Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Psihologie / Spiritualitate

"Femeile din Moldova au cel mai ridicat nivel de inteligenta emotionala din România" - Daniel Bichis

Daca esti inteligent din punct de vedere emotional, ai mai multe sanse de reusita în viata. Comunicarea, organizarea, modul de a relationa cu cei din jur sunt mai importante atunci când ai de condus o echipa, mai ales daca vrei sa o aduci catre succes. Si în viata personala inteligenta emotionala (EQ) are un cuvânt greu de spus: nu persoanele cu IQ mare au casatorii fericite, cercuri de prieteni pe care se pot baza si viata personala fericita. Despre relatia dintre inteligenta emotionala si gripa porcina, motivele pentru care Creanga a avut o viata mai fericita decât Eminescu, dar si despre argumentele pentru care cele mai apreciate emisiuni de televiziune sunt animate de prezentatoare nascute în Moldova, iar cei mai controversati barbati politici provin din Ardeal, am stat de vorba cu expertul Daniel Bichis, psiholog si coach, singurul român certificat international în privinta masurarii si dezvoltarii inteligentei emotionale.

Carte de vizita

Daniel Bichis este psiholog si coach, singurul român certificat international în privinta masurarii si dezvoltarii inteligentei emotionale. De aproape doua decenii si-a dedicat activitatea facilitarii schimbarilor în viata sau cariera, precum si dezvoltarii organizationale, pe baza unei abordari ce combina NLP cu inteligenta emotionala. În anul 2007 a coordonat studiul "Inteligenta emotionala la locul de munca", primul studiu stiintific al impactului acesteia asupra companiilor românesti.

-- Vom începe cu o întrebare clasica:ce este inteligenta emotionala?

-- Tehnic vorbind, este capacitatea de a detecta, întelege si utiliza emotiile atât cele proprii, cât si ale altor persoane, pentru a lua cele mai bune decizii si a le pune în aplicare. Sau, pe scurt, întelepciunea de a accepta si utiliza si alte modalitati de a te raporta la lume decât cele rationale.

-- Când s-a vorbit pentru prima oare despre acest lucru? Cine este initiatorul si de ce a fost nevoie de un astfel de curent? Cum a reusit sa se impuna?

-- Ca în cazul oricarui concept de succes, exista mai multe persoane care îsi disputa prioritatea lansarii conceptului. Cel mai "cuminte" este un german, Leuner, care a folosit termenul în 1966, fara prea mult ecou. Apoi, teza de doctorat a lui Wayne Payne din 1985 se referea deja la efectul inteligentei emotionale asupra succesului scolar si modalitatile de dezvoltare a ei în procesul educativ. În acelasi timp, Reuven Bar-On începuse deja elaborarea testului EQi, cel care masoara nivelul de inteligenta emotionala. În 1990, a aparut primul articol stiintific de impact, scris de profesorii Jack Mayer si Peter Salovey, ale caror cercetari au fost popularizate de Daniel Goleman, în cartea ce a devenit best-seller si în România. Eforturile autorilor citati îsi au originea din convingerea ca nu este posibila explicarea complexitatii comportamentului uman doar pe baze rationale, astfel încât adaugarea unei noi dimensiuni, cea emotionala, permite o mult mai buna întelegere si influentare a acestuia. Un exemplu extrem de elocvent este cel al reactiei românilor fata de vaccinarea împotriva virusului AH1N1: chiar daca era gratuita si au fost date o multime de argumente rationale în favoarea ei, oamenii au luat cu asalt centrele de vaccinare doar dupa ce moartea lui Toni Tecuceanu a fost pusa în relatie cu virusul. Iar succesul a fost asigurat tocmai de capacitatea de a oferi explicatii si solutii în zone în care abordarile cognitiv-comportamentale s-au dovedit insuficiente: leadership, comunicare, persuasiune, seductie, succes si recunoastere. Creanga versus Eminescu

-- Pe ce se bazeaza inteligenta emotionala?

-- Atât Reuven Bar-On, cât si Daniel Goleman au plecat de la aceeasi întrebare: Cum este posibil ca oamenii extrem de inteligenti sa nu fie si cei care au cel mai mare succes si viata cea mai fericita? Este deja de notorietate ca "tocilarii", cei care au cel mai mare succes scolar, clacheaza foarte adesea atunci când este vorba sa se integreze profesional si sa culeaga roadele eforturilor depuse în scoala si facultate. Mai mult, nu cele mai inteligente persoane au casatorii fericite, cercuri de prieteni pe care se pot baza si viata personala fericita. Si daca ar fi sa luam un exemplu local, Mihail Eminescu avea un nivel de inteligenta rationala (IQ) aproape iesind din scala, în timp ce Ion Creanga era o persoana "banala", putin peste media inteligentei epocii. Si totusi, povestitorul a avut o viata mult mai fericita decât "geniul pustiu", nivelul sau de inteligenta emotionala fiind mult peste medie.

-- Care este instrumentul de masura?

-- Din 1997, cel mai folosit si recunoscut test de evaluare a nivelului de inteligenta emotionala este EQi, elaborat de Reuven Bar-On si adaptat pentru România de un colectiv format din Dragos Iliescu, Raluca Livinti si Daniel Bichis.

-- Cum ne poate ajuta inteligenta emotionala sa fim mai buni, mai performanti?

-- În primul rând printr-o mai buna fundamentare a deciziilor pe care le luam. Foarte adesea, argumentele rationale ne îndeamna sa actionam într-un anumit fel, cu toate ca "inima" ne da ghes sa procedam cu totul altfel. Cu cât avem mai multa inteligenta emotionala, cu atât va fi mai probabil sa descoperim acea solutie de sinteza, în care credem "din toata inima" si în aplicarea careia ne dedicam "trup si suflet".

-- Cum se poate dezvolta inteligenta emotionala? Ne nastem cu ea ori o dezvoltam?

-- Succesul cartii lui Daniel Goleman s-a datorat partial si faptului ca a aparut în mijlocul unei dezbateri ce divizase societatea americana. Cu câteva luni înainte fusesera publicate rezultatele unui studiu aratând ca nivelul de inteligenta rationala (IQ) divide societatea americana într-o parte care ar trebui sa se limiteze la o viata în saracie ("prostii") si cei carora societatea le recompenseaza capacitatea de a rezolva probleme cu care se confrunta ("desteptii"). Or, nivelul IQ s-a demonstrat ca este determinat genetic, este înnascut si poate fi foarte putin modificat prin educatie sau dezvoltare personala. În schimb, celalalt factor al succesului, nivelul, de inteligenta emotionala (EQ), depinde de numarul si tipul de experiente sociale pe care le avem, crescând continuu pâna în jurul vârstei de 50 de ani. Exista deja multa experienta în privinta dezvoltarii inteligentei emotionale, atât în mediul organizational, cât si în cel academic si al vietii cotidiene. Viata mai fericita pentru cei cu EQ mare.

-- În ce masura este inteligenta emotionala un criteriu de succes profesional si un factor determinant al vietii personale împlinite si fericite?

-- În aceasta privinta Daniel Goleman a propus o formulare extrem de elocventa: inteligenta rationala (IQ) este un criteriu de precalificare, în timp ce inteligenta emotionala (EQ) este unul de diferentiere. Asta înseamna ca dintre doua persoane ce au aproximativ acelasi nivel de cunostinte si o capacitate similara de a rezolva problemele logice cu care se confrunta, cea care are nivelul EQ mai ridicat are cam cu 80 la suta mai multe sanse de reusita profesionala, daca activeaza într-o pozitie ce implica interactiunea cu alti oameni, nu cu masini sau calculatoare. Si pentru ca înca nu s-au creat nevasta-android sau copilul virtual, aproape sigur va avea o viata mai fericita si împlinita. Misterul reusitei vedetelor TV din Moldova.

-- Cât de inteligenti emotionali sunt moldovenii în comparatie cu românii din alte zone?

-- Conform studiului pe care l-am realizat în anul 2007, femeile din Moldova au cel mai ridicat nivel de inteligenta emotionala din România, la polul opus aflându-se barbatii din Ardeal. Asta ne explica de ce cele mai apreciate emisiuni de televiziune sunt animate de prezentatoare nascute în Moldova, iar cei mai controversati barbati politici provin din Ardeal.

-- Femeile, cele mai inteligente emotional.

-- Care persoane sunt mai inteligente emotional? Femeile? Barbatii? Persoanele casatorite sau cele singure? -- La nivel mondial, diferenta dintre barbati si femei în privinta EQ nu este semnificativa statistic. În România, însa, femeile sunt semnificativ mai inteligente din punct de vedere emotional, diferenta fiind de circa 5 ani de "viata virtuala". Asta înseamna ca o femeie de 30 de ani are nivelul de inteligenta emotionala tipic pentru barbatul de 35 de ani, ceea ce justifica traditia de a favoriza o asemenea diferenta de vârsta dintre soti. În privinta statutului marital, în mod paradoxal persoanele divortate sunt cele cu cel mai ridicat nivel de inteligenta emotionala, urmate de barbatii care traiesc în concubinaj. La polul opus se afla barbatii casatoriti. Diferenta între un bun manager si un întreprinzator de succes

-- În ce masura un om de afaceri de succes are un coeficient de inteligenta emotionala foarte ridicat?

-- Diferenta dintre un bun manager si un întreprinzator de succes este nivelul de inteligenta emotionala mult mai ridicat al celui din urma. Acesta este un risc asupra caruia atragem mereu atentia organizatiilor care ne solicita coaching sau training de inteligenta emotionala: foarte adesea participantii la astfel de programe îsi descopera latura antreprenoriala si, daca organizatia nu este pregatita pentru a le-o valorifica, este posibila plecarea lor pentru a-si dezvolta propriile afaceri.

-- De ce un om cu un IQ mare nu este totdeauna si un om care reuseste în viata?

-- Este suficient sa va gânditi la ultima întâlnire cu colegii de liceu pe care ati avut-o: cine a reusit cel mai bine? "Tocilarii" sau "popularii"? Cei care din liceu au capacitatea de a organiza petreceri sau excursii, a coordona activitatea unor cercuri sportive sau grupuri de bârfa sunt cei care si ulterior au cele mai mari sanse de reusita profesionala si personala, ajungând foarte adesea sa fie sefii sau patronii celor foarte inteligenti. De ce? Pentru ca traim într-o societate în care problemele sunt rareori rationale si foarte adesea sociale.

-- Puteti sa-mi dati niste exemple în care s-a reusit, cu ajutorul inteligentei emotionale, sa se obtina rezultate foarte bune?

-- Exista atât de multe exemple, încât nu pot decât sa enumar câteva dintre contextele în care dezvoltarea nivelului de inteligenta emotionala a avut influenta pozitiva:

• cresterea performantelor scolare si reducerea abandonului scolar, mai ales în rândul baietilor,
• îmbunatatirea semnificativa a performantelor recrutilor înrolati în armatele profesioniste,
• asigurarea constantei performantelor sportive, atât la nivel individual, cât si de echipa,
• cresterea numarului si valorii contractelor încheiate de agentii de vânzari,
• îmbunatatirea semnificativa a satisfactiei clientilor ce apeleaza la call-center-uri,
• dezvoltarea rapida si de mare impact a calitatilor de lider,
• îmbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala, cu scaderea semnificativa a nivelului de stres profesional si de boli profesionale,
• sporirea satisfactiei în viata de cuplu si cea sexuala.


1

Comentarii:1


1# Scris de

Bruno

in data de:

27/09/2010 00:34

Pai, stiam de mult ca moldovencele sunt apreciate si renumite in intreaga lumea pentru calitatiile lor, si ca performantele lor dau o contributia semnificativa la "îmbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala, cu scaderea semnificativa a nivelului de stres profesional si de boli profesionale," Sunt foarte multumit ca azi am invatat ca e vorba de "inteligenta emotionala..." :-)


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi