Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Turism

Note de calatorie - Sarbatoarea Pastelui in Elvetia

Pastele este o sarbatoare cunoscuta inca din vremurile stravechi. Etimologia cuvantului "Paste", in germana "Ostern", ramane necunoscuta, dar se presupune ca aceasta este asociata cu sarbatoarea de primavara, celebrata in cinstea zeitei fertilitatii Ostara. De aici si iepurasul de Paste si ouale, considerate simboluri ale fertilitatii.

Astazi intreaga lume crestina sarbatoreste Pastele ca invierea lui Isus Hristos.

si aici, ca si in alte tari, Pastele are un caracter din ce in ce mai comercial, originile acestei sarbatori avand tendinta de a se pierde in favoarea zilelor de odihna care incep cu Vinerea Mare si se incheie cu Lunea Pastelui.

Deja cu o luna inainte de Pasti, vitrinele magazinelor si rafturile supermarketurilor sunt decorate cu iepuri de ciocolata, oua colorate si cozonaci, astfel incat nu doar copiii sunt cei care se bucura de venirea Pastelui, dar si adultii. Prima zi de Paste incepe in multe localitati cu cautarea oualor de Paste, ascunse intr-un mod miraculos de iepuras cu o noapte inainte.

Lunea Pastelui in Zurich este numita Zwanzgerle, in care copiii le propun adultilor un joc. Regula acestuia este extrem de simpla, copiii vin cu oua colorate de ei si ii provoaca pe adulti sa le sparga coaja cu o moneda de 20 de centi. Daca acestia reusesc, fara ca moneda sa cada pe jos, oul si moneda le apartin, dar daca nu, atunci se vor cuveni copilului. De obicei castigatorii sunt copiii, jocul fiind pentru ei un bun prilej de a-si completa rezerva banilor de buzunar.

La Mendrisio, in cantonul italofon din Tessin situat in sud, sunt puse in scena spectacole in Joia Mare cu soldati romani si trompetisti calare ce vestesc Patimile lui Isus. Dupa care in Vinerea Mare are loc o procesiune mult mai austera ce consta in transportarea pe strazi a statuilor lui Isus dupa crucificare si a mamei sale Maria.

In partea de vest a Elvetiei, orasul Romont, in Vinerea Patimilor, are loc procesiunea persoanelor indoliate, imbracate in negru, care poarta prin tot orasul pernute rosii cu instrumentele torturii lui Hristos pe ele, cum ar fi cuiele folosite pentru rastignire si cununa de spini pusa pe capul lui Isus, si batista cu care Sfanta Veronica i-a sters sudoarea Mantuitorului, pe care a ramas in mod miraculos amprenta fetei Sale. Strazile acestui oras din cantonul Fribourg rasuna in rugaciunile credinciosilor care reconstituie traseul urmat de Hristos spre Golgota.

In Nyon, in apropiere de Geneva, fantanile orasului sunt decorate cu flori, panglici si oua, in conformitate cu o veche traditie germana ce sarbatorea topirea zapezii si revenirea apei in fantani. Un obicei similar exista si in alta parte a tarii, la Bischofzell, in cantonul Thurgovie. Satul Rougemont, cantonul Vaud, produce cu aceasta ocazie oua gigante, culorile carora variaza de la an la an.

Satul Rumendingen din cantonul Berne surprinde cu obiceiul aruncarii betelor de trestie de zahar in duminica Pastelui, iar in cantonul Valais, unele sate au pastrat vechea traditie de Pasti de a oferi paine, branza si vin.

La Lucerne, o serie de concerte de Paste au loc in fiecare an.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi