Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

Universitaria

Prima sesiune - ne pas oublier

Prima sesiune, la fel ca si prima zi de scoala, nu se uita niciodata. Daca in liceu stateam toti cu inima la gura sa luam 8, 9 sau 10 la teze, la facultate lucrurile iau o turnura alarmanta pentru ca esentialul e sa iei nota de trecere.

Lipsa noastra de experienta in ale facultatii se reflecta in procesul de invatare, care poate fi caracterizat simplu prin 4 cuvinte: ingrasarea porcului in ajun. Asadar, dupa ce stai relaxat luni de zile si inveti sporadic pentru cate un seminar, te trezesti in prag de sesiune cu teancurile de carti in fata si... si atat. Pentru ca nu ai habar ce sa faci cu ele si de unde sa te apuci de materie. Panica. Dai telefoane pe la colegi mai mari si in sfarsit te dumiresti: trebuie sa iti cumperi markere colorate si sa mazgalesti tot ce ti se pare important. Eu, copil de tipograf ce sunt, nu salut deloc metoda highlighting-ului, din simplul motiv ca stric bunatate de carte. Mai mult, tind sa fiu mai atrasa de culorile de pe hartie decat de continut. Asa ca ma apuc cu coada intre picioare sa bombez pastile de MemoPlus, de parca ar fi suficient sa le iei doar cateva zile, in speranta ca lecitina isi va face efectul in timp-record si imi voi aminti ca prin minune la examen chiar si ceea ce nu am citit.

Spre norocul meu si spre nefericirea altora, majoritatea examenelor nu le dam in forma scrisa. Ceea ce nu poate insemna decat un singur lucru: intalnire face-to-face cu titularul cursului, persoana de 100 de ori mai competenta ca tine in domeniul respectiv si care te va taxa neiertator pentru orice greseala, la care se adauga riscul de a primi intrebari suplimentare din toata materia, doar asa, de verificare. Protocolul e simplu: invariabil cu mainile transpirate intri in sala de examen impreuna cu doi, trei colegi, tragi un bilet si rasufli usurat cand stii subiectul. Daca il stii. Daca nu, sfios ca un iepure, ceri permisiunea sa iei un alt bilet, dar nota maxima scade cu doua puncte. In acel moment iti juri ca nu vei mai lasa niciodata materia pe ultima suta de metri si ca pentru sesiunea viitoare vei invata tot semestrul.

Cand in sfarsit iti amintesti cate ceva din capitolul respectiv incepe panica lipsei de timp si, cat ai clipi din ochi, te asezi pe scaun in fata evaluatorilor si debitezi tare si raspicat cele cateva notiuni pe care le-ai stiut, in speranta ca tonul vocii ii va convinge pe profesori ca ai idee despre ce e vorba. Uimitor, pe masura ce vorbesti iti mai amintesti ca prin vis diverse informatii ce ar putea avea o corelatie cu subiectul, asa ca le spui. Noroc de memoria fotografica. Profesorii se mai lumineaza la fata, chiar daca ai mai incurcat termenii si ai botezat institutii si spun: "In regula, 9". Cele mai dulci cuvinte pe care le poti auzi in afara de "In regula, 10", dar suntem multumiti de noi, multumim respectuos si profesorilor si iesim. La usa, buluc peste tine, restul colegilor: "Ce ti-a picat? Cum a fost? E naspa? Pune multe intrebari in plus?". Le raspunzi cat mai incurajator ca sa nu isi piarda mojo-ul (slang: incredere in sine) si le garantezi ca se vor descurca.

Pe drum spre casa, la fiecare semafor, mai arunci cate o privire in carnetul de note fara sa iti vina sa crezi ca ai reusit performanta de a-ti aminti atat de multe lucruri din timpul anului. Nu degeaba ne spunea un profesor ca altarul invataturii e in sala de seminar. In traducere libera, acolo se lipeste cel mai mult de tine si nicidecum in cele cateva zile sau saptamani dinaintea sesiunii.

Cu capul sus, imi spun: lasa ca data viitoare o sa-mi fie mai usor!


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanandoilikeiasi