Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Wines

VINUL SI SANATATEA - text de Felicia Ghimpu, expert in turismul vinului, profesor asociat la Universitatea "Petre Andrei" Iasi

"Persoanele care nu beau deloc vin sau alte bauturi alcoolice cat si alcoolicii sunt mult mai sensibile la stres decat bautorii moderati de vin. Si nu in ultimul rand, vinul este un "elixir social" ce imbunatateste relatiile intre oameni, numai daca este consumat cu masura".
felicia ghimpu

Actiunea benefica a vinului asupra sanatatii noastre este de multa vreme cunoscuta, de-a lungul timpului, pana in zilele noastre, omenirea nefacand altceva decat sa descopere si sa redescopere calitatile inegalabilei licori. Aceasta actiune se poate face simtita doar daca se respecta cateva conditii:

- Sa se bea cu moderatie

- Sa se bea in timpul mesei

- Sa se bea in mod regulat, daca se poate zilnic

Dar care sunt efectele benefice pe care vinul le are asupra organismului uman, evident referindu-ne aici la persoane care nu au restrictii medicale clare in privinta consumului de vin.

1. Actiune cardiovasculara

Alcoolul in doze moderate consumat in timpul mesei are un rol important in protectia cardiovasculara, favorizand curatarea arterelor. Si asta deoarece favorizeaza scaderea nivelul asa-numitului colesterol captiv (sau colesterolul rau) si al lipoproteinelor LDL, care in exces se depun pe peretii arterelor ducand la arteroscleroza. Mai mult, un consum moderat de vin duce la cresterea lipoproteinelor HDL, produse de ficat sub efectul alcoolului, care actioneaza ca un colector de substante toxice din organism.

Se stie ca vinul rosu are o mai mare capacitate de protectie asupra inimii decat vinul alb. Polifenolii pe care vinurile rosii ii contin in cantitati mai mari au efect protector asupra peretilor vaselor sanguine (la fel ca si vitaminele C si P prezente in vin). Exista si alte elemente continute in vin ce prezinta actiune cardiovasculara benefica: magneziul (actiune anticoagulanta), potasiul (tonifica si da elasticitate vaselor sanguine), siliciul, cromul, glicerol, aspirina.

2. Actiune asupra coagularii sangelui

Vinul are capacitatea de a fluidiza sangele reducand riscul de tromboze. Asta doar in cazul consumului moderat zilnic. Din contra, daca avem de-a face cu un consum excesiv sporadic de alcool exista pericolul unei hemoragii. Mai mult situatia poate deveni extrem de grava in zilele imediat urmatoare cand, trecand de la un exces la abstinenta se poate produce un accident vascular din cauza unei hipercoagulari a sangelui. Vinul este si antidot la otrava, inca din Antichitate acesta fiind recomandat impotriva muscaturilor de sarpe si paianjeni si asta datorita actiunii polifenolilor.

Prin continutul de elemente minerale ce au o actiune benefica asupra organismului, vinul are si un efect alcalinizant ce contrasteaza cu efectul acid al multor alimente ce favorizeaza aportul exesiv de acid uric in sange ce duce la aparitia bolilor articulatiilor (reumatism, guta, artrita). Vinul stimuleaza si producerea de globule rosii deci de sange. Fiecare molecula de hemoglobina continuta de sange prezinta un atom de fier ce nu poate fi fixat fara ajutorul cuprului, vinul continandu-le insa pe amandoua.

3. Efectul antioxidant al vinului

In organismul nostru, electronii sunt organizati in perechi cu o singura exceptie oxigenul - care este singura molecula ce poseda electroni individuali, numiti radicali liberi. Acestia incearca sa formeze perechi fixandu-se pe ADN-ul cromozomilor si pe lipidele membranelor celulare. Din acest motiv, peretii acestora se altereaza devenind rigizi si oxidandu-se. Aceasta oxidare este echivalentul ruginirii unui metal. In acest fel oxigenul, indispensabil vietii, se dovedeste si daunator si responsabil pentru procesul de imbatranire. Radicalii liberi se formeaza sub efectul tabagismului, al razelor ultraviolete, contaminarilor, practicarii excesive a sportului si a alcoolismului.

Prin efectul lor nociv asupra celulelor, radicalii liberi contribuie la deteriorarea sistemului cardiovascular si accelereaza imbatranirea celulelor, mai ales a celor cerebrale. Din fericire, organismul nostru detine o serie de enzime antioxidane al caror numar scade insa pe masura ce imbatranim. Modul de alimentatie poate avea o influenta foarte mare in formarea antioxidantilor, fiind cunoscute efectele in acest sens ale beta-carotenului, vitaminele C si E, seleniul si zincul, polifenolii si resveratrolul. Ultimul este o substanta din grupa polifenolilor, care se gaseste in vin si a fost descoperita la sfarsitul anilor 80.

Polifenolii prezenti in vin au un puternic efect impotriva radicalilor liberi, de 50 de ori mai puternic decat al vitaminei E care, de obicei, se foloseste ca referinta.

Studii facute in anii `80, in spitale din Copenhaga, pe 13 000 de subiecti timp de 12 ani au ajuns la concluzia ca vinul este cea mai potrivita bautura pentru organismul uman, care da cea mai mare speranta de viata lunga. Avantajul vinului fata de alte bauturi este dat tocmai de prezenta polifenolilor constatandu-se ca ingerarea unui pahar de vin rosu produce, dupa 30 de minute, o crestere semnificativa a capacitatii antioxidante a sangelui. Patru dintre cei mai raspanditi antioxidanti de gasesc in vinul rosu acizii fenolici, acizii hidroxicinamici, resveratrol-ul si flavonoidele ceea ce il face extrem de pretios in lupta cu imbatranirea organismului.

4. Vinul are actiune bactericida

Daca se introduc 10 milioane de colibacili in 50 cl de vin rosu, dupa o jumatate de ora nu se mai gaseste in viata nici un germen. Diverse experimente au demonstrat ca rezultatul nu se datoreaza pH-ului acid al vinului si nici prezentei alcoolului ci antocianilor si acidului cinamic care au o reala putere bactericida. Spectrul actiunii bactericide a vinului este destul de amplu: acioneaza asupra salmonelei, colibacililor, stafilococilor, streptococilor si pneumococilor. Prin concentratia mai mare de antociani vinul rosu are actiune bactericida mult mai mare decat vinul alb

. Trebuie precizat insa ca aceasta actiune trebuie privita in primul rand sub aspectul preventiv pe care il prezinta. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca fierul pe care il contine vinul combinat cu vitamina C contribuie la revigorarea sistemului imunitar si in felul acesta la o mai mare rezistenta impotriva infectiilor. Vinul exercita o importanta actiune antivirala si antialergica. Substantele continute in vinul rosu au capacitatea de a actiona impotriva virusurilor poliomielitei, herpesului, gripei dar si a altor boli infectioase. Polifenolii inhiba si producerea histaminei ce este responsabila de afectiunile alergice. Insa exista si multe vinuri bogate in histamine sau cu o mare concentratie de sulfiti ce produc diverse alergii, insa numarul lor este redus. Recent s-a demonstrat ca vinul are si efect anticancerigen. Se cunoaste faptul ca radicalii liberi sunt direct implicati in aparitia cancerelor. Unele substante continute de vin au dovedite efecte anticancerigene: polifenolii, ce actioneaza impotriva radicalilor liberi, fibrele, ce previn cancerele de rect si colon si aspirina, contra cancerelor de colon si esofag.

Pe langa actiunile deja enumerate, adaugam ca vinul stimuleaza metabolismul, ajuta digestia si nu afecteaza ficatul, stimuleaza diureza, are efect benefic asupra articulatiilor, duce la cresterea imunitatii, intareste sistemul nervos, este un bun digestiv (actionand benefic supra stomacului, vezicii biliare, pancreasului, intestinului subtire si colonului).

Vinul are o importanta actiune antiiflamatorie, in principal prin prezenta resveratrolului dar si a altor polifenoli si, nu in ultimul rand, unul din cei mai eficienti luptatori impotriva stresului. In acest sens, s-a demonstrat ca atat persoanele care nu beau deloc vin sau alte bauturi alcoolice cat si alcoolicii sunt mult mai sensibile la stres decat bautorii moderati de vin. Si nu in ultimul rand, vinul este un "elixir social" ce imbunatateste relatiile intre oameni, numai daca este consumat cu masura.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando pechora tulip internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi