ma refer doar la morcovi si salate goale. Alimentatia vegana fara foc cuprinde foarte multe retete gurmande, despre care multi nici nu au visat. In cartea mea, Retete Vegane Fara Foc, puteti observa diversitatea de retete, de la lapte de migdale/susan/orez, paine din nuci si combinatii diverse de seminte germinate, pizza, pateuri si unturi vegetale, branzeturi din nuci cu un gust exceptional, chiftele, ciuperci cu maioneza, legume marinate, deserturi extrem de simple si delicioase, torturi, inghetate si prajituri sanatoase, in special pentru copiii nostri.

Stilul acesta de viata nu este extremist, ci promoveaza consumarea unor cantitati cat mai mari de mancare in stare naturala si fiecare este liber sa-si aleaga proportia dintre mancarea raw vegana si mancarea vegana/vegetariana gatita. Marea majoritatea a adeptilor curentului raw-food consuma un procent de 60-80% crud si restul de 20-40%, mancare gatita vegetariana/vegana, precum supe de legume, preparate facute la slow cooker (aparat cu gatire lenta), la temperatura de 40C pe o perioada mai lunga, la aburi, la cuptor in vase de lut sau ceramica, intr-un cuvant cat mai natural posibil.

-- Cum a aparut acest curent si unde?

-- Personal, am aflat de alimentatia bazata pe cruditati in preajma anului 1987, cand o cunostinta de familie s-a vindecat de cancer prin intermediul ei. In Romania s-a auzit de alimentatia bazata pe hrana vie inca din ani '50, prin intermediul d-nei Elena Nita Ibrian, care a reusit sa se vindece de cancer prin acest fel de alimentatie. Dansa a adoptat o dieta bazata 100% pe hrana vie, dar si cateva produse animale, curate pe atunci si nu asa de pline de hormoni si antibiotice precum cele din ziua de azi.

Intotdeauna au existat oameni care au mancat in felul acesta, dar doar in ultimul secol a devenit mai cunoscut acest stil de viata si de alimentatie. Exista foarte multi raw vegani in lume care consuma 100% natural de ani de zile, unii chiar de 30-50 de ani, de la copii, femei insarcinate, batrani si in special oameni bolnavi care s-au vindecat prin ajutorul hranei naturale, prin consecventa si gandire pozitiva. Pentru ultima categorie, exista in lume institute de sanatate gen Hippocrates Health Institute din Florida sau Institutul Gerson din Europa si USA, care au experienta de peste 60 de ani in tratarea diverselor forme de boala prin tratamentele naturale, recomandand un regim 100% vegetal, lipsit de orice forma de zahar, chiar si in forma cea naturala, din fructe.

-- Dvs cum ati imbratisat acest curent?

-- In general, toti cei pasionati de o viata mai sanatoasa sunt deschisi spre a invata lucruri noi, care sa le asigure un trai si mai bun. Multi ani am fost vegetarieni, insa pe parcurs am realizat importanta unui procent cat mai ridicat de alimente in stare cruda. De fapt, cine nu este convins de asta?

Toate ne-au fost date de Natura, de Dumnezeu si ar fi un pacat mare daca nu le-am adauga in viata noastra. Nici nu cred ca am putea trai fara o salata de rosii zemoase in miez de vara sau fara dulceata unui pepene zemos. Daca ar fi sa discutam motivele alegerii mele, as putea spune ca mereu mi-am dorit sa-mi imbunatatesc alimentatia si am stiut ca o dieta bogata in vegetale sub forma cruda este ceea ce-mi lipsea. Am stiut ca trebuie sa facem ceva pentru noi cat suntem tineri si noi suntem cei ce detinem controlul asupra starii noastre de bine viitoare. Tot timpul am fost preocupata de teama ingrasarii, a ridurilor, a bolilor apasatoare si am stiut ca tot ceea ce intra in categoria legumelor si fructelor in stare naturala ne pot apara de toate aceste trasformari/imbatraniri ale corpului pe care de obicei le consideram normale.

Am vrut sa imbatranesc frumos si sa am cat mai putine probleme de sanatate, sa fiu plina de energie si sa am o minte agera chiar si la o varsta inaintata. La inceput nu mi-a fost usor, fiindca toate retetele incercate mi se pareau prea puternice la gust. Erau gusturi noi cu care corpul nu era invatat si a fost nevoie de o perioada de adaptare. Pe parcurs am inceput sa inventez propriile retete, dupa gustul nostru romanesc, si am realizat ca se pot face multe preparate delicioase din ingrediente cat mai simple.

-- Este aceasta alimentatie apreciata chiar si de celebritati?

-- Intotdeauna au existat oameni care au mancat in felul acesta, dar doar in ultimul secol a devenit mai cunoscut acest stil de viata si de alimentatie. In zilele noastre, acest fel de alimentatie este foarte apreciat in randul celebritatilor precum Steve Jobs, Demi Moore, Pierce Brosnan, Daryl Hannah, Susan Sarandon, Cher, Margaret Cho, Angela Bassett, Edward Norton, Donna Karan, Woody Harrelson. Toti sunt raw vegani ori pana la 100% sau intr-un procent foarte mare.

-- Se poate slabi cu ajutorul acestei alimentatii?

-- Lumea internationala a fost zguduita in 2008 (mai putin Romania unde niciodata nu prea ajung stirile acestea), cand a aparut pe CNN cazul Angelei Stokes, o tanara obeza pentru varsta ei, care a slabit 160 pounds (72,5 kg) cu ajutorul dietei raw vegan. Dovada este un link de pe Youtube, de la CNN.

http://www.youtube.com/watch?v=rk4sw_rYucg De asemenea va recomand filmul "Fat, Sick & Nearly Dead", unde oameni obezi, aproape de limita sanatatii sau care aveau deja inima terminata, au slabit cate 30-60 kg cu ajutorul curelor de 30-60 zile, numai prin intermediul sucurilor preparate din fructe si multe, multe legume frunzoase. Pe tot parcursul curei, medicii au tinut sub observatie toate analizele care initial erau devastatoare, iar pe parcurs se imbunatateau vizibil de la zi la zi. Nivelul colesterolului scadea, inima si sistemul imunitar se intareau, calciul si toate mineralele erau in ordine, proteinele la fel etc. Va invit sa cititi articole pe site-ul meu, www.ligiapop.com, unde femei si barbati care au slabit cu ajutorul alimentatiei raw vegane isi povestesc experientele lor.

-- Care sunt beneficiile acestui stil de alimentatie? In ce consta? Cine il poate folosi?

-- Cantitatile mari de cruditati ne mentin tineri la corp si ageri la minte, plini de armonie si pace interioara, si gata de a vedea viata in alte culori. A fost uimitor sa urmaresc schimbarile din corpul meu in functie de proportia de cruditati introdusa pe parcurs si am sa va vorbesc imediat despre asta. Transformarile mari se realizeaza atunci cand procentul de cruditati diversificate se apropie de 90% si ma refer aici la schimbari miraculoase realizate prin detoxifierea si curatarea organismului. Aceleasi schimbari le-am observat si la mine, atat la constipatia (de care sufera multi) cat si schimbari in ce priveste textura pielii, claritatea ochilor. Nu mai spun de celulita si de curand am citit ca singura cale prin care poti scapa de ea este consumul mare de cruditati.

De asemenea, parul si unghiile devin mai sanatoase si stralucitoare. Eu una am scapat de durerile de ficat si fiere care veneau ca bonus odata cu consumul preparatelor din carte, cat si de starea aceea de greutate si lipsa de energie, care au fost inlocuite cu o stare de bine si liniste sufleteasca.

Ne-am putea duce mai departe si povesti despre trasformarea care se localizeaza la nivel sufletesc, spiritual cat si mental. Parca ai o alta viziune, mai clara, a vietii si mai ales cand vine vorba de rezolvarea unor dileme si probleme, esti in stare sa iei decizii mai bune si mai rapide, ai o claritate si o acuratete a mintii pe care n-o poti experimenta prin alimentatia clasica, gatita, te poti bucura de o energie pe care nu credeai ca o poti avea doar prin consumarea cruditatilor, pot sa spun ca te apropii de o perceptie diferita cand vine vorba de viata si relatiile cu oamenii jurul tau. Devii o persoana mai deschisa, mai intelegatoare si rabdatoare cu cei din familie sau din jurul tau. Multi au experimentat aceste transformari si exista forumurile raw veganilor, cat si multe site-uri in lumea online internationala care descriu starile prin care a trecut fiecare.

In plus, cine nu si-ar dori sa arate ca o persoana de 40 de ani la varsta de 50, 60 ani? Sa luam un exemplu, Karyn Calabrese, un model celebru in USA, a fost invitata in 2000 la show-ul lui Oprah pentru a povesti lumii despre secretul tineretii ei. La fel ca toate celebritatile ingrijorate de aspectul si sanatatea lor, Karyn a fost vegana 30 ani si in ultimii 20 de ani, adepta unei alimentatii 100% vegetale. La varsta de aproximativ 60 de ani, ea arata ca si de 40, cu pielea neteda, corpul suplu si parul matasos. Ea promoveaza acest fel de alimentatie atat prin prezentari si clase cat si prin intermediul restaurantului ei raw vegan din California, tinut unde stim ca exista cele mai multe restaurante cu acest specific.

Si ca raspund la intrebare, beneficiile mancarii raw vegane constau in superioritatea ei nutritionala fata de mancarea gatita, datorat continutului ridicat de nutrienti regasit in cruditati, ca si vitamine, minerale, proteine si enzime (sunt tot proteine, dar au roluri specifice in corp si se distrug prin gatire). In bucataria raw vegana, alimentele nu sunt pregatite peste 40 de grade Celsius, si asta inseamna ca enzimele din ele sunt intacte si gata sa ne ajute in orice reactie chimica din corp, cat si in protejarea si lupta acestuia impotriva bolilor, asa cum le este menirea. Si fiindca restul moleculelor din mancarea vegetala sunt intacte, sunt de o suta de ori mai usor de asimilat, si nu suprasolicita ficatul, fierea si pancreasul, asa cum se intampla cu cele animale.

-- Cine are si cine nu are voie sa adopte un astfel de regim?

-- Daca ne uitam la definitia acestei alimentatii vom vedea ca nu este nimic strict si extremist si nu este un regim, ci un stil de viata normal in care vegetalele trebuie sa ocupe un loc important in alimentatie. Totul se consuma cu moderatie si nu exista nici o contraindicatie. Dimpotriva, o dieta bogata in cruditati este recomandata tuturor, indiferent de varsta.

Atunci cand cel care isi doreste sa faca mai multi pasi pentru o sanatate mai buna trebuie sa se informeze cat se poate de mult. Nu spun ca trebuie sa faca si cursuri sau sa aiba o pregatire speciala, insa pentru multi dintre noi, cand spunem cruditati, ne referim doar la kilograme intregi de mere, portocale, banane, morcovi, salate, rosii si cam atat. Este nevoie sa intelegem ca trebuie sa includem o paleta vasta de cruditati -- seminte incoltite, germeni si vlastari din cereale, cat si leguminoase, acestea fiind adevarate surse de energie si vindecare. Adaugam toate varietatile de nuci care le vom inmuia inainte pentru a le face mai usor de digerat, leguminoasele cu frunze de un verde intens care sunt adevarate surse de calciu, zinc, magneziu, fier, radacinoasele care se pot manca crude si lista poate continua.

Multe persoane care deja sufera de gastrite si ulcere au avut probleme deoarece au plecat la drum fara prea multe informatii si si-au inrautatit situatia prin consum ridicat de alimente acide contraindicate in cazul acestor boli. Conteaza foarte mult ca atunci cand aduci un procent mai mare de cruditati in viata ta sa stii sa le combini corect si sa stii care sunt acide si care sunt bazice. Acelasi lucru este valabil si in cazul mancarii gatite deoarece mancarea combinata gresit ramane blocata in intestin si suferim ulterior de crampe, balonari, indigestii, constipatii, dureri de cap, lipsa de energie, migrene.

-- Exista si reactii mai putin placute intr-o astfel de alimentatie?

-- A fost uimitor sa urmaresc schimbarile din corpul meu in functie de proportia de cruditati introdusa pe parcurs. Cu cat proportia a fost mai mare, cu cat am simtit cum corpul facea incercari puternice de a scapa de toxinele acumulate in ani. Daca procentul de hrana vegetala este spre 100%, se produce intr-adevar o detoxificare insotita de anumite stari specifice prin care au trecut mii de oameni. Printre acestea s-ar numara durerile de cap, starile de moleseala, febra, guturaiul.

Toate acestea apar in starea initiala, insa ceea ce urmeaza te face sa uiti ca le-ai experimentat. Transformarile mari se realizeaza atunci cand procentul de cruditati diversificate se apropie de 90% si ma refer aici la schimbari miraculoase realizate prin detoxifierea si curatarea organismului. Adevaratele efecte secundare apar imediat dupa ce incepem sa consumam in exclusivitate gatit si mai ales cand incepem sa ignoram cruditatile.

Se simte imediat diferenta fiindca toate senzatiile de bine descrise mai sus dispar, reinstalandu-se din nou senzatia aceea de corp greoi, de mancare nedigerata, oboseala permanenta si lipsa de energie, energie consumata in exces pentru a digera felurile de mancare procesate termic sau foarte bogate in proteine animale.

-- As aduce in discutie beneficiile consumului de sprouts, una dintre vedetele alimentatie sanatoase.

-- Sprouts inseamna orice samanta comestibila incoltita si aici intra atat leguminoase, cat si cereale, crescute sub forma de germeni sau sub forma de vlastari, plini de clorofila. Ma veti intreba de ce se pune baza atat de mare pe verde. Clorofila este esentiala vietii deoarece este o concentratie de putere rezultata din combinarea chimica a energiei pamantului si a energiei solare. Clorofila curata sangele, inlatura metalele grele si celulele anormale si totodata aduce bogatie de oxigem in corp.

Se stie ca intr-un corp bine oxigenat boala nu se dezvolta. Semintele sunt surse vii de nutrienti precum minerale, vitamine, enzime, cat si de acizi grasi esentiali care reprezinta sursa importanta a proteinelor din aceasta familie a vegetalelor. Marea majoritate a semintelor comestibile se pot incolti.

De la semintele de floarea soarelui, care sunt mai dificile la incoltire si crestere, dar care sunt cele mai hranitoare superfoods cunoscute, pana la semintele minuscule de patrunjel, marar, mustar, varza, bostan, canepa, meiul, hrisca verzuie sau albicioasa, graul, orzul, ovazul, secara, amaranth-ul, midgalele, susanul, quinoa, schinduf-ul (fenugreek), toate din familia fasolei. Aatentie ca nu toate soiurile sunt indicate decat urmatoarele -- mung, fasolea adzuki, lintea, nautul, cat si alte soiuri precum lucerna, broccoli, mustarul, ridichile, trifoiul, salatele, spanacul, broccoli. Prin inmuiere, incoltire si crestere in vlastari se produc reactii chimice ce activeaza enzimele gata sa ne protejeze de boli si pregatesc prin pre-digerare pentru noi totul, adica rup structura nutritionala complexa, fiind gata de asimilare. Sa vedem totusi ce se intampla prin aceste procese.

Nutrientii se desfac si se simplifica devenind foarte usor de asimilat si digerat. Proteinele se transforma astfel in aminoacizi, grasimile in acizi grasi esentiali. Proteinele, vitaminele, enzimele si urmele de minerale se multiplica de la 300% pana la 1200%. Anumite toxine si acizi care in mod normal ingreunau digestia se reduc sau chiar sunt eliminate. Se pot spune mult mai multe...

-- Sunteti un promotor activ al acestui curent. Cum este primit si privit de catre romani?

-- In Romania, oamenii au fost intotdeauna interesati de o alimentatie sanatoasa si orice noutate ii atrage. Interesul lor a fost neasteptat de mare, inca de la primele postari pe site-ul meu, dandu-mi imboldul sa ajut mai mult prin intermediul demonstratiilor culinare, evenimentelor si targurilor raw care le desfasor la noi in tara.

Daca ar fi sa povestesc cum a inceput totul, nu stiu daca as putea s-o fac in cateva cuvinte. Din 2009, am inceput sa scriu pe site-ul meu despre alimentatia sanatoasa si cea raw vegana, iar in martie 2010, am inceput campania "Mananca Sanatos O Zi Pe Saptamana", prin care am incurajat oamenii sa imbine alimentatia obisnuita cu cat mai multe cruditati proaspete, salate din frunze diverse, care sa nu lipseasca la nici un fel de mancare gatita, vlastari din cereale si legume, extrem de bogati in nutrienti in special pe timp de iarna, cat si multe seminte si nuci, toate sub o alta forma decat cea obisnuita.

Aceasta campanie a luat amploare si fiind raw vegan chef, s-a materializat printr-o serie de demonstratii culinare tinute in diverse orase, culminand cu organizarea unui targ raw vegan, primul targ de acest fel din Romania si care a avut un succes enorm. Acum organizez anual doua targuri Raw Vegane la Bucuresti, unul in primavara si unul in toamna, la care va astept cu drag. Proiectele au continuat si in decembrie 2010 am inceput cu sotul meu sa filmam show-ul Ligia's Kitchen care are pana in prezent 18 episoade. Prin intermediul show-ului mi-am dorit sa ajut mai mult, sa "intru" in casele oamenilor, fiindu-le de asemenea de mare ajutor in prepararea hranei.

-- As schimba registrul si a ajunge la muzica, una dintre pasiunile dvs. Ce inseamna muzica pentru dvs?

-- Tinta vietii fiecarui individ este sa aiba o meserie care sa-l pasioneze. Despre mine pot sa zic ca Dumnezeu mi-a ingaduit aceasta bucurie, de a face zilnic lucruri pe care le iubesc cu adevarat. Imediat dupa terminarea facultatii am inceput sa dau lectiile de pian intr-un stil atragator pentru elevii de toate varstele, contrar felului in care am invatat eu pianul in copilarie. Mi-am dorit ca aceasta metoda sa fie folosita si de alti profesori si in 2007, am scris un manual de pian, "Pasi in Lumea Muzicii".

Pasiunea a continuat pana azi, cand incerc sa-mi gasesc timp pentru lectii de pian, pe care le organizez cu elevi de toate varstele. Ma bucura interesul lor si bucuria cu care se intorc la orice lectie de pian. Muzica a ocupat mereu un loc important in viata mea, inca de cand ma stiu pe pamant. In familia noastra se canta mult, avem chiar si o micuta orchestra la un moment dat pe care o adoram. Pot sa spun ca intotdeauna muzica buna, "imbracata" in sunete armonios interpretate, mi-a dat o bucurie in suflet, un echilibru, o pace si o liniste interioara putin inteleasa de altii.

-- Vorbiti-ne si despre alte pasiuni ale dvs. Ce va mai place in afara de muzica si raw food?

-- Omul cat traieste descopera noi pasiuni si hobby-uri, iar in privinta mea pot sa spun ca cele majore deja le-am descris deja. Ar mai fi poate un hobby uitat pe fila marginase a cartii vietii mele, si ar fi quilling-ul, o arta medievala de prelucrare a hartiei, mai bine zis a cartonului. Am avut si un vernisaj cu 37 de lucrari, candva in decembrie 2009 si parca a trecut un secol de atunci. Este ceva ce pe atunci faceam cu pasiune, chiar mai am cateva lucrari ramase pe care le pastrez cu pretuire. Imi aduc aminte ca am lucrat la ele cateva saptamani si am fost foarte fericita de rezultat.

-- La final, ne puteti sugera cateva retete din show-ul "Ligia's Kitchen"?

-- Cu mare drag. Sunt retete simple, foarte rapid de preparat, intr-un timp record de 3-10 minute, sanatoase, fara zahar, care nu ingrasa si care ne mentin tinere, frumoase si suple.

Prajitura de mere

http://www.youtube.com/watch?v=A3zWGWguQlA

Spaghetti din dovlecei

http://www.youtube.com/watch?v=7Uzp1Vtg698

Salata de cruditati cu maioneza

http://www.ligiapop.com/2011/02/20/ligias-kitchen-satala-de-cruditati-cu-maioneza/

Tort de ciocolata si menta

http://www.youtube.com/watch?v=1HTihRG4yH4


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando scoala de astrologie fidelia pechora tulip vox iasi internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi