Ori de câte ori vine vorba despre eleganță, gândul se îndreaptă către porțelanuri, fără de care niciun decor de bun gust nu poate fi complet. Iar dacă vorbim despre eleganță la superlativ, vorbim și despre porțelanurile de manufactură, adevărate opere de artă pe care fiecare și-ar dori să le aibă. Ceaiul savurat într-o ceașcă ieșită din mâinile unui om a cărui poveste de viață ai vrea să o cunoști, vaza în care o femeie îndrăgostită a așezat florile de la iubitul ei, bomboniera în care adolescenta a strecurat primul bilet de dragoste, toate au o poveste a lor, spusă cu finețe de maeștii caolinului.
În Iași nu sunt multe case în care astfel de obiecte sunt depozitarul unor povești atent migălite de mâinile fine ale maeștrilor în ale porțelanurilor rafinate. Asta poate pentru că fie porțelanurile s-au pierdut în uitare, fie pentru că poveștile lor încă nu au fost rostite. De treci cu pasul pe strada Elena Doamna, sigur îți va atrage privirea o casă cochetă, mărginită de un gard din fier forjat, frumos dăltuit în stil boieresc. Nu ar fi rău să arunci o privire și către ferestre, din spatele cărora, atent străjuite de draperii grele din catifea, florile așezate în glastre cochete zâmbesc musafirilor care sunt întâmpinați cu bomboane boierești ori cafea servite în vase de porțelan atent migălite de meșteri italieni.
„Porțelanurile manufacturizate sunt o parte din inima mea. Fiecare piesă a fost atent lucrată, înnobilată cu foiță de aur și poartă emblema Casei Joseph Zoller. Aceste piese au o valoare foarte mare, cântărită prin ceea ce semnifică și oferă în fiecare secundă. Mi-am dorit să am o astfel de colecție și am început să strâng și să comand piese care au o semnificație foarte importantă”, a spus avocata Gianina Vera Poroșnicu, proprietarul Casei Joseph Zoller, care găzduiește o colecție foarte frumoasă de porțelanuri manufacturate.
Cu gândul la Fabrica de Artă
Fiecare piesă a fost comandată în Italia, la Fabrica de Artă Tiche, custodele unora dintre cele mai vechi tehnici de prelucrare a porțelanului din Europa. Atelierul a fost fondat în Usmate, în Brianza verde, o zonă geografică deosebit de favorabilă pentru producția de porțelan, de Cavalerul Franco Perego. El a visat la Tyche Porcellane d’Arte, iar norocul i-a surâs, fabrica deschizându-și porțile nu peste mult timp. Între el și porțelan a fost o chimie perfectă, iar magia pe care a trăit-o astfel l-a ajutat să-i afle toate secretele, fiind cunoscut apoi drept „Regele porțelanului”. Fabrica de artă Tiche este custodele celor mai vechi tehnici de fabricare a porțelanului, iar călătoria începută demult este continuată de moștenitorii cavalerului, Cristiana, Luca și Lamberto. „Când am ajuns la ei, am simțit vibrația fiecărui grăunte din ceea ce urma a fi vasele mele de porțelan. Am ales cu grijă modelele, am vrut să pun energie și trăire în fiecare dintre ele pentru ca și oaspeții mei să simtă bucuria adusă de frumos”, a mai spus Gianina Vera Poroșnicu. Colecția ei de porțelanuri manufacturate numără 50 de piese, unele ce depășesc ca înălțime un metru, altele în miniatură, pictate manual cu scene din opere sau desprinse din tablouri celebre. Lor li se adaugă un set de tacâmuri și un altul de cafea, fiecare de o valoare foarte mare, care arată nu doar dragostea pentru artă și frumos, ci și respectul pentru o muncă atât de migăloasă.