Pelinul

Vizualizări: 0

🌿 Pelinul – amarul sacru care curăță trupul și spiritul 🔥🌾

În marginea grădinilor vechi, pe dealuri arse de soare sau în pajiști sălbatice, crește o plantă cu frunze argintii și miros înțepător, cunoscută deopotrivă pentru forța ei purificatoare și gustul său fără compromis: pelinul (Artemisia absinthium). Este planta care „taie răul din rădăcină”, cum spun bătrânii – aduce ordine în haosul digestiei, curăță sângele, alungă viermii și scoate frisoanele din oase. Pelinul este un vegetal cu foc amar, un detoxifiant extrem, o plantă de tranziție între boală și vindecare.

De la egiptenii antici până la daci și romani, pelinul era considerat sacru – dedicat zeiței Artemis (protectoarea femeilor și a vindecătorilor), dar și purificator al locuinței și trupului. Hipocrate îl recomanda în icter și viermi intestinali. În Evul Mediu, era folosit ca tonic digestiv și febrifug, dar și pentru „apărarea contra spiritelor rele”. În medicina populară românească, pelinul este nelipsit din „bitterurile de casă”, ceaiurile „de curățat sângele” și „leacurile de nervi”. Se spunea că „dacă bei pelin primăvara, nu te prinde boala toamna”.

🌿 Identitatea botanică a pelinului

  • Nume științific: Artemisia absinthium L.
  • Familia botanică: Asteraceae
  • Habitat: Zone aride, însorite, soluri nisipoase, de la câmpie până în zona deluroasă. Înflorește din iulie până în septembrie.
  • Aspect: Plantă perenă, de 50–120 cm, cu tulpină ramificată, frunze argintii, fine, foarte aromate. Florile sunt mici, galben-verzui, grupate în capitule globuloase. Întreaga plantă degajă un miros amar, aromatic, inconfundabil.
  • Părți utilizate în fitoterapie: părțile aeriene înflorite (herba), recoltate la începutul înfloririi.

🧪 Compoziția chimică a pelinului

🔸 Ulei esențial (0,2–1%):

  • Tuionă (α și β-thujone) – neuroactivă, în doze mari toxică
  • Camfen, cetone, sabinene, pinen
  • Cineol, cadinene – componente antiseptice

🔸 Principii amare sesquiterpenice:

  • Absintină, anabsintină – extrem de amare, tonice digestive

🔸 Flavonoide: quercetină, patuletină
🔸 Acizi fenolici: acid cafeic, clorogenic
🔸 Tanini, rășini, fitosteroli

💊 Acțiune farmacologică – Amarul care purifică și trezește

🌿 1. Tonic amar digestiv
Principiile amare stimulează secreția de suc gastric, biliar și pancreatic, favorizând digestia grăsimilor și combaterea atoniei gastrointestinale. Este deosebit de eficient în dispepsie, inapetență, digestie lentă, balonare și dischinezie biliară.

🌿 2. Vermifug natural (antihelmintic)
Prin acțiunea alcaloidică și uleiul esențial, pelinul combate paraziți intestinali (oxiuri, limbrici), fiind utilizat tradițional în cure de deparazitare.

🌿 3. Antiseptic intestinal și hepatic
Prin uleiurile volatile și flavonoide, are o acțiune antimicrobiană în dizenterie ușoară, infecții intestinale ușoare sau giardia (în combinații).

🌿 4. Antifebril și stimulent general
Folosit în febre intermitente, friguri, malaria (istoric), dar și în astenie postinfecțioasă, pelinul stimulează circulația, apetitul și tonusul general.

🌿 5. Ușor antidepresiv, echilibrant nervos
Prin acțiune colinergică indirectă, are efect calmant asupra sistemului nervos autonom – util în anxietate, depresie digestivă, PMS.

🩺 Recomandări terapeutice

🔹 Remediu principal:

  • Indigestie, atonie gastrică, dispepsie biliară
  • Viermi intestinali (oxiuri, limbrici)
  • Balonare, lipsa poftei de mâncare
  • Constipație cronică cu digestie lentă
  • Curgerea slabă a bilei (colecist hipoactiv)

🔹 Remediu adjuvant:

  • Infecții intestinale ușoare (giardioză)
  • Astenie de primăvară
  • Afecțiuni hepatice (în combinații)
  • Amenoree, sindrom premenstrual
  • Tulburări neurovegetative digestive

🍵 Mod de preparare și administrare

🌿 Infuzie amară (digestie, ficat):
1 linguriță de plantă uscată la 250 ml apă clocotită. Se infuzează 5–7 minute. Se bea cu înghițituri mici, cu 15–20 min înainte de masă. Max. 2 căni/zi.

🌿 Tinctură (digestiv și vermifug):
20–30 picături de 3 ori/zi, în apă, înainte de mese. Cure de 10–14 zile.

🌿 Pulbere (detox, viermi intestinali):
½ linguriță sublingual, 2x/zi, timp de 5–7 zile.

🌿 Vin de pelin (amar tonic digestiv și primăvăratic):
50 g plantă la 1 litru de vin alb, se macerează 7 zile, se agită zilnic. Se bea câte 30 ml/zi.

⚠️ Contraindicații și precauții

  • Contraindicat în sarcină și alăptare – risc uterotonic
  • Evitați în gastrită hiperacidă, ulcer gastric/duodenal
  • Nu se recomandă copiilor sub 10 ani (neurotoxicitate)
  • Curele NU trebuie să depășească 2 săptămâni – risc de accumulare a tuionei, care este neurotoxică în doze mari
  • Nu se combină cu alcool, sedative sau antiepileptice
  • Persoanele sensibile pot prezenta amețeli, greață, insomnie la doze mari

📚 Bibliografie

  1. WHO – Monographs on Selected Medicinal Plants, Vol. 1, Geneva, 2002
  2. EMA – Assessment Report on Artemisia absinthium herba, 2015
  3. ESCOP – Artemisia absinthium monograph, 2009
  4. Bartram T. – Encyclopedia of Herbal Medicine, 2003
  5. Gruenwald J. – PDR for Herbal Medicines, 4th Ed., 2007
  6. Hoffmann D. – Medical Herbalism, Healing Arts Press, 2003
  7. Muntean L. – Tratat de Plante Medicinale, Ed. Risoprint, 2016
  8. Duda M. – Plante Medicinale și Aromatice, Ed. Ceres, 2007
  9. Simu G. – Farmacognozie, Ed. Medicală, 2003
  10. PubMed – “Thujone content and neurotoxicity of Artemisia species”, doi:10.1016/j.fct.2015.07.011
  11. Planta Medica – “Artemisia absinthium extracts and hepatobiliary function”, 2016
  12. HerbalGram – Wormwood profile, American Botanical Council, 2020
  13. Fitoterapia – “Traditional use and clinical evaluation of wormwood”, 2019
  14. USDA Plants Database – Artemisia absinthium
  15. American Botanical Council – HerbMedPro, 2023
  16. Newall C. – Herbal Medicines, Pharmaceutical Press, 1996
  17. Chira L. – Farmacie vegetală, Ed. Universitară, 2011
  18. Fălticeanu G. – Farmacologie clinică vegetală, Ed. Medicală, 2010
  19. Şeremet O. – Farmacologie vegetală, Ed. Junimea, 2013
  20. Lichterman B. – “Wormwood and absinthe in Eastern European medicine”, Folia Medica, 2002