Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Psihologie / Spiritualitate

Coachingul este atitudine

Sir John Whitmore, fondatorul coaching-ului, spunea in cartea sa Coachingul performant: "Coaching este ca si cum ai descatusa potentialul unei persoane si ii maximizezi propriile performante. Este un proces de a ii ajuta sa invete "cum sa" mai degraba decat sa "sfatuiesti sa". Ceea ce inseamna sa accesezi potentialul persoanei, sa facilitezi persoanei sa realizeze schimbarile pe care le doreste, sa maximizezi performantele actuale, sa ii ajuti oamenii sa dobandeasca calitatile dorite si sa le dezvolte si sa utilizezi tehnici de comunicare.

Coaching-ul poate fi util in unele situatii ca de exemplu:
- ceva merge bine: orice succes este o oportunitate de a construi increderea si garantia succeselor viitoare
 - ceva nu merge bine: greselile si erorile creeaza bune oportunitati pentru dezvoltarea ulterioara
 - invatarea delegarii unora dintre atributii - gasirea unui loc de munca sau schimbarea celui prezent pentru unul mai bun
- managementul propriilor aptitudini - punerea in aplicare a unor proiecte speciale - fixarea obiectivelor.

Fixarea obiectivelor este un punct crucial al oricarui succes - fara obiective clare ar fi dificil sa apreciem sau sa recunoastem un succes care a fost obtinut de sportivi pe parcursul unei curse din sezon. Fixarea obiectivelor nu numai ca face posibila masurarea succesului, dar motiveaza in acelasi timp sportivii in a realiza ceea ce pot ei mai bine.

Din pacate fixarea obiectivelor se reduce de cele mai multe ori la: „Vreau sa alerg mai repede” sau „Sa castigam campionatul”. « Pentru o echipa care se asteapta sa fie campioana aceasta nu inseamna foarte mult. Pentru o echipa cu sanse mici de a castiga campionatul aceasta poate insemna ca-si propune esecul. Deci, este important pentru sportiv ca obiectivele propuse sa fie tangibile. Fixarea obiectivelor poate sa includa si visuri optimiste, dar este necesar sa indice clar sportivilor pasii care trebuie urmati in atingerea acelor aspiratii. Prin fixarea corecta a obiectivelor oricare dintre sportivii care se antreneaza serios poate termina sezonul cu un succes cuantificabil si binemeritat », explica prof. univ.dr Paula Drosescu, coach si medic de medicina sportiva. .

Cum functioneaza coaching-ul? Coaching-ul nu spune nimanui ce sa faca. Coaching-ul este un proces de conducere si facilitare. Aceasta inseamna mutarea atentiei din cadrul relatiilor de la EU (ca si coach), TU (ca sportiv), NOI (impreuna) la TU, NOI, EU (exact in aceasta ordine, si nu alta), in care sportivul isi cunoaste nevoile sau problemele, solutiile si raspunsurile si este responsabil pentru relatia de coaching si pentru progresele pe care el le face.

« Coaching-ul nu este un proces de a invata pe cineva. Cere multa concentrare din partea celui care-l practica, calitati exceptionale in ascultarea si observarea celuilalt, abilitati in interpretarea limbajului corporal, dorinta de a il provoca pe celalalt fara insa a il confrunta (prin intrebari, prin rezistenta in a nu face ceea ce sportivul poate face singur), cere folosirea unor diferite metode de invatare si aplicarea diferitelor sisteme reprezentationale, si bineinteles cere rabdare si timp. Coach-ul ar trebui sa isi doreasca si sa fie in stare sa analizeze urmarile unei sedinte de coaching, sa se auto-analizeze, sa nu doreasca schimbarea celui din fata lui in sensul in care considera coach-ul ca este bine si sa fie dispus sa invete permanent. De asemenea mai este necesara acceptarea feed-back-ului ca o oportunitate a procesului de dezvoltare. Coachingul este de fapt atitudine », a punctat Paula Drosescu. O sesiune reusita depinde foarte mult de atitudinea coach-ului, dar si de cea a sportivului fata de sine si fata de cei din jur, de mediu, de circumstante, de procesul de invatare si de autolimitari.

Despre Importanta coachingului in practica sportiva puteti afla mai multe de aici -- http://www.medicinasportiva.ro/SRoMS/2014/program.html


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi