Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Turism

"Turnul nostru" va deveni Turnul tuturor iesenilor - un taifas despre magia schimbarii cu Adriana Gheorghiescu, arhitectul care, alaturi de un grup ambitios, doreste sa redea spatiului urban un vechi obiectiv al Iasului

Calatorind prin Europa sau prin lume, ne face placere sa iesim in oras sa admiram locuri si sa facem fotografii. Cand suntem in orasul nostru devenim rutinati, autisti cu mediul urban, blazati. Daca vrem sa traim intr-un oras pe care sa ne faca placere sa il locuim, trebuie sa gasim resurse in noi. Fiecare putem contribui pentru ca totalul sa fie mai bun. Zilnic, sute de oameni traverseaza pasarela pietonala ce face legatura intre doua cartiere mari ale orasului: Gara Mare si Alexandru cel Bun. Un fost castel de apa isi ocupa locul "nevazut" sub privirile tuturor. Noi l-am denumit "Turnul nostru" si vrem sa aratam ca e un minunat reper urban: o noua fatada dinamica, cateva display-uri cu informatii utile si lumina peste noapte vor fi interventia propusa.
Acesta a fost mesajul unui grup inimos de ieseni, care doresc mai mult si mai bine pentru orasul lor. I-am sustinut in etapa finala a unui concurs lansat de Pepsi Fresh si i-am iscodit pentru a spune apoi tuturor povestea Turnului.

Pe Adriana Gheorghiescu am cunoscut-o mai demult, la o conferinta despre materialele ecologice folosite in constructii. Tanara arhitecta pleda pentru lana si lemn si ne-a explicat de ce sunt mai bune si cat de mult sunt cautate peste hotare. Asta in timp ce noi, romanii, le ignoram ori le distrugem uneori cu buna-stiinta. I-am urmarit initiativele si mi-au placut abordarile avangardiste ale proiectelor ei, in care se regasesc si tuse traditionale, perfect integrate in ansamblu.

Un astfel de proiect este Turnul nostru (www.turnulnostru.ro.), lansat intr-o competitie propusa de compania Pepsi si ajuns in finala. Ii oferim bagheta Adrianei, care ne va directiona pe liniile principale ale plansetei.

-- De unde, cand si cine a venit cu ideea renovarii acestui obiectiv al Iasului?

-- Turnul Nostru s-a nascut in 2010, in urma unor discutii pe care le-am avut cu Iulian Boia pe tema regenerarii urbane. Am descoperit cu ocazia acestui proiect o realitate interesanta: parcurgand pasarela pietonala ce leaga Gara Mare de cartierul Alexandru cel Bun, privirea se asaza foarte comod pe imaginea acestui turn. Silueta lui te insoteste pe tot traseul si iti constituie fundal al gandurilor de zi cu zi, si pentru cele rele, dar si pentru cele bune. Iulian a observat tocmai potentialul de reper urban al acestui turn care, desi acum e ponosit si trist, ar putea deveni o vedeta print-un gest bine facut.

Asa ca, intr-o joaca, in doua, trei zile, impreuna cu Alexandra Berdan, am gandit o noua fatada pentru turnul nostru. Proiectul a stat in sertar pana cand, cu ocazia concursului Pepsi Refresh a devenit Turnul Nostru. www.turnulnostru.ro.

In scurt timp, o echipa pasionata s-a strans in jurul acestei idei. Avem profesii diferite, unii nici nu suntem in tara in momentul acesta, dar am format o echipa minunata, in care fiecare contribuie la proiect si la promovarea lui.

-- Ce este turnul de apa, pentru cei care nu cunosc istoria lui?

-- Denumirea oficiala si corecta este Castel de apa. A fost dat in folosinta in anul 1955 si apartine Regionalei de Transport Feroviar de Calatori Moldova. A fost construit cu scopul de a alimenta cu apa locomotivele pe aburi si pentru ca depoul CFR sa aiba o rezerva de apa pentru incendii. Isi pastreaza si astazi cea de a doua functiune.

-- Ce va propuneti prin acest proiect?

-- Proiectul are intentia ca printr-un minimum de interventie sa aduca o noua infatisare turnului de apa. Lamele verticale in doua culori vor constitui o coaja a corpului cilindric al turnului. In aceasta coaja vor fi inserate display-uri ce vor afisa informatii relevante sau atipice (numarul de figuri zambitoare ce au trecut in ultima ora, viteza de deplasare a fiecarui pieton cand trece prin dreptul turnului sau numele tuturor celor care sustin proiectul de refacere a pasarelei). Astfel il vom aduce in realitatea celor ce traverseaza pasarela. Nu va mai reprezenta un fundal de imagine, ci va deveni chiar centrul atentiei. Va deveni un nou reper al peisajului iesean. Si tocmai de aceea ne dorim sa functioneze ca un simbol. Un simbol care sa spuna ca Generatia noastra a inteles ca noi avem puterea sa schimbam spatiul public in care traim. Iesenii vor vedea ca daca vrei sa schimbi ceva in bine trebuie sa te implici. Si de aici pana la refacerea pasarelei pietonale la standarde moderne poate nu va mai fi decat un pas.

-- Ce veti face dupa ce proiectul va fi incheiat? Ce destinatie va avea turnul? Cine se va ocupa de mentenanta?

-- Noi ne dorim ca turnul sa isi poata asigura mentenanta singur. Nu am vrea sa devina, insa, un mijloc comercial in sine, pentru ca de bannere si anunturi publicitare suntem din ce in ce mai sufocati in spatiul nostru urban. Vom alege una sau mai multe dintre ideile pe care le avem in functie si de acordul R.T.F.C. Moldova, proprietarul imobilului.

* * *

Turnul nostru este proiectul unui grup ambitios din care fac parte Iulian Boia (economist), Adriana Gheorghiescu (arhitect), Alexandra Berdan (studenta la Arhitectura), Irina Alexandrina Dinga (ecolog), Andrei Gheorghiescu (inginer), Claudiu Florea (specialist in comunicare), Dan Basu (artist vizual) si Silent Strike.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi