Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Wines

"Muzeul National al Viei si Vinului. Acesta este proiectul meu profesional, dar si de viata" - dialog cu dl Catalin Paduraru, managerul Vinexpert

Cind ne-am decis sa deschidem o "galerie" de vinuri pe siteul revistei am tinut neaparat sa avem opinia unui specialist. Norocul a fost de partea noastra si ne-a indrumat catre dl Catalin Paduraru, managerul firmei Vinexpert Bucuresti. Am discutat cu domnia sa despre vinuri, am stat la povesti si am facut planuri in jurul unui pahar cu vin.
vinexpert

Iesean "de origine controlata", adoptat de Bucuresti, Catalin Paduraru, managerul firmei Vinexpert, este fiu de inginer viticol. "Unchiul meu a facut aceeasi meserie, bunicii de pe ambele linii au fost podgoreni, unii de la Husi, ceilalti din Focsani. Asadar, via si vinul au fost mereu prezente in copilaria si adolescenta mea. Cu toate acestea, am absolvit Liceul "Mihai Eminescu" din Iasi si, ulterior, Academia de Teatru si Film Bucuresti. Cum s-ar spune, am o formatie intelectuala umanista".

catalin_paduraru

-- Cine este vinul, dle Catalin Paduraru?

-- Pe linga vehicul cultural, vinul este o fotograma, un instantaneu cu "oamenii, locurile si faptele" (!) dintr-un anumit timp. Poti cunoaste - printr-un strop de vin - o natiune. Unul dintre cele doua elemente ale eucaristiei. Emotie, bien etre, prietenie.

-- De ce ati ales sa slujiti licoarea din vii si sa-i spuneti povestile tuturor?

-- Pentru ca nu o spunea prea multa lume. Pentru ca am avut succes datorita vinului, incepind o a doua cariera, si a trebuit sa-i intorc ceva din priceperea mea. Pentru ca sunt atasat de tot ceea ce inseamna valoare. Vin bun = valoare. -- Ce rol ocupa vinul in traditia romanilor, in bucatarie si gastronomie?

-- Astazi, un loc care nu e pe podium, dar cred ca lucrurile se vor schimba. Macar sa ajungem la nivelul pre-comunism. E de lucru mult aici.

-- Ati framintat vreodata strugurii? Ati lucrat in podgorie? Ati tras la teasc, cum spun podgorenii?

-- Am facut toate acestea in copilarie, la bunici, dar am fost si de foarte multe ori martor al procesului de vinificatie modern - care este la fel de spectaculos.

-- Ce soiuri romanesti va plac? Dar straine?

-- Nu e vorba de soiuri, ci de stiluri de vinificatie, de regiune s.a.m.d. Totusi, in expresia cea mai frumoasa a lor, imi plac Cramposia, Feteasca Alba si Tamaioasa Romaneasca. Din cele straine, ca monocepage (pentru ca majoritatea vinurilor foarte bune, in general, sunt cupaje) imi place Shirazul si Sauvignon Blanc. Sunt, insa, un entuziast atunci cind vine vorba de soiuri locale pentru ca asa poti avea experiente senzoriale diversificate. Soiurile majore tind sa se "globalizeze".

-- Care sunt podgoriile romanesti cele mai cunoscute in strainatate?

-- In nici un caz sau nu neaparat cele unde se fac cele mai bune vinuri. Din pacate.

catalin_paduraru_2

-- Exista o reteta speciala pentru un vin de succes?

-- Calitatea strugurilor. Stiinta in vinificatie. Talent. Curatenie. Atentie. Intuitie. Estetica desavarsita. Comunicare. Identificare de piata. Pozitionare corecta. Marketing. Constanta. Rabdare si. de la capat. -- Cum se califica un vin de succes? Ce proprietati trebuie sa aiba?

-- Calitate intrinseca perfecta. Adica, senzorial sa nu se poata detecta dezechilibre ci, dimpotriva, caracter floral sau de fruct sau mineral - dupa specificul soiului, rotunjime, culoare impecabila, corp, post gust memorabil etc. Despre asta scriem o carte, daca vreti.

-- Scriem, cum sa nu. Si tot pentru carte v-as ruga sa-mi oferiti si o definitie pentru crama. Eu i-as spune un loc unde povestile incep sa prinda viata...Dvs?

-- In Bordeaux (ca etimologie - la marginea apelor), un pivnicer mi-a spus ca barrique-urile cu vin proaspat stau sa se linisteasca ascultind noaptea valurile Atlanticului. Ce spuneti? Crama ar trebui sa fie locul in care vinurile sa fie ingrijite sau ocrotite de catre astfel de oameni.

-- Vin alb sau rosu? Blonde sau brunete?

catalin_paduraru_3

-- Vin alb, rosu si rose! Deci si roscate?! Imi plac toate, la nebunie!... de vinuri vorbesc.

-- Si pentru ca vinul este vehicul cultural, ce gind va vine in minte cind auzi cuvintul vie? Podgorie, podgorean, chef, prieteni, petrecere...

-- Pentru mine, vie inseamna Moldova: Cozmesti, Costuleni, Crasnaseni, Podoleni, Husi, Vanatori. Cind spun vin, inseamna prieteni. Lista incepe tot cu cei din Moldova, din Iasi, chiar! Ca vehicul cultural, vinul romanesc mai are nevoie de ajutor.

-- Sfaturi de viata lunga de la un connaisseur?

-- Beti vinuri seci. Albe, tinere, rosii macar de 2-3 ani. Nu ramineti prizonierii sabloanelor. Viata e prea scurta ca sa bei vinuri proaste. Oricite vinuri bune ai incerca oricum n-ajunge o viata sa le vezi pe toate, asa ca de ce sa te opresti doar la unul?!

-- Iasul are Cotnariul. Bucurestiul ce are?

-- Iasul are Cotnariul, dar are si Bohotinul, are si Uricaniul si Copoul - ca veni vorba. Bucurestiul ar putea avea Muzeul National al Viei si Vinului. Acesta este proiectul meu profesional, dar si de viata.


1

Comentarii:1


1# Scris de

vinutz

in data de:

24/06/2010 11:23

Da' despre ceva soiuri nu scrieti? Din alea de-i pacat sa le spurci cu spritz


Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando scoala de astrologie fidelia pechora tulip vox iasi internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi