Home Business Jurnal de freelancer, cu parfum de lavandă

Jurnal de freelancer, cu parfum de lavandă

296
0

 

Când am discutat prima oară cu Laura Ignătoaie, unul dintre tinerii antreprenori ai Iaşului, îmi povestea despre începuturile afacerii ei cu lavandă, dar și despre planuri și despre vise. Ei bine, unul dintre ele este pe cale să prindă contur, o dată cu deschiderea primului ei magazin din Iași, situat pe Bulevardul Ștefan Cel Mare și Sfânt, o idee dusă la bun sfârșit împreună cu Flavia Hrițcu, de la H.Bebe.

 

V-aţi lansat într-o afacere parfumată, dorind să aduceţi în atenţie beneficiile lavandei. Cum aţi pornit la drum?

– Suntem o familie tânără, care doreşte să aducă lavanda, această plantă minune, în casele tuturor omenilor. Eu mă ocup de realizarea produselor din gama Lavanda Laurei, însă cu foarte mult ajutor din partea soțului. Am pornit la drum ghidați de un vis, acela de a reuși să ne susținem financiar prin forțele proprii și să ne creştem copiii în ţara noastră.

– Ce v-a atras la acest domeniu? Cât aţi investit la început?

– Auzisem despre lavandă cu un an înainte de a înfiinţa cultura. Am început să ne documentăm cu privire la îngrijire, cultivare și beneficiile ei. Aşa am descoperit că are o multitudine de întrebuinţări: de la alungarea insectelor, până la scopuri terapeutice cum ar fi combaterea stresului, a oboselii şi anxietăţii, relaxant muscular. Costurile înfiinţării unei culturi de lavandă nu sunt foarte mari, la noi au fost de aproximativ 2.000 lei pentru suprafaţa iniţială. Cheltuielile mai mari, în cazul nostru, au fost cele pentru laboratorul de producție. A fost o investiție de câteva mii de euro doar pentru dotări, ca să nu mai vorbesc de chirie și utilități.

O suprafaţă mică, aşa cum este a noastră, poate fi considerată neprofitabilă, dacă doreşti să vinzi doar floare de lavandă. În momentul în care o transformi în produse, adică ulei, apă, sapun, putem vorbi de o muncă în plus, dar şi de un profit considerabil chiar şi la suprafețe mici. Noi am pornit la drum în 2015, însă am început sa devenim mai cunoscuți abia după ce am produs primul nostru ulei esențial, în 2017.

– Să înţelegem că pe piaţă aţi ieşit cu flori, la început?

– Inițial, în 2016 la prima recoltă, am avut buchete și săculeţi cu floare din lavandă. Anul următor, având producție mai mare, am distilat florile şi am obtinut uleiul esenţial şi apa florală care stau la baza altor produse: săpun, sare de baie, lumânări cu ceară naturală şi ulei de lavandă, bile eferverscente de baie, odorizante auto şi de cameră.

– Cum este să fii freelancer? Ce provocări aţi avut? Ce bucurii v-a adus acest bussines?

– Fiind o societate de consum, pentru majoritatea persoanelor primează preţul şi nu calitatea. În momentul în care realizezi un produs natural, produsul finit nu poate avea un pret mic sau competitiv cu al produselor din supermarket care sunt produse engros. Dar cu toate acestea, mă bucur nespus când văd că foarte multă lume apreciază ceea ce realizăm noi. Faptul ca oamenii ne scriu, ne încurajează și chiar folosesc produsele noastre ne face sa mergem mai departe și să lucrăm cu tot dragul. Dorim să ne extindem plantația, poate chiar și gama de produse, dar şi să informăm populaţia cu privire la beneficiile lavandei.