Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Psihologie / Spiritualitate

"Frica este o indepartare de Divinitate, indepartare de Sursa" - dialog cu Gelu Teodor Susanu, Tutor Munay Ki, Profesor de Reiki, Johrei, Qigong/Tai Chi

Ideea unui dialog cu dl Gelu Teodor Susanu a aparut intr-o zi in care lucrurile nu-mi mersesera prea bine. Am reusit cu greu sa-mi pun ordine in ganduri, sa ma mobilizez si sa duc la capat (cu eforturi) tot ceea ce-mi trecusem pe agenda. Nu greutatile m-au intrigat, ci modul in care s-au succedat, mai ales ca eu imi stabilisem o zi perfecta. Cand am derulat in minte filmul zilei am inteles de unde au venit si "socurile". Preluasem, in mod inconstient, mare parte din problemele oamenilor cu care ma intalnisem. Aproape toti s-au plans de cateva ceva, erau blocati intr-un punct din care nu mai stiau cum sa iasa. Erau stransi in chingile fricii. Am incercat sa le oferim raspunsuri printr-o discutie cu dl Gelu Teodor Susanu.

-- Despre frica s-a vorbit mereu, ca si despre stres. Frica ne poate cauza probleme foarte mari, pornind de la stari proaste de sanatate pana la necazuri in profesie, blocaje financiare etc. Ce este frica? De unde vine?

-- La nivel de DEX, putem defini frica ca pe o stare de neliniste provocata de un pericol real sau imaginar. Sunt multe categorii de frici, dar cele mai des intalnite sunt frica de animale, de inaltimi, de sange, de spatii inchise, de apa sau de furtuni. Ca o caracteristica generala, toate au la baza frica de moarte si, daca mergem si mai profund, frica de a ne pierde Ego-ul. Din medicina traditionala chineza invatam ca depresia afecteaza plamanii, frica afecteaza rinichii, furia se inchide in ficat, tristetea si bucuria excesiva duc la avarierea inimii. Ingrijorarea afecteaza splina, stomacul si pancreasul. Asa cum vad eu lucrurile, frica sta la baza tuturor celorlalte emotii negative cum ar fi depresia, furia, tristetea si ingrijorarea.

Exista in samanism patru niveluri de constiinta, de perceptie a realitatii: nivelul fizic (al Sarpelui), nivelul mental (al Jaguarului), nivelul sufletesc (al Pasarii Colibri) si nivelul spiritual (al Condorului).

La nivel spiritual, adica la cel al Condorului, as defini frica ca o indepartare de Divinitate, indepartare de Sursa. De fapt, orice fel de suferinta poate fi privita astfel. Aceasta indepartare de Sursa nu trebuie privita neaparat la nivel de individ, ci mai degraba la nivel de camp energo-informational, la nivel de familie, stramosi sau chiar la nivel de rasa umana. Este foarte interesant ce spun samanii in acest sens: nu exista vindecare individuala ci ne putem vindeca pana la capat numai impreuna.

La nivel mental, cel al Jaguarului, putem spune ca frica este un mecanism de supravietuire, un set de ganduri legate de supravietuire, ganduri care se transforma apoi intr-o stare emotionala de neliniste, de nesiguranta la nivelul Pasarii Colibri si apoi in manifestari in plan fizic, la nivelul Sarpelui: se accelereaza bataile inimii si ritmul respiratiei, muschii se contracta, mainile tremura si sunt reci. Vorbim aici despre manifestari legate de activitatea sistemului nervos simpatic si de secretia de adrenalina sau noradrenalina.

-- De obicei, ca sa rezolvam o problema, trebuie sa-i cunoastem cauza. Cum ne putem identifica fricile?

-- Fricile pot fi identificate invatand sa privim in noi, prin auto-observatie permanenta a gandurilor si emotiilor noastre, dar in special a gandurilor. Cauza principala a fricii este data de atasamente, in special de cel fata de viata, iar la un nivel mai profund, atasamentul fata de Ego si, in ultima instanta, de indepartarea de Sursa. De fiecare data cand observam ca avem un gand legat de un atasament am identificat o potentiala frica. De cele mai multe ori ne este frica sa nu pierdem sau sa nu obtinem un anumit lucru.

-- O data identificate, cum putem negocia cu ele? Cum le putem transforma fricile in aliatii nostri?

-- In orice situatie aparuta in viata noastra avem trei variante: sa luptam, sa fugim sau sa ne schimbam. Cand vorbesc de lupta ma gandesc la o lupta externa -- atunci cand doresc sa schimb ceva sau pe cineva din exteriorul meu. Cand vorbesc de schimbare, ma refer la o "lupta interna" -- aleg sa modific ceva in interiorul meu. Sa luam, spre exemplu, frica de caini si situatia in care apare un caine care latra la mine. Pot alege sa ma lupt cu el (varianta care mi se pare OK numai in cazul in care sunt atacat in mod real, lucru care se intampla foarte rar), dar acest lucru nu rezolva problema fricii si pe termen lung este o varianta care consuma foarte multa energie. Pot alege sa fug, varianta care nu rezolva nimic si care mi se pare cea mai slaba. In acest caz, cainele s-ar putea chiar sa ma atace in acest caz, simtindu-mi frica exacerbata.

In ultima instanta, pot alege sa stau in acum si aici, sa-mi urmaresc gandurile si emotiile cu detasare si sa identific frica inainte ca aceasta sa puna stapanire pe mine, sa o privesc ca pe ceva exterior care nu face parte din mine, sa-mi dau seama ca eu sunt altceva decat frica.

In acest fel schimb ceva in mine in modul in care percep lumea si ajung in situatia in care sa controlez acea frica, sa fac ca ea sa nu ma mai afecteze si incet-incet sa dispara...

Acest ultim fel de a reactiona mi se par superior altor modalitati deorece aleg sa imi schimb nivelul de constiinta, adica aleg sa functionez la nivel de spirit, adica la nivelul Condorului.

Pot sa incerc sa rezolv problema la nivelul Sarpelui, adica sa iau medicamente care inhiba neurotransmitatorii raspunzatori de frica, dar acest lucru nu este o decat o "rezolvare pe termen scurt", ca sa nu mai amintim de faptul ca efectele secundare ale medicamentelor reprezinta cauza principala a imbolnavirilor pe planeta acum. Pot sa incerc o rezolvare la nivelul Jaguarului sau Pasarii Colibri, adica sa merg la psiholog sau/si sa fac exercitii spirituale, cum ar fi meditatii, Qigong, Tai Chi, Reiki, Johrei. Aceste practici imi vor ridica nivelul vibrational-energetic si de constientizare, ma vor face mai rezistent la agresiuni si ma vor conduce in final la o rezolvare de tip Condor. Sa nu mai vorbim de faptul ca majoritatea metodelor moderne folosite in psihologie si NLP sunt preluate din samanism, adica au o componenta spirituala pronuntata.

-- Frica poate cauza probleme mari de sanatate. In terapiile dvs vi s-a cerut ajutor pentru astfel de probleme generate de frica? In ce situatii?

-- Toti care imi cer ajutor au aceasta problema mai mult sau mai putin, sub o forma sau alta, chiar daca o identifica sau nu, o recunosc sau nu. Aproape toti au citit multe carti si au fost la multe cursuri, dar au practicat mai putin. Tuturor le spun "Practicati, practicati, practicati! Mai lasati mintea si teoriile! Niciodata nu veti practica destul!". Practica este o poveste fara sfarsit.

-- Dle Susanu, sunteti profesor de Reiki si un adept al terapiilor energetice. Vorbiti-ne despre aceste metode, cum ne pot ajuta sa avem o viata mai buna, un psihic mai sanatos, un tonus mai bun si rezultate mai bune in viata de zi cu zi.

-- Un mare adevar este ca toate tipurile de terapii alopate, alternative sau complementare nu ofera decat vindecari provizorii. Daca fac aceleasi greseli spirituale si nu schimb nimic la mine, boala reapare. Sunt situatii in care avem impresia ca aceste terapii au oferit o vindecare definitiva, dar nu este vorba decat despre o migrare a bolii sau de o schimbare a formei ei. Este adevarat ca aceste terapii ne ofera un punct de pornire, un sprijin initial, dar responsabilitatea pentru vindecarea totala si definitiva ne apartine in totalitate.

In ceea ce fac eu, ofer un punct de sprijin initial, dupa care invat omul sa se vindece singur. Nu ii dau pestele, nici nu am cum, dupa cum am vazut mai sus, ci il invat sa prinda pestele. Desigur, nimic nu se intampla de azi pe maine, acest lucru cere timp si eforturi in practica si constientizare din partea persoanei care vrea sa evolueze. In cadrul tuturor metodelor de terapie si de dezvoltare personala pe care le aplic si predau (Reiki, Johrei, Qigong, Tai Chi, Munay Ki) exista o parte de lucru cu energia si o parte de cultivare a virtutilor.

La unele, cum ar fi Qigong sau Tai Chi, se lucreaza chiar pe fizic energetic cultivarea virtutilor si a spiritului. As spune ca partea de cultivare a virtutilor este mai importanta decat lucru cu energia. Un nivel de cultivare de baza ar fi pe fizic, un nivel mediu il regasim in cultivarea energiei si un nivel superior in cultivarea spirituala si a virtutilor.

Toate aceste metode si terapii aplicate in mod consecvent conduc la marirea nivelui vibrational si de constientizare al persoanei. In acest fel devenim mai puternici din punct de vedere energetic si suntem mult mai greu "de dat pe spate" sau controlati de emotii negative. Ajungem in scurt timp sa avem un tonus fizic, afectiv si mental superior, are loc cresterea imunitatii, dizolvarea blocajelor, limpezirea mintii, crestera poftei de viata. In final se ajunge la marirea gradului de constienta, la trairea starii de Acum si Aici, la disocierea de minte - cea care este creatoare de boala - si, in final. la vindecare.

Doresc sa fac observatia ca medicina alopata are rolul ei si este foarte buna in special in situaii de urgenta. In schimb, pe termen lung recomand alte metode, mai putin invazive. Cred ca o conlucrare dintre medicina alopata si celelalte forme de terapie ar fi ideala. Oare cand se va intampla acest lucru si in ce tara?

Discutia cu prof. Gelu Teodor Susanu se poate continua oricand si ne putem intalni cu d-sa pe siteurile www.acumsiaici.ro, www.ereiki.ro, www.etaichi.ro, www.johrei.ro, www.pleiade.ro, www.munayki.ro.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi