„„Oamenii cu comportament de Chiriță s-au înmulțit teribil, pe măsură ce nesimțirea e promovată intens în societatea noastră”

 

Dialog cu Ada Milea, actriță și cantautor, cunoscută pentru spectacolele ei neconvenționale, cu o reală ancorare în lumea actuală

 – Cea de-a 14-a ediție a FITPTI va începe cu un spectacol muzical – „Chiritza în carantină”. Cum arată Chirița zilelor noastre? Ce face ea în carantină?

– Am refăcut un text al lui Matei Millo („Cucoana Chirița la carantină în vagoanele de tren de la Vârciorova”) și l-am transformat în cântece împreună cu Anca Hanu. Actorul Cosmin Stănilă a avut ideea să folosim roboți pentru o carantinare profestionistă și pentru a evita măștile și vizierele (care sunt imposibil de utilizat împreună cu microfoanele). Astfel, în decorul spectacolului anterior („Chiritza în concert”), realizat de regretata scenografă Alexandra Constantin, a fost construit un perete transparent menit să o separe pe carantinata Chiritza de familia sa. Hazul a rezultat din combinarea tehnologiei cu situațiile din textul lui Millo.

– Este al doilea spectacol cu Chirița. Ce v-a determinat să alegeți acest personaj? Intentionați să montați un al treilea spectacol?

– Oamenii cu comportament de Chiriță s-au înmulțit teribil, pe măsură ce nesimțirea e promovată intens în societatea noastră. Hoțul nu mai e hoț, ci „șmecher”, mincinosul e „descurcăreț”, incompetentul ajunge mai repede șef decât un om capabil, iar de cei harnici râd toți leneșii. De aceea Chirița poate fi valabilă oriunde și oricând. Nu știu dacă voi reveni la acest personaj… Depinde ce idei ne mai vin (teatrelor și nouă).

– 2021 este anul în care se implinesc 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri, cel care a creat personajul Chirița. Vă invit la un exercițiu de imaginație – dacă ar fi să vă întâlniți cu el și să lucrați împreună ce i-ați sugera? Ce personaj v-ar plăcea să creați împreună?

– Chirițul, așa, de dragul corectitudinii politice.

-Revenind la teatru, ce v-a atras la colaborarea cu FITPTI? Ce v-a plăcut la acest festival?

– Sunt bucuroasă când se întâmplă evenimente teatrale care nu uită de publicul tânăr, pentru că îmi amintesc ce mult au însemnat ele pentru mine cândva.

– Ce determinat să slujiți scena, prin teatru și muzică? Ce v-a adus dvs personal teatrul?

– Teatrul mi-a oferit ocazia să probez lumi și personaje, în folosul lumii și persoanei mele. Cred… Nu bag mâna-n foc. Bucuria pe care o văd pe fețele unor spectatori sau în mesajele lor internetice mă determină să cred că nu e rea deloc această cale spre (și dinspre) oameni.

– Proiecte? Ce planuri aveți?

– Proiecte… Tocmai finalizăm un spectacol (tot cântat cap-coadă) după „Furtuna” lui Shakespeare, la Teatrul Bulandra (București), apoi lucrez la Teatrul din Constanța un concert după îngrozitoarele fragmente despre „Sinbad Marinarul” (din 1001 de nopți). Revin la Cluj prin aprilie, dacă ne lasă virusul.

– Cu ce vibe reveniți la Iași? Ce vă place la orașul nostru? Ce ați schimba?.

– Ador Iașul. Îmi plac oamenii și unele locuri… Aș schimba marcajele rutiere, mai ales în locurile în care se descurcă DOAR ieșenii.

În „Chiritza în carantină”, scenariul dramatic le aparține Adei Milea, Ancăi Hanu și lui Cosmin Stănilă, spectacolul este regizat de Ada Milea și de Andrea Gavriliu, care semnează și coregrafia. Muzica va fi marca Ada Milea și Anca Hanu, așa că spectacolul va suna, cel mai probabil, în stilul celor cu care Ada Milea deja ne-a obișnuit.

Distribuția spectacolului este una de pandemie, cu actori aleși probabil în număr minim, cât piesa să poată fi închegată, fără riscuri epidemiologice majore: Chiritza Bârzoi – Anca Hanu; LuLu – Sânziana Tarța; LeO / MeMe 602 – Matei Rotaru; Programatorul – Radu Dogaru; Bârzoi – Cornel Răileanu; Aristitza – Mihnea Blidariu; Calipsitza – Cristian Rigman; Gulitză – Miron Maxim.

„Bârzoaia – vechi personaj al literaturii dramatice românești, legendar pentru hazul pe care îl stârnește – revine pe scena noastră în condiții de carantină. De la carantina vagoanelor de la Vîrciorova, prezente în textul lui Millo, nu este decât un pas până la restricțiile pentru prevenirea infectărilor și la carantinările de astăzi. Chiritza și toate rudele sale beneficiază însă acum de condițiile tehnologice ale secolului XXI

Spectacolul  „Chiritza în carantină” va putea fi vizionat pe 1 octombrie în Sala Mare, de la ora 19.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *