Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Wines

"Vinul are, in primul rand, rolul de recunoastere a arborelui genealogic al spiritualitatii individuale" - dialog cu Daniela Manzateanu, EOQ Food Safety System Manager-Casa de Vinuri

"Ne-am propus sa pastram istoria intacta, dar sa ii oferim ceea ce de-a lungul anilor a devenit ideal pentru noi, un vin care sa poarte in el traditie si care sa satisfaca si cele mai sofisticate gusturi prin folosirea unei tehnologii moderne"

-- In gastronomia romaneasca si nu numai, toate mesele sunt insotite de vin. De ce? Ce rol are vinul la masa?

-- Rolul lui? As spune ca este cel ce face o analiza intrinseca a proprilor valori si a stilului nostru de viata. Vechea mentalitate romaneasca considera painea si vinul "hrana totala", iar conform legendei despre Baba Dochia, atunci cand ea ii cere lui Dumnezeu mancare, intelege prin aceasta paine si vin, ca elemente definitorii ale nevoilor sale de hranire a organismului.

Vinul are asadar, in primul rand, rolul de recunoastere a arborelui genealogic al spiritualitatii individuale. Ulterior, reflecta nevoia psihologica de insotitor al starilor launtrice cu care s-a identificat cel care il consuma de-a lungul vietii. Nu in ultimul rand, fortifica organismul, vinul continand peste 1.500 de molecule organice si minerale, ajungand astfel si la veritabilul adevar cu privire la efectele terapeutice ale sale. Ca sa simplific complexitatea raspunsului, vinul este legatura dintre individ si societate pentru intregirea spirituala si fizica a acestora participand (daca ar fi sa ma folosesc de piramida lui Maslow) la implinirea nevoilor de pe fiecare treapta de hrana, de comunicare, de cunoastere, de apartenenta, de dragoste, de dominare. Aceasta este semnificatia unui simplu pahar cu vin la o masa de familie, o receptie sau una dedicata unui eveniment trist.

-- Cum se serveste vinul la masa? In sticla? In carafa?

-- Servirea vinurilor se preteaza atat in sticla, cat si in carafe, specificul utilizarii carafelor fiind dat de consumul vinului intr-o perioada relativ scurta pentru a nu ii infuenta in mod negativ calitatea, determinant fiind contactul prelungit cu aerul. Temperatura de servire a vinurilor variaza in functie de tipul de vin, influentand senzatiile gusto-olfactive. De exemplu un vin alb sec servit la 10șC poate fi diferit daca este servit la 18șC , influentandu-i prospetimea si vigoarea. In functie de taria alcoolica si aciditate, vinurile albe seci se servesc la temperaturi cuprinse intre 8 șC-12 șC. Pentru vinurile rosii seci, propice pentru etalarea insusirilor este temperatura camerei .

Paharele recomandate pentru servire sunt de regula incolore, cu picior. Trebuie sa fie uscate si sa nu aiba mirosuri. Pentru vinurile albe se recomanda paharele tip lalea avand posibilitatea ca persoana care bea vinul sa simta mai puternic aromele, iar vizual sa poate observa mai usor limpiditatea licorii. Pentru cele rosii este recomandat paharul sferic cu picior mai scund. Paharele se tin de picior pentru a putea sa simti mai bine buchetul vinului. De obicei, se umplu la o treime din capacitatea lor.

-- Cand se bea vinul la o masa?

-- Depinde….de vin, de meniu, de eveniment, de gust… Totusi, ca si reguli generale, se recomanda, in functie de meniu, inceperea cu vinuri albe seci, care deschid apetitul. Ele se recomanda alaturi de peste, fructe de mare, carne alba, aperitive. Exista multe particlaritati: de exemplu, la un peste gras merge un vin sec mai acid. Se continua cu vinurile rosii, recomandate alaturi de carne de vanat, carne rosie, branzeturi mai mult sau mai putin sofisticate, mancaruri mai grase si mai condimentate, particularitatea fiind data de echilibrul dintre astringenta, consistenta si taria alcoolica a vinului. Vinurile dulci se consuma obligatoriu la sfarsit, alaturi de prajituri, tort etc, care ofera momente de destindere.

-- Vorbiti-ne despre soiurile de vin promovate de firma dvs. Cate sunt?

-- Aceste vinuri au originea minunatei Podgorii de la Husi. Datorita calitatii deosebite a vinurilor, zona Husi a capatat denumirea pe vremuri de "tara vinurilor.

Un fapt interesant, conform legendei, este ca dupa victoria de la Podul Înalt, din 10 ianuarie 1475, luptatorii lui Stefan cel Mare n-au sarbatorit cu Grasa de Cotnari, ci cu vin de Husi facut din struguri pe care ostenii lui îi numeau "Poama moldoveneasca". Acesta este unul din multele sinonime pe care le-a purtat soiul Zghihara (mai vechi decât localitatea Husi), "nascut" pe malurile Prutului, acolo unde, în apropierea podgoriei Husi, oastea moldava condusa de Stefan cel Mare a zdrobit armata turca, de trei ori mai numeroasa. Vinul de Zghihara este pretuit de localnici pentru ca, având o tarie alcoolica destul de modesta, zic ei ca "Lasa capul limpede si limba la locul ei".

Ne-am propus sa pastram istoria intacta, dar sa ii oferim ceea ce de-a lungul anilor a devenit ideal pentru noi, un vin care sa poarte in el traditie si care sa satisfaca si cele mai sofisticate gusturi prin folosirea unei tehnologii moderne.

Dupa cum stim anul 2009, a fost un an de exceptie pentru viticultura si vin, in mod special. Temperaturile ridicate, culesul tarziu coroborat cu o productie mica la hectara au generat vinuri cu tarii alcoolice ridicate, unele nespecifice soiurilor, conducand la o calitate deosebita a vinurilor. Soiurile pe care le detinem in acest moment sunt :

Zghihara de Husi

"Se zice ca numele îi vine de la turci, acestia încercând sa descrie gheara care le strângea gâtul când dadeau pe gât acest vin. Si fiindca nu puteau pronunta corect româneste nici cu, nici fara vin, a iesit Zghihara. Si se mai zice ca, atunci când mâna Mariei Sale Stefan ramânea lipita de cana de Grasa de Cotnari, toata curtea se muta la Husi ca sa-si curete «instalatiile» cu Zghihara". Este un soi autohton, proaspat si acid, direct si puternic, un salbatic al lumii vinurilor. Rar acumuleaza suficient zahar ca sa depaseasca 11 grade tarie alcoolica si este întotdeauna vinificat în sec. De aceea, Zghihara noastra are aceasta particularitate ea avand o tarie alcoolica de 12,5 grade. Nu este un vin pentru mese sofisticate, este simplu si direct ca vioara cu goarna. Dupa doua-trei pahare, întelegi de ce nu se mai opresc moldovenii când se apuca de învârtit sârbe si hore".

Feteasca Alba

Soi romanesc, obtinut printr-o usoara maceratie, adica in contact cu bostina, i-a dezvoltat o interesanta aroma de pere varatice, cu nuante de fan proaspat cosit, care au desavarsit finetea gustului, facandu-l sa exceleze prin savoare. In general, un vin echilibrat, imbietor, se da cerut si al doilea pahar.

Cupajul Feteasca Alba + Muscat Ottonel

In acest cupaj am vrut o impletire a personalitatii acestor vinuri , as putea spune chiar matrimoniala, dorind chiar sa faca o casnicie buna, Feteasca Alba venind cu spiritual cald, supus, combinat cu vrednicia nobila a aromei de Muscat, ducand astfel la impliniri gustative si a celor care prefera vinurile aromate dar si a celor care prefera discretia acestora.

Muscat Ottonel

Se zice ca vinul sec isi arata in general toate pacatele, de aceea Muscat Ottonel nu trebuie sa aiba nici un pacat pentru a fi excelent. El este un soi pretuit numai de cei rafinati si nu este nimic de pierdut caci Muscattul sec este o marfa rara.

Acest soi are arome delicate, fiind un amalgam de influente ale busuiocului verde si trandafir care se datoreaza specificitatii dealurilor Husilor.

Cupajul Merlot + Cabernet Sauvignon

Acest cupaj impleteste delicatetea cu reputatia si vigoarea, barbatia cu generozitatea, fiind un vin cu textura catifelata, de corpolenta medie cu accente de gem de cirese negre, dublate de notele de zmeura.

-- La ce fel de mese le-ati recomanda? Ne puteti oferi citeva exemple?

-- Desigur, din soiurile prezentate mai sus, as sugera ca Zghihara de Husi sa insoteasca fricandoul de vitel, rulada de porc cu fistic, precum si un peste gras sau paste italienesti asortate cu sosuri albe, iar cupajul de Feteasca Alba si Muscat Ottonel l-as asocia cu carnea alba de pui sau pestele mai slab.

-- Daca ati organiza o masa cu prietenii, ce meniuri si ce vinuri ati servi? Dar la un dineu oficial?

-- In primul rand as alege Delectatio atat pentru intalnirea cu prietenii, cat si pentru un dineu oficial !!! Acest vin te invaluie cu bun gust, are mantia coloristica naturala, este imbracat intr-o sticla charmanta, iar cartea lui de identitate, eticheta, este armonios echilibrata prin regalitatea formei, graficei si nuantelor, unicitatea numelui, fiind astfel pregatit sa cucereasca cu curaj prin el insusi. Numele lui provine din Latina si te imbie la delectare, placere, desfatare. Asa imi place sa descriu acest vin, este …complet!!!

As opta la intalnirea cu prietenii pentru cupajul de Merlot si Cabernet Sauvignon, in gradina, la un gratar bine incins intrepatruns cu saslakul rusesc alaturi de rosii, ardei gras si ciuperci. Pentru un dineu oficial as opta din numeroasele variante spre Muscatul Ottonel sec ca si companion al stridiilor proaspete cu vinegreta de cepe mici, salata de alge alaturi de somon.

-- Dvs ce vinuri preferati?

-- Prefer vinurile rosii seci Merlot si Cabernet Sauvignon. In mod special serile de iarna sunt asociate cu ceea ce imi transmit aceste vinuri, o stare de confort interior care ma indeamna la dorinta de a deschide cartilor mele preferate, albume cu fotografii, imi confera o apropiere fata de lucrurile si oamenii care au contat si conteaza pentru mine, sunt momente de slefuire interioara…

-- As dori sa ne oferiti un scurt profil al firmei ABV Invest.

-- Casa de Vinuri A.B.V IASI , inca de la inceput s-a supus cerintei pietei, a investit 1,5 mil euro intr-o hala de imbuteliere si o crama, dotata cu echipamente tehnologice moderne care sa ne permita sa avem o capacitate de productie si de stocare conforma cu planul nostru de dezvoltare, pregatindu-se pentru ceea ce de fapt cere clientul calitate si pret care sa il satisfaca :.

Astfel avem in dotare:

-- Rezervoare de inox cu o capacitate de stocare de 900.000 de litri, sisteme moderne de stabilizare si conditionare;

-- Linie de imbuteliere conceputa dupa cele mai moderne standarde ;

-- Depozite de stocare a produselor finite , care permit mentinerea acestora in conditiile cele mai optime;

-- Laborator autorizat pentru verificarea calitatii vinului;

-- Parc auto care asigura distribuirea produselor in timp util si in conditii de siguranta;

Societatea dispune de personal bine calificat si se preocupa continuu de instruirea acestora, precum si de evaluarea competentelor dobandite in urma instruirilor ;

Calitatea produselor este asigurata prin respectarea cerintelor din SR EN ISO 9001: 2008, cu privire la responsabilitatea managementului, managementul resurselor umane, realizarea produsului, control, masurare si imbunatatire continua.

Siguranta Alimentului/HACCP

Societatea este certificata conform SR EN ISO 22000 : 2005, pe primul loc fiind grija sa fata de client, oferind produse sigure si obtinute in conditii de igiena bine stabilite si controlate.

Toate produsele pe care le detinem in acest moment ,"Jupanu","Premiant"si Delectatio sunt marci inregistrate OSIM si le puteti viziona pe www.abvinvest.ro.

In prezent activam pe piata interna si externa a vinurilor, avand contracte de parteneriat cu Polonia, Germania si Danemarca.

Aceste lucruri de care v-am povestit mai sus nu s-ar fi putut realiza fara colegii mei minunati, fara un management care a stiut sa depaseasca momente tensionate si dificile, fara investitii si riscuri asumate de catre administratorul firmei – dl. Vasile Barnea si echipa mica de specialisti experimentati precum : dl. Neculai Ciulu – manager General, dl. Popa Constantin – director de productie si nu in ultimul rand dl. Sorin Macovicuc - oenolog.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi