Home Educatie Istoria, învățată pe viu. Elevii, invitați să descopere vechile zidiri ieșene

Istoria, învățată pe viu. Elevii, invitați să descopere vechile zidiri ieșene

295
0

Elevii pasionați de istorie, arhitectură și plimbări sunt așteptați sâmbătă, 22 mai, să participe la un eveniment inedit. Intitulat „Descoperă vechile zidiri ieșene”, evenimentul a fost structurat pe schema unei  căutări de comori, un treasure hunt în cadrul căruia participanții au șansa să descopere fascinantele taine ale Iașului, alături de prietenii lor. Elevii care s-au înscris se vor organiza în echipe, iar cei vor ajunge primi la finalul traseului și care vor acumula cele mai multe cunoștințe vor fi răsplătiți cu premii pe măsură.
Evenimentul este organizat în cadrul concursului național „Patrimoniul cultural, istoric și natural-Zestrea comunităților locale”, desfășurat de Societatea de Științe Istorice din România, care are ca scop promovarea monumentelor valoroase ale Iașului și readucerea la viață a istoriei uitate a acestei capitale culturale.
Proiectul este derulat de Colegiul Național Iași, Societatea de Științe Istorice din România, filiala Iași, Asociația socio-cultural-educativă KreativIS și Asociația Civică Iași. „Ne bucurăm că ne sunt alături în inițiativa de a duce mai departe fascinanta istorie a monumentelor Iașului, dar și a personalităților emblematice ale Capitalei Moldovei, a spus prof. Mihaela Țurcănașu, coordonatorul echipelor de la Colegiul Național.

„Ne-am bucurat să participăm la acest proiect. Am identificat o serie de monumente istorice emblematice pentru Iași, care ar avea nevoie de sprijinul autorităților pentru reabilitare. Avem o istorie frumoasă, cu care ne mândrim, a spus Bianca Fechet, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național, unul dintre participanții la proiect. Cele două obiective avute în prim-plan în acest proiect sunt Casa Ghika și Casa Mihail Sadoveanu”.

Evenimentul de sâmbătă este parte a acestui proiect și se dorește a fi o lecție vie de istorie. Ne bucurăm să fim parteneri în acest proiect dedicat unei părți din istoria Iașului. Asociația Kre@tivIS susține și colaborează în proiecte cultural-educaționale, de aici a venit și ideea noastră de a organiza un joc de tip treasure hunt. Prin joc se facilitează învățarea activă, iar informațiile se fixează mai bine. Urăm succes participanților înscriși și curiozitate activă!”, au spus fondatorii Asociației Kre@tivIS, inițiatorii „căutării de comori istorice”.