Home Arte Ce legătură poate fi între un robot și o piesă de teatru?...

Ce legătură poate fi între un robot și o piesă de teatru? Sau între un algoritm și o sumă de aplauze dintr-o sală de spectacole?

214
0

Ce legătură poate fi între un robot și o piesă de teatru? Sau între un algoritm și o sumă de aplauze dintr-o sală de spectacole? Aparent, niciuna, însă cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI) a dovedit contrariul prin roboțelul Pepper, una dintre vedetele manifestării. Am discutat cu Ioana Dâșcă, de la echipa IRIS Robotics, despre acest proiect și am aflat cum arta și tehologia au putut fi vedetele celor zece zile de evenimente culturale.

– Ați participat la cea de-a XIV-a ediție a FITPTI, derulat sub genericul „Artă și Tehnologie”.  Ce v-a atras atenția în mod deosebit?

– Am fost invitați să participăm de către organizatori și ne-a atras atenția selecționerul festivalului (teatrologul Oltița Cîntec, curatorul evenimentului – n.r.), care ne-a povestit cu entuziasm încă de acum un an despre toate momentele ce aveau să se desfășoare între 1 și 10 octombrie, la Iași. Pentru noi a fost o experiență memorabilă întrucât a fost pentru prima oară când am contribuit la aducerea tehnologiei într-un context artistic. Am fost fascinați de spectacolul de debut „Chiritza în carantină”, de Robocop, de instalația imersivă „I AM VR”, Teatru VR, precum și de bucuria cu care spectatorii s-au reunit la teatru pentru a aplauda la unison.

– Evident, tehnologia poate veni mereu în slujba artei. Care a fost punctul comun în ceea ce privește teatrul și tot ce s-a întâmplat la FITPTI?

– Tehnologia are abilitatea de a veni în sprijinul multor domenii, însă focusul din acest an al festivalului a fost provocarea de a transforma actul artistic, de a-l îmbunătăți și de a oferi o experiență nouă pentru public. Credem că punctul comun al artei și tehnologiei în cadrul festivalului a fost acela de a bucura publicul într-un mod diferit față de cum a fost obișnuit în cadrul actului artistic clasic.

– Roboțelul Pepper a fost una dintre vedetele festivalului. Cine l-a construit? Cum l-ați gândit?

– Pepper este vedeta festivalului, cât și vedeta echipei IRIS Robotics. Este primul robot umanoid social capabil să recunoască emoțiile oamenilor și este proiectat și dezvoltat de către Softbank Robotics, în Japonia. Pepper este numele dat de producător pentru că este ușor de reținut, cât și ușor de tradus în multiple limbi de circulație internațională. Ca specific al activității noastre, dezvoltăm aplicații software la comandi pentru ca Pepper să fie integrat în mod personalizat în diferite industrii. Poate fi recepționer, consilier de vânzări sau o gazdă sociabilă, se dovedește a fi o soluție de eficientizare a comunicării cu clienții. În România, Pepper este implementat în sectorul medical, în retail și pregătim alte lansări foarte curând. Lucrăm la aplicații software la comandă pentru Pepper de acum doi ani și cea mai mare realizare este modulul de limba română. Este o premieră la nivel global pentru că îi permite să comunice cu ușurință în limba română.

– Cei care au fost prezenți la festival au aflat de la Pepper lucruri foarte interesante despre teatru și artă. Care a fost misiunea lui? Și-a îndeplinit-o bine?

– Misiunea lui Pepper a fost de a înveseli publicul înainte de vizionarea spectacolelor din program, cât și de a oferi o experiență inedită. El a prezentat informații captivante despre FITPTI și artă, însă a pregătit special pentru public trei coregrafii diferite. Mai mult, pentru a imortaliza aceste momente speciale, Pepper i-a invitat pe spectatori să se fotografieze împreună. Experiența cu Pepper este spectaculoasă pentru public întrucât răspunsul lui va fi unul neașteptat întotdeauna. Cu siguranță sunt informații pe care Pepper nu le cunoaște încă, însă are capacitatea de a învața din fiecare dialog cu utilizatorii. Cu scopul de a-și îmbunătăți răspunsurile, el trebuie să ne cunoască mai bine și să comunice cât mai activ cu publicul. Evoluția firească și digitalizarea continuă a multor industrii face ca tehnologia să stârnească multă curiozitate în rândul publicului. La fel s-a întâmplat și în cadrul festivalului. Pepper a fost primit cu mult entuziasm, curiozitate, elemente esențiale care ajută publicul să accepte prezența lui și în alte contexte.

– La FITPTI au mai fost și alte momente în care tehnologia s-a împletit cu arta. Care v-au plăcut în mod deosebit și de ce?

– Am fost impresionați și de piesele de teatru, dar momentul preferat a fost instalația imersivă „I AM VR” pentru că era o experiență nouă, inedită, prin care autorul a dorit să evidențieze realitatea tehnologică de zi cu zi a realității virtuale printr-o incursiune în mediul virtual în care alți oameni sunt prinși deja. Această experiență a fost testată și de către noi și ne-am convins încă de la început că nu este un joc, ci o trăire artistică și teatrală. Nu este o competiție și nu este un joc în sine, este o poveste despre viață și realitate. În acest spectacol VR, un oracol te călăuzește prin mai multe încăperi și îți povestește despre lume, despre cum arată viața și îți înfățișează alți oameni care sunt prin VR. La finalul experienței, oracolul te va lua la el și va vorbi cu tine personal.

– Tehnologia poate fi un vehicul prin care tinerii să fie atrași către arta, către teatru. Cum vedeți acest lucru, cum se poate realiza?

– Un prim demers important a fost făcut în cadrul acestei ediții a FITPTI și credem că, inclusiv pe termen lung, tehnologia va încuraja tinerii să meargă către artă. Credem că pentru atragerea tinerilor pe termen lung este necesară pentru ca tehnologia să fie integrată în actul artistic astfel încât să ofere o experiență modernă, adaptată pasiunilor lor.

– Aș schimba registrul și aș muta focusul către IRIS Robotics. Cum a venit ideea unui astfel de proiect?

– IRIS Robotics a început acum mai bine de cinci ani ca un grup de studenți pasionați, cu un istoric complex la competițiile și olimpiadele de robotică. La început, am susținut cursuri de robotică pentru copii și tineri, am dezvoltat un bust de robot umanoid atât din punct de vedere hardware, cât și software, însă acum  suntem dezvoltatori de aplicații Android la comandă pentru roboti umanoizi precum Pepper. La nivel internațional, robotii umanoizi sunt frecvent implementați în scenarii sociale de comunicare cu clienții, iar ultimii ani a accentuat întreg procesul de inovare și digitalizare și în Romania. Potențialul descoperit ne-a convins să conducem campanii active de educare a publicului astfel încât să conștientizeze potențialul celor mai noi tehnologii și a scenariilor multiple în care pot fi implementați robotii umanoizi.

De întreaga experiență din cadrul FITPTI a fost responsabil Iulian Andrei Marin, însă echipa are nouă tineri curioși, creativi și curajoși.