Wines - Recomandarea Paharnicului • 2012 An Olimpic - La un taifas cu olimpicii Arte - Diana Condurache Universitaria - TrainsFormation • Business - Naive • Familie si sanatate - La un taifas cu sufletul • Psihologie - Karyn Taulescu • Diaspora Dezvoltare personala - Nora Prutianu • Ambient - Nicolae Palaghiu • Beauty Astrologie

astrologie reiki adrian chelariu
Wines

Din povestile vinului - la un taifas cu Razvan Avram, maestrul de ceremonii de la Good Point

Un "Print si doua castele" a fost tema recentei calatorii in lumea vinului propusa de Razvan Avram, maestrul de ceremonii de la Good Point, un cochet magazin de "fineturi", aflat pe strada Sfantu Lazar din Iasi. Gazdele ne-au asezat la masa alaturi de somelierul Laurentiu Achim, cu care am sorbit din cupele cu "vinuri fine romanesti" de la VINARTE. Invitatia a fost la fel de seducatoare ca si cea de la sfarsitul anului trecut, cand am asistat la turnirul vinurilor romanesti, in fapt o intrecere intre doua domnite -- Tamaioasa Romaneasca si Feteasca Neagra s-au batut pentru inima iubitorului de vin. Companie producatoare de vinuri infiintata in anul 1998 de catre Sergio Faleschini, VINARTE exploateaza 335 de hectare de vita-de-vie pe trei domenii: Castel Starmina (Vanju Mare, Mehedinti), Castel Bolovanu (Samburesti, Olt) si Villa Zorilor (Dealu Mare, Buzau).
Doua dintre cele mai bune vinuri romanesti produse in ultimii ani provin de la VINARTE -- "Prince Matei", medaliat cu aur la concursul "Mondial du Merlot", si "Sirena Dunarii", un Riesling care a obtinut aurul la "Premiile de Excelenta Vinul.ro". Prince Mircea, Castel Starmina si Castel Bolovanu au fost capetele de afis ale degustarii. Impreuna cu Razvan Avram am deschis seria Povestilor Vinului, pe care va rugam sa le scriem impreuna.

Din povestile vinului

Ce ati raspunde daca ar trebui sa enuntati o singura marfa pentru care romanii ar putea fi vestiti in lume? Un singur produs cu care sa intram in constiinta si obisnuinta consumatorului universal? "Vinul", cred ca ar raspunde Razvan Avram, maestrul de ceremonii de la Good Point, un magazin de delicatese de pe strada Sfantu Lazar, din Iasi. Am discutat cu d-sa despre vin si despre povestile podgorenilor, ne-am plimbat, intr-o calatorie imaginara, pe la cramele din tara si ne-am intors la Iasi. Am savurat un pahar la Tapas, localul unde Razvan Avram incearca sa ne invete ce este un vin bun.

Capsunica din Copou

"Sunt un entuziast". Asa spune despre el Razvan Avram cand il intrebi in ce relatie se afla cu vinul. "Imi place sa-l vad, sa-l gust, sa-l admir, imi place sa-i fiu prieten".

Relatia de amicitie cu licoarea olimpiana a inceput, cum altfel intr-un oras de poveste ca Iasul, in Copou. "Bunicul meu facea vin. Avea mica lui podgorie pe langa casa si mandria ca facea vin din strugurii pe care ii vedea crescand cu ajutorul lui. Lui ii placea vinul rosu. De fapt, el impartea licorile din vii in vinuri si vinuri rosii. Avea un soi preferat, capsunica se chema. Iesea un vin despre care bunicul meu, contabil fiind, spunea ca are un bilant perfect. Se ocupa de vie in amanunt. Avea tot ce-i trebuie: butoaie, zdrobitor, teasc, inclusiv beci. Era foarte pasionat. Eu mai putin, dar trebuia sa il ajut. Nu eram chiar bucuros cand imi spunea "Hai sa taiem via", "Hai sa o stropim, sa o culegem". El era stilul a la francaise, cel care are mereu un pahar de vin la masa. Nu doua, ci unul. Pentru el, vinul era integrat meniului, o componenta a gastronomiei, iar pentru mine la fel. Vinul face parte din cultura personala. Am crescut cu povestea lui, am fost educat si am stiut mereu ca este ingredientul nelipsit de la masa. Eu nu sunt un bautator, dar un pahar de vin la o masa este un consum decent. Am invatat asta de acasa", ne-a spus Razvan Avram.

Povestile vinului

Nu si-a propus niciodata sa faca afaceri cu vin, iar cariera sa a evoluat mult timp in domenii aflate la mare distanta de vinarit. "Am terminat Facultatea de Constructii si Arhitectura, am profesat o vreme in domeniu, apoi in sectorul calculatoarelor, am lucrat mult timp in vanzari. Am intrat apoi in presa, in echipa de vanzari. Asta stiu sa fac si fac bine. La un moment dat, pe cand aveam un job la Bucuresti, m-am intalnit cu alti entuziasti, cu Cezar Ioan, Radu Rizea si Valentin Ceafalau, care au facut revista Vinul.ro. Mi-a placut ce faceau ei si asa am intrat si eu in bransa. Am inaugurat magazinul de la Iasi la inceputul anului 2009, in timpuri nu tocmai prielnice din punct de vedere economic, dar considerentele erau altele. Autorul moral al reintoarcerii mele inspre sectorul de vinuri este Cezar Ioan. El m-a incurajat sa deschid magazinul".

Good Point nu face parte din reteaua marelui retail, ci dintr-o sectiune de nisa, cea Premium. Nu este o vanzare ca la Alimentara, ci una sofisticata. Totul pleaca de la poveste, de la stil, de la cunoastere si pasiune. La Good Point se spun povestile vinului si incercam sa-i gasim prieteni. Exista o componenta umana si una de comunicare care aduc multa poveste intr-un astfel de demers, mai ales ca si deciziile de cumparare ale unui vin sunt subiective – "Mi l-a recomandat cineva", "Imi place sticla", Am auzit ca…" . "La Good Point, selectia a fost facuta de oameni mult mai priceputi decat mine, in termeni tehnici. Primul criteriu a fost ca produsul sa nu se regaseasca in marele retail. Apoi, am tinut cont de recomandarile jurnalistilor de vin. La final, pentru segmentul vrac am facut un focus grup si i-am respectat optiunile".

False traditii

De la Razvan Avram am aflat si multe dintre miturile legate de vinaritul din Romania. Multa lume spune ca romanii au traditie in vin, dar este gresit pentru ca vorbim despre un produs distrus de industrializarea ce a urmat perioadei anului 1944. Vinul a fost un produs de serie mare, in care a contat doar cantitatea. La concursuri se mergea doar cu vinul din "butoiul mic", in care se faceau cantitati reduse, pentru cunoscatori. In rest, nu a mai contat. Apoi au aparut tot felul de vinuri fabricate cine stie cum, mai mult sau mai putin artizanal, iar gustul consumatorului s-a distrus.

Perioada de dupa 1990 a adus mari pierderi pentru podgoreni, care au fost devansati de producatorii de bere. Terenul a inceput sa fie recastigat prin 2004-2005, cand au inceput sa vina investitorii straini, stimulati de fondurile europene de preaderare. Vorbim despre Pre-SAPARD, apoi despre SAPARD. "Asa au inceput sa fie infiintate plantatii, la inceput mici, apoi de amploare. Strainii, francezi, englezi, nemti si austrieci, au inceput sa investeasca masiv. Au dezvoltat crame bune, dar si romanii au inceput sa se dezmorteasca. Incepem sa ne recivilizam si este bine. Consumatorul nu poate fi acuzat fiindca gusturile sale au fost distruse de factori externi. Acum reincepem sa invatam ABC-ul vinului. Exista si concurenta mare si nu ma refer neaparat la vinurile europene, ci si la cele din Africa de Sud, din Chile, zone unde se obtine si doua recolte pe an. Au un avantaj imens din acest punct de vedere. Dar vinul romanesc este promitator. Exista suficienti producatori, calitatea creste, ceea ce va atrage si un consum mai mare. Cei entuziasti vor fi tot mai multi", este convins Razvan Avram. Tot el ne-a invatat ca vinul este la fel ca si muzica – iti place pe masura ce o asculti cat mai des. Iar ca sa intri in Clubul iubitorilor de vin ai nevoie de rabdare, disponibilitate si dorinta de a-ti castiga un prieten de poveste – Domnia Sa Vinul, lucru cu care si Sergio Faleschini a fost de acord la finalul degustarii de la Good Point.


Comentarii (0)

Adauga comentariu:

Nume:

Email:

(nu apare in pagina )

Comentariu:

 

Caractere disponibile

 

Cod antispam - introduceti in cimpul de mai sus cele 3 caractere de culoare neagra


sanando scoala de astrologie fidelia pechora tulip vox iasi internet broadcast studio astrolog carolina mancos ilikeiasi