Pentru a incerca sa “pacalim” timpul si sa mentinem iluzia de tinerete vesnica, s-au inventat multe manevre si substante cu ajutorul carora putem sa imbunatatim calitatea pielii, sa modificam formele corpului in asa fel incat sa ne placa ceea ce vedem in oglinda.
Ideea ca injectarea de toxina botulinica rezolva tot este gresita, de aceea voi enumera o parte dintre metodele folosite pentru lupta impotriva imbatranirii cutanate. Trebuie sa stim ca pielea isi pierde in timp elasticitatea si tonicitatea, motive care duc la aparitia ridurilor si aspectului imbatranit. In acelasi timp, expunerea la soare de-a lungul anilor isi pune amprenta si pot sa apara precoce petele maro de batranete, keratozele actinice si seboreice. Din aceste motive nu trebuie sa incercam sa stergem ridurile numai cu toxina botulinica si filler cu acid hialuronic, ci sa intelegem ca aceste metode trebuie sa fie asociate cu altele care imbunatatesc calitatea pielii.
Vom trece in revista cateva dintre acestea. Cele care actioneaza prin indepartarea unui strat de piele sunt microdermabraziunea si pelingurile chimice. Microdermabraziunea semnifica eliminarea mecanica a unei portiuni din stratul superficial de keratina. Este realizata cu dispozitive abrazive, cu microcristale sau cu diamante. Avantajul celor cu diamante este ca se pot folosi si pe pleoape. Sunt necesare mai multe sedinte spatiate la un interval de 7 – 10 zile pentru a se observa imbunatatiri.
Peelingul chimic realizeaza o arsura chimica a unui strat mai subtire sau mai gros de piele. In functie de concentratia substantelor acestea pot fi superficiale, medii sau profunde. Sunt folosite diverse substante (acid tricloracetic, acid glicolic, acid salicilic, acid lactic, fenol etc.) in functie de tipul de piele si de gradul de imbatranire cutanata. Pentru tenul matur sunt indicate peelingurile medii si profunde. Cu cat adancimea arsurii este mai mare cu atat imbunatatirea aspectului este mai buna dar si posibilele efecte secundare sunt mai frecvente. Trebuie de stiut ca, pentru peelingul profund, este necesara anestezia generala. Fata de microdermabraziune, peelingurile chimice au un beneficiu mai mare, deoarece produc o inflamatie reziduala care determina in timp sinteza de colagen chiar si dupa terminarea procedurilor.
Tot prin distructie cutanata actioneaza LASER-ele fractionate. LASER-ul CO2 fractionat arde pielea in coloane nanometrice, pana la nivelul dermului producand o inflamatie care va duce la repararea pielii, cu sinteza de noi fibre de colagen si elastice, intinerind vizibil pielea. Acesta este un LASER ablativ, care actioneaza prin arsura. Exista LASER non ablativ fractionat care incalzeste pielea determinind, de asemenea refacerea ei cu o structura mult mai tanara (LASER ER.YAG). Efectele adverse si complicatiile care pot sa apara sunt mai frecvente dupa LASER-ele ablative fata de cele nonblative dar rezultatele sunt superioare dupa LASER-ele ablative.
Dermaroller-ul este un mic tambur care are pe suprafata lui multe ace foarte subtiri, cu lungimi diferite, in fuctie de nivelul profunzimii pe care vrem sa-l atingem. Prin inteparea tegumentului in puncte mici si multe se stimuleaza, ca si dupa LASER-ul fractionat refacerea pielii cu o structura mai tanara.
Manevrele prin care introducem in piele diverse substante cu proprietati antiambatranire ne ajuta la “hranirea” ei urmata de stimularea sintezei de colagen cu imbunatatirea calitatii tegumentului. Mezoterapia cu ace, consta in injectarea de solutii in doze minime in multe puncte, pe o arie cutanata. Mezoterapia fara ace foloseste aparate care stimuleaza patrunderea in derm a diverselor cokteiluri terapeutice. In acest mod, putem aduce in piele substate cu effect antiageing asa cum sunt acidul hialuronic, aminoacizii, vitaminile sau substante cu effect lipolitic, pentru celulita.
Injectarea in microbolusuri de acid hialuronic si aminoacizi este o alta metoda de intinerire a pilelii. Acidul hialuronic atrage si retine apa, hidratand tegumentul, aminoacizii sunt precursori de colagen stimulant sinteza acestuia. Sunt necesare mai putine puncte de injectare mai ales daca se foloseste o canula.
Injectarea de plasma bogata in plachete (PRP = “platelet rich plasma”) este un tratament revolutionar care foloseste propriul sange pentru rejuvenare cutanata, numindu-se si “Terapia Vampir Lichidul obtinut este bogat in factori de crestere si cytokine care stimuleaza sinteza de collagen cu effect de rejuvenare si lifting. Injectarea de toxina botulinica actioneaza prin relaxarea musculaturii “stergand” astfel ridurile de expresie.
Se foloseste mai ales in treimea superioara a fetei, pentru ridurile glabelare, cele de pe frunte si “laba gastei” din regiunea temporala. Atunci cind ridurile se vad in stare de repaus in ciuda relaxarii musculaturii cu Botox, ele nu dispar cu totul din cauza pierderii elasticitatii si tonicitatii pielii. Fillerele injectabile sunt folosite pentru a umple diverse zone ale fetei reprezentand o categorie importanta de produse medicale care combat modificarile aparute in procesul de imbatranire (atrofia si pierderea elasticitatii cutanate, rezorbtie osoasa, atrofia musculara si a grasimii faciale).
Cel mai des folosit este acidul hialuronic. Acesta este un component natural al pielii care are capacitatea de a atrage si retine apa. Rezorbtia lui este inevitabila dar incetinirea procesului a fost posibila datorita unei noi tehnologii prin care s-a obtinut un acid hialuronic concentrat si inalt cross-linkat, cu o greutate moleculara mare care rezistă mult mai bine în timp. Cu ajutorul acestor substante se pot umple ridurile de expresie, se pot contura si mari buzele, se refac volumele faciale.
Atunci cand ne privim in oglinda si vrem sa schimbam ceva sau dorim sa “stergem” cativa ani, trebuie sa stim ca nu este suficienta o singura procedura. Daca dorim o imagine natural intinerita trebuie sa ne informam care sunt manevrele prin care ajungem la un rezultat satisfacator. Toate acestea pot fi combinate intre ele in asa fel incat sa rezulte nu numai o fata fara riduri ci si o piele cu o calitate mai buna.