Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Psihologie / Spiritualitate

Cabala sau intelepciunea primirii

Cabala este un mixt intre stiinta, psihologie, filosofie si "religie". Cu toate acestea ea nu poate fi incadrata ca fiind o religie, o forma de psihologie sau o filosofie. Ceea ce mi se pare revolutionar in aceasta metoda spirituala este latura practica care se axeaza 100% pe munca interioara. Nu este nevoie de cruci, asane, liturghii, apa sfintita, binecuvantari sau alte ritualuri. In cadrul intelepciunii cabalei nu este loc pentru Diavol sau pentru Satan pentru ca "Nu exista nimeni in afara de El", adica nu exista nimeni in afara de Dumnezeu. Am stat de vorba pe aceste subiecte cu David, un adept al Cabalei. David si atat. Poate doar David din Bucuresti.

-- Ce inseamna Cabala?

-- Adaptarea fidela a cuvantului Cabala in limba romana ar insemna receptie/primire. Intelepciunea Cabala nu a aparut ca un trend la Hollywood, ci si-a facut debutul cu mai bine de 5000 de ani in urma. In acele timpuri umanitatea era o parte inseparabila de Natura, traind in intimitate cu aceasta, iar oamenii nu erau asa centrati pe sinele lor cum sunt astazi.

Fiind intimi cu Natura pe de o parte, si temandu-se de ea, pe de alta parte, oamenii aspirau nu doar sa invete mai multe despre lumea inconjuratoare, ci doreau sa determine ce sau cine o guverna. Asadar, frica, dar si apropierea de ea, i-a facut pe multi sa cerceteze si sa descopere ce plan avea Natura pentru ei si implicit pentru noi toti. Un individ unic in acele timpuri, cunoscut noua ca „Avraam Patriarhul” a cugetat si a cautat pana ce a gasit adevarul: lumea avea un singur conducator.

Cand si-a dat seama de acest lucru a realizat ca a descoperit adevarul etern si a vrut sa-l impartaseasca intregii lumi. Pentru a-si clarifica mesajul a dezvoltat o metoda care l-a ajutat sa explice mai limpede perceptiile sale, iar aceasta metoda este ceea ce noi denumim ca „ intelepciunea primirii.” De atunci exista si prima carte despre cabala intitulata Sepher Yetzirah (Cartea Creatiei).

Dupa Avraam urmeaza a doua dezvaluire a intelepciunii, de catre Moise in  timpul exodului din Egipt. In timp ce Avraam a scris intr-un limbaj alegoric‚ Partzufim si Sephirot, Moise a revelat Tora in limbajul „ramurilor si radacinilor” facand referire la faptul ca exista o corelatie intre tot ceea ce exista in lumea noastra si legile/fortele care o guverneaza de la un nivel superior. Apoi a urmat cartea Zohar, cea mai cunoscuta carte despre Cabala, chiar daca nimeni nu o intelege complet.

Zohar a fost scris in aramaica, in limbajul legendelor. Este scris ca o fictiune. Este imaginar si poetic. Pare ca vorbeste despre lumea aceasta, dar este o limba de legende, numita limba Midrash.

De atunci si pana in prezent a existat un lant neintrerupt de cabalisti printre care Isaac Luria, iar in ultimul secol Yehuda Ashlag, fiul sau Baruch Ashlag si discipolul acestuia, inca in viata dr. M. Laitman, a caror metoda o urmam si noi. Cu toate astea, stiinta cabala nu a fost dintotdeauna accesibila si deschisa tuturor. Insasi cabalistii transmiteau traditia doar catorva oamenii din generatie care meritau, care erau dezvoltati superior si posedau calitati nedezvoltate pana de curand in umanitate, calitati care le-au permis sa o inteleaga si sa o foloseasca corect. Limbajul din cartile cabaliste nu se refera la lumea fizica si daca nu inveti de la un cabalist autentic cum sa abordezi aceste scrieri, pur si simplu nu le poti intelege.

Aceasta abordare clandestina a cabalei a dat nastere numeroaselor povesti si legende ce o invaluie; de asemenea cand Cabala a migrat in zone ale omenirii in care nu existau cabalisti, a luat un curs diferit. Nu e de mirare ca omenirii i-a fost oferita o varietate larga de lucruri sub numele de Cabala: misticism, animism, fetis, new-age, farmece, miracole, toate in afara de Cabala insasi.

Gottfried Liebnitz exprima foarte clar cum secretizarea a afectat cabala: „Pentru ca omul nu avea cheia potrivita sa acceseze secretul setea de cunoastere a fost in final redusa la tot felul de presupuneri si superstiti care au dus la transmiterea unei „cabala vulgara” care avea prea putin in comun cu adevarata cabala si a generat numeroase fantezii aparute sub denumirea falsa de magie si toate acestea se gasesc in carti.”

-- Ce ne spune Cabala despre conceptul de Dumnezeu sau de divinitate?

-- Esenta descoperirilor lui Avraam a fost aceea ca intreg universul „se supune” unei forte a iubirii si daruirii, a dragostei neconditionate. Aceasta forta este ceea ce Avraam si toti profetii biblici numesc „Creatorul”. Cand personajele biblice vorbesc despre Creator, Domnul sau Dumnezeu nu se refera la o fiinta, ci la o forta a iubirii si daruirii si la modul in care ei o percep.

Daca sunt centrat pe sine si dominat de ego sunt incapabil sa ma conectez la ceva la fel de total si altruist precum Creatorul. Ar fi ca si cum incercam sa observam o alta persoana atunci cand stam spate in spate. Deci, Creatorul reprezinta forta dragostei neconditionate, calitatea principala a naturii, principiul care conecteaza toate elementele intr-un singur sistem care sustine realitatea, calauzeste realitatea pentru ca este o forta, o lege a iubirii neconditionate si daruirii reciproce.

-- Cum putem sa percepem spiritualitatea si sa evoluam?

-- De evoluat oricum evoluam. Dar avem o alegere aici: fie ne lasam impinsi de la spate de natura, adica avansam lent si inconstient fie alegem de buna voie sa cooperam si sa grabim acest proces. Asadar exista un plan al creatiei, care urmeaza anumite legi stricte si bine determinate si fie ca stim sau nu stim, cu totii facem parte din acest proces. Cat despre spiritualitate, invatam in cabala ca natura fiintei umane e total opusa Creatorului sau calitatii naturii; adica suntem complet centrati pe dragostea de sine, iar aceste bariere ale egoismului ne impiedica sa percepem spiritualitatea. Corectandu-ne calitatile noastre interioare, schimbandu-ne natura egoista, devenind asemenea Creatorului in atribute vom fi capabili sa percepem forta conexiunii dintre noi.

-- Care ar fi principala practica spirituala pe care ne-o recomanda Cabala?

-- Practica spirituala pe care o recomanda cabala consta, in principal, in corectarea egoului, prin schimbarea intentiei dorintelor. Egoul este foarte important, iar cabala nu incerca diminuarea acestuia sau suprimarea lui. In cabala, materia este numita „dorinta de a primi”, singurul lucru pe care l-a creat Dumnezeu. Forma in care este imbracata aceasta materie se numeste intentie. Aceasta materie, „dorinta de a primi”, a evoluat de la Big Bang, trecand prin nivelele mineral, vegetal, animal, pana la cel uman.

Noi suntem deci o „dorinta de a primi”, iar forma in care este imbracata aceasta dorinta este intentia. Intentia noastra insa este indreptata spre propria persoana, este o intentie egoista. De aceea percepem aceasta lume ca fiind exterioara, nu realizam ca totul este de fapt integral, unitar, ca facem parte dintr-un singur organism, la fel cum celulele si organele din corpul nostru nu se simt separate ci toate impreuna reprezinta o singura fiinta, lucrand dupa principiul daruirii reciproce, consumand doar necesarul si furnizand restul intregului, putand astfel avea viata.

Pentru a schimba sensul acestei intentii, catre ceilalti si nu inspre propria persoana, in Cabala exista doua tipuri de activitati: munca in grup si munca interioara. Munca in grup este activitatea prin care omul isi descopera cu adevarat calitatile sale, descopera cat de mult ii respinge pe ceilalti, cum ii foloseste pentru propriul beneficiu. Aceasta este prima etapa si este una foarte importanta, pentru ca atunci cand omul descopera cu adevarat raul din el, abia atunci apare dorinta de schimbare. Munca interioara este munca pe care o face fiecare, cercetand adanc in inima si mintea lui pentru a descoperi dorintele necorectate, pentru a descoperi raul si pentru a-l corecta.

-- Cine poate studia Cabala, unde se poate studia si ce conditii trebuie indeplinite pentru a fi un student?

-- Cabala poate fi studiata de oricine, fara restrictie de sex, varsta, religie, nationalitate. La cabala ajung oamenii care nu mai gasesc raspunsuri, satisfactii, in lumea corporala, nu se mai simt impliniti, cauta altceva, ajung sa se intrebe: Care este scopul vietii mele? De ce trebuie sa sufar? Oare mai exista si altceva, care scapa perceptiei mele? Nu exista anumite conditii, deoarece in spiritualitate nu exista constrangere.

In Romania exista un grup care studiaza cabala, exista si un sediu in Bucuresti. Pentru primele notiuni de cabala pe 7 octombrie va demara un curs online gratuit in limba romana, care poate fi vizionat la www.cabala.info.ro. Grupul roman de cabala poate fi contactat la adresele: curscabala@gmail.com si cabala.romania@yahoo.com . Pe siteurile noastre sunt disponibile gratuit o serie de carti in romana si in engleza.

Oricine le poate descarca in format electronic.
Sambata, 22 septembrie, la Iasi va avea loc o intalnire interesanta, ce va fi gazduita de Sala de Conferinţe a Casei Universitarilor, Copou, incepand cu ora 17.

Se va discuta despre Ce este şi ce nu este Cabala. Cabala şi sensul vieţii?, despre Evoluţia dorinţelor şi dorinţa pentru spiritualitate, despre Egoismul – sursa problemelor din lume, despre Principiul suprem în Cabala: „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi” si se vor oferi solutii referitoare la iesirea din criza – reconectarea si restaurarea relatiilor interumane.

Lectori vor fi Daniel Meze (din Cluj) si Catalin Momarleanu (din Bucuresti)


1

Comentarii:1


1# Scris de

Maria

in data de:

25/09/2012 14:27

Foarte interesant!!! Unde as putea sa gasesc cartile gratuite in limba romana?


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi