Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Universitaria

Arta curajului

Ori de cāte ori vorbim despre performanta avem īn minte modelele pe care le-am urmat, oamenii de valoare pe care i-am cunoscut, proiectele pe care le-am admirat, afacerile īn care ne-am implicat. Performanta este ca o cutie de valori, īn care fiecare depunere consolideaza īntregul.

Perseverenţă, muncă în ritm constant şi rezultate, aşa a definit performanţa conf. dr. Anca Tompea, de la Facultatea de Asistenţă Socială a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. „În primul rând, trebuie să ştii unde vrei să ajungi. Eu nu mi-am propus obiective foarte mari. Am împărţit întregul în bucăţi mai mici, în obiective pe care am urmărit mereu să le îndeplinesc cât mai bine. Asta le spun mereu şi studenţilor noştri, să afle cât mai multe despre drumul pe care vor să îl urmeze, să se poziţioneze corect la start, apoi să-şi urmeze visul”.

Aşa am început discuţia cu Anca Tompea, un nume cunoscut în domeniul asistenţei sociale şi în lumea ONG-urilor, un profesionist care are voluntariatul înscris în codul ADN. Voluntariatul, căldura sufletească şi dragostea pentru cei din jur.  Tinerii cu care lucrez trebuie încurajaţi. Când ajung la facultate (la AsistenţăSocială – n.r.), mulţi sunt uşordezorientaţi. Vin direct din liceu, se rup de familie şi îi preluăm noi. Acel moment este foarte important pentru ei şi îi sfătuiesc mereu să afle mai întâidacă le va plăcea fie asistent social fiindcă munca nu este uşoară. Presupune un consum sufletesc, anumite contacte cu oameni care nu vin mereu din medii fericite şi împlinite. Perioadele de practică sunt foarte importante şi atunci ei aflăşi cum este lucrezi într-un penitenciar, cum este să fii angajat într-un cămin de bătrâniori ce înseamnă să ai grijă de copiii abandonaţi. Este o parte a drumului pe care şi l-au ales şi este bine să ştie de la început ce îi aşteaptă”, este de părere conf dr. Anca Tompea.

Dincolo de catedră

La început a fost voluntariatul, început prin 1998. Asta dacă ar fi ofer un an concret de acţiune, însămereu am fost atrasă de acţiunile sociale”, a zâmbit dna Tompea.

Acţiunile în domeniul ONG-urilor au fost finalizate prin proiecte importante, susţinute cu finanţări atrase şi din străinătate. Primul proiect s-a derulat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltate (UNDP), apoi au urmat tot mai multe.

Am lucrat şi la strategia AgendeiLocale 21 a municipiului Iaşi, iar la un moment dat am decis că este bine să am propria mea organizaţie neguvernamentală. Asta îi sfătuiesc şi pe tinerii cu care lucrez. Atunci când mă întreabă ce să facă, temători faţă de lipsa unui loc de muncă, le indic mereu domeniul ONG. Îşi pot pune în aplicare propriile proiecte, le pot creşte frumos, iar ei înşişi se pot dezvolta armonios. Gestionarea propriilor proiecte îţi dă mereu încredere în tine. Mă refer la situaţiile în care ai o dorinţă şi credinţa că o vei împlini, un plan de acţiune şi ambiţia de a face lucrurile să meargă bine. Şi asta face parte din performanţă”, a completat definiţia propusă la începutul discuţiei.

Anca Tompea este convinsă că totul ţine de fiecare dintre noi pentru a avea succes. Este nevoie de adaptabilitate la situaţie, de flexibilitate, de o gândire constructivă şi de încredere. „Performanţa mai ţine şi de forţa de a nu ceda dificultăţilor. Sigur că apar şi probleme, obstacole şi atunci trebuie să apelăm la rezerva de optimism, la forţa noastră interioară. Tinerilor cu care lucrez le spun mereu că focalizarea pe obiectiv, conştientizarea propriei valori sunt lucruri definitorii. Eu adaug gândul bun şi pasiunea, fiindcă altfel nu suntem creatori, ci doar  executanţi”.

Plină de iniţiativă, implicată mereu în câte o acţiune, Anca Tompea a derulat multe proiecte împreună cu studenţii de la UPA, foarte multe din domeniul umanitar (cum ar fi colectele pentru copiii din Secţia de Oncologie de la Spitalul „Sfânta Maria”), dar şi din alte domenii, inclusiv în artele spectacolului.

„Îmi plac marea şi oamenii frumoşi”

Performanţa este o ecuaţie în care se regăsesc şi de variabile care întregesc sufletul oricărui om de acţiune. În spatele rezultatelor este o cantitate imensă de muncă şi suflet pe care Anca Tompea îl hrăneşte cu frumuseţe şi căldură. „Îmi place enorm să călătoresc şi cred că aş pune această pasiune şi pe primul, şi pe al doilea şi pe al treilea loc. Îmi place marea şi ori de câte ori timpul şi activităţile îmi permit evadez pe litoral”.

Amintirile din călătorii au fost adunate într-o colecţie cu mii de fotografii, din care unele poate vor fi şi expuse. „Îmi plac oamenii frumoşi. Îmi place să le urmăresc chipurile, să îmi imaginez ce gândesc, cum au trăit, ce vise au avut, cum le-au împlinit. Fotografia este o veche pasiunede-a mea”, ne-a spus Anca Tompea, în timp ce regla uşor volumul muzicii din surdină. Enya, un alt punct de pe lista cu lucruri frumoase care întregesc sufletul omului de la catedră.

Adunând toate amănuntele oferite de conf. dr. Anca Tompea, ce putem spune despre performanţă? Că este arta de a trăi frumos, cu demnitate, curaj şi optimism şi lecţia pe care trebuie să o înveţe orice învingător. Şi nu uitaţi – totul depinde de noi, de ceea ce ne dorim şi de cât de mult vrem ca visele să ni se împlinească


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi