Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Wines

Cum m-am indragostit de licoarea lui Bachus - text de Felicia Ghimpu, specialist in Turismul vinului, profesor asociat al Facultatii de Economie, Universitatea "Petre Andrei" din Iasi

"Vinul este cea mai sanatoasa si mai igienica dintre toate bauturile", spunea Pasteur. Asa imi incep seria seminariilor cu studentii mei si pe parcursul unui semestru le demonstrez ca vinul nu e numai atat. Este singura licoare din lume ce si-a dezvoltat propria cultura, care a fost pomenita in mari scrieri ale omenirii, care are propriul zeu Bachus (la romani) sau Dionysos (la greci), care ne insoteste in cele mai importante momente ale vietii noastre.
felicia ghimpu

Pana acum nu mai mult de trei ani, ma inscriam, fara sa ma resimt prea tare, in categoria clasicului consumator roman de vin: bun de baut doar la anumite evenimente, de preferinta alb dulce, fara curiozitati si intrebari legate de identitatea si personalitatea acestuia. Vin si-atat, cu conditia sa fie natural, nu?

Am avut insa marele noroc sa descopar lumea vinului la ea acasa.....Spania, Franta, Portugalia....si sa ma bucur din plin de ce poate sa ofere licoarea care in Romania inca nu isi primeste pretuirea pe care, pe buna dreptate, o merita.

Studiile facute pe meleaguri iberice in domeniul turismului vinului m-au adus in preajma unor mari pasionati si dedicati acestei culturi. Caci asa este, in Spania, una din tarile cu cele mai mari traditii in domeniul vitivinicol, exista acest concept de cultura a vinului care include o vasta arie de componente: de la elemente de viticultura, enologie, istorie, aria de investigare, literatura, arta, turism, gastronomie, arhitectura, pana la cele mai cu picioarele pe pamant -- marketingul si managementul afacerilor cu vin. De altfel, spaniolii nici nu utilizeaza expresia "producerea vinului", ci "elaborarea" acestuia, ca dovada a importantei ce i-o acorda. Am fost molipsita si eu de aceasta mare pasiune pentru vin si am fost teribil de bucuroasa sa incep explorarea unui domeniu pana atunci inexistent pentru mine.

felicia ghimpu

Am descoperit astfel povesti ale unor familii care de generatii traiesc cu si din aceasta pasiune, de multe ori pornite din idei aproape nebunesti, sortite aproape sigur esecului la vremea lor. Am stat in fata unor adevarate opere arhitecturale, proiectate de arhitecti celebri, care si-au pus tot talentul, imaginatia, creativitatea in a face dintr-o bodega (echivalentul cramei de la noi) ceea ce ei numesc o "catedrala a vinului", un loc impresionant si unic care ii intriga si emotioneaza chiar si pe cei mai putin atinsi de aceasta pasiune.

Trimiterea la edificiile religioase nu este intamplatoare, mi-a explicat-o un profesionist: in subconstientul colectiv, un edificiu grandios reprezinta simbolul puterii, iar de-a lungul istoriei, aceasta s-a demonstrat prin constructia de biserici si catedrale marete. In vremurile moderne, in lumea civilizata a vinului, acest mesaj este transmis prin bodegile cu arhitectura unica, de autor.

Am vizitat o sumedenie de bodegi unde am putut constata ca pe langa cei mari, concerne internationale sau mari proprietari de podgorii, pot functiona si bodegile care isi produc vinul din cateva hectare mostenite de la parinti si bunici. De fapt, tocmai micii producatori aduc acel farmec aparte cu care marile tari vitivinicole au cucerit piata turismului. De cele mai multe ori, vinurile lor nici nu ating rafturile marilor magazine pentru ca sunt oferite direct din crama turistilor, incantati sa duca acasa un vin pe care nu-l mai regasesc in alta parte.

felicia ghimpu

Odata cu intrarea in echipa de investigatori condusa de un renumit profesor de-al meu am descoperit si alte fete ale lumii vinului: preocuparea pentru conservarea trecutului, pretuirea pe deplin meritata pe care trebuie sa o acordam bunicilor viticultori. Proiectul, la care pentru scurta vreme am participat si eu, "Atlasul cultivarii traditionale a vitei-de- vie", care se deruleaza in mai multe tari din lume, tocmai asta are ca scop: recuperarea si pastrarea valorilor materiale si imateriale care altfel s-ar pierde odata cu disparitia acestor valorosi martori ai trecutului privilegiat al tarilor cu traditii viticole.

Ce poate sa mai cuprinda pasiunea pentru lumea vinului?

Strangerea la un loc a unor documente unice despre vita-de-vie si vin, carti postale, corespondenta, diapozitive, afise, brosuri, carti rare in editii princeps, tratate si manuale, atlasuri si, nu in ultimul rand, toate colectiile complete de reviste de renume specializate in domeniul vinului ce apar in intreaga lume. Toate acestea au fost adunate pe parcursul a patru generatii de o familie de viticultori spanioli, ce le-a pus intr-un singur spatiu, intr-unul dintre cele mai mari centre de documentare in domeniul viei si vinului din lume care se gaseste in bodega Dinastia Vivanco din La Rioja.

Proprietarii acestei bodegi, in care am avut privilegiul sa lucrez, nu s-au multumit doar sa "elaboreze" vinul, ci sa-i aduca la lumina si povestile in diferitele forme de manifestare care ne-au fost lasate de-a lungul vremii. "Museo de la cultura del vino" Dinastia Vivanco este cel mai mare muzeu al viei si vinului din lume. In cele cinci spatii diferite expune colectii impresionante, de la cele compuse din utilaje si unelte cu care din cele mai vechi timpuri s-a lucrat via, pana la valoroasa colectie de arta, ce cuprinde picturi semnate de Picasso sau Velazquez. Insa sala in care zabovesc cel mai mult vizitatorii este cea a tirbusoanelor, pentru ca adaposteste peste 3.000 de exemplare diferite din diverse epoci, tari si stiluri, convertind-o astfel in cea mai mare colectie de acest fel din lume ce poate fi vizitata (fiind intrecuta doar de colectia unui pasionat englez ce nu doreste insa sa o expuna publicului larg).

felicia ghimpu

Tot in legatura cu pasiunea si respectul pentru vin as pune si cursurile de degustare ce se desfasoara in majoritatea marilor bodegi spaniole. Sunt cursuri de initiere in tainele vinului, organizate pentru consumatorul obisnuit ce doreste sa se bucure in deplina "cunostinta de cauza" de bucuriile oferite de un vin bun.

Ma gandesc cati dintre bautorii de vin din tara noastra nu ar avea nevoie de un astfel de curs macar pentru a deosebi capsunica din damigeana de pe balcon de un vin elaborat cu stiinta... Si cati chelneri si barmani din tara asta nu ar necesita un astfel de curs pentru a nu ne mai raspunde intrigati "alb si rosu" la intrebarea noastra "ce vinuri aveti ?"...

"Vinul este cea mai sanatoasa si mai igienica dintre toate bauturile", spunea Pasteur. Asa imi incep seria seminariilor cu studentii mei si pe parcursul unui semestru le demonstrez ca vinul nu e numai atat. Este singura licoare din lume ce si-a dezvoltat propria cultura, care a fost pomenita in mari scrieri ale omenirii, care are propriul zeu Bachus (in cultura romana) sau Dionysos (in cultura greaca), care ne insoteste in cele mai importante momente ale vietii noastre.

felicia ghimpu

Am fost si ma mentin pe alocuri nedumerita de comentariile multor specialisti cand vine vorba de descrierea unui vin. De multe ori o fac in poezie, proza scurta (pe alocuri cu accente S.F.), in alambicari de cuvinte ce te duc cu gandul la orice numai la vin nu prea. M-am tot intrebat Ce le-o veni ? O fac ca sa epateze, poate se exprima codificat ca sa nu inteleaga decat cei din lumea lor sau poate in asa masura ii inspira si entuziasmeaza un vin bun ca ii indeamna la astfel de tirade ?

Insa zilele trecute, descoperind un vin grozav chiar de pe langa Iasi, m-am pomenit zicand: Vinul asta are gust de soare!

Ceee? Cine a vorbit ?

Deci e molipsitor nu-i asa?


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi