În timp ce autoritățile au limitat foarte mult manifestările dedicate Zilei Naționale a României, decizia fiind motivată de pandemia de COVID care ne-a dat peste cap viețile și a ucis mii de oameni în România, iată că românii cu adevărat patrioți au găsit o cale de a ieși în public și de a sărbători ziua de 1 Decembrie.
Fie au arborat stegulețe la geamuri, fie au purtat cocarde ori au preparat bucate tradiționale sau au avut întâlniri online, românii cu drag de țara lor nu au uitat că astăzi s-au împlinit 102 de la semnarea actului de naștere a României moderne.
„La mulți ani, români!”, s-a auzit în difuzoarele stradale, la televizor și radio și, mai nou, chiar și pe telefoanele mobile, atunci când au fost apelate. „La mulți ani, România!”, s-a auzit din multe case, așa cum a fost în Casa „Joseph Zoller”, singurul monument istoric din Iași aflat în proprietate privată, restaurat din fonduri proprii de către cunoscutul avocat Gianina Vera Poroșnicu. Pentru acest moment deosebit, aniversar, avocatul a ridicat un steag superb, cu fir de aur, a pregătit un tort în culorile drapelului, iar la infochioșcul din fața porții a cântat imnul țării.
„Cum altfel decât cu recunoștință și cu respect ai putea petrece această zi? România nu este doar o țară, e un suflet, un cămin care ți-a oferit totul – educație, onoare, respect. Sunt fericită că-i pot da onorul astăzi, în zi de sărbătoare! I-am ridicat tricolorul falnic la intrare și i-am pus cunună bătută de trandafiri roșii! Miroase a mere și a gutui în casă, parcă amintind de copilărie, de livadă, de țară. Se prepară un tort de casă în culorile iei tale, draga mea dragă, Românie! Am pus în crema tortului de sărbătoare culorile tari ale iubirii: roșul ca soarele de Bărăgan, galben din câmpurile de răsărită și albastrul din cerul de la munte”, a scris Gianina Vera Poroșnicu pe contul ei.
Marea Unire de la 1 Decembrie
Ziua Națională a României este sărbătorită în prezent pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.
Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea. Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
La mulți ani, România!