Teatrul Național Iași anunță cea dintâi premieră a stagiunii, care va avea loc pe scena Sălii Mari. Este vorba despre „Unchiul Vanea”, de A.P. Cehov, în regia lui Claudiu Goga. Va fi un eveniment de excepție, care marchează 160 de ani de la nașterea dramaturgului rus, programat în două părți: prima parte vineri, pe 23 octombrie, cea de-a doua, sâmbătă, pe 24 octombrie, ambele cu începere de la ora 19:00.
Evenimentul de la Sala Mare oferă ocazia Teatrului Național Iași și publicului deopotrivă de a aniversa doi actori din distribuție, cu două cariere teatrale excepționale: Teodor Corban – 35 de ani de teatru și Doru Aftanasiu, cu 25 de ani dedicați scenei.
Regia și versiunea scenică aparțin lui Claudiu Goga, scenografia Corinei Grămoșteanu, iar coregrafia lui Vlad Mărculescu. De distribuție s-a ocupat Dumitru Năstrușnicu. Din distribuție fac parte Constantin Pușcașu, Petronela Grigorescu, Cosmin Maxim, Teodor Corban, Ada Lupu, Mihaela Arsenescu Werner, Pușa Darie, Doru Aftanasiu.
Teatrul Național Iași a făcut până acum toate demersurile pentru a proteja spectatorii și angajații de răspândirea noului coronavirus; ca urmare, având în vedere că durata spectacolului este de 3 ore, această inedită desfășurare a premierei a fost soluția optimă. Sala va funcționa la capacitatea de 30%, conform reglementărilor în vigoare. Întregul personal al instituției este pregătit pentru a întâmpina publicul în cele mai bune și mai sigure condiții.
La Naționalul ieșean, montarea anterioară a piesei a avut loc acum 60 de ani, sub semnătura marelui regizor Radu Stanca, al cărui nume îl poartă astăzi Teatrul Național din Sibiu. Pe afișul premierei de pe 21 ianuarie 1960, se regăsesc mari actori ai scenei ieșene: Ion Schimbischi (în rolul Vanea), George Popovici (Serebreakov), Anny Braesky (Elena Andreevna), Marioara Davidoglu (Marina), Nicolae Veniaș (Teleghin).
Piesa a fost montată pentru prima dată la Moscova, pe 26 octombrie 1899, în regia lui V.I. Nemirovici-Dancenko și a lui Constantin S. Stanislavski.