Dialog cu Darius Prodan, actorul care a fondat primul teatru din Zalău * el a adus la Iași o piesă inspirată dintr-o tragedie umană, asemănătoare poveștii trăite de Vitoria Lipan
– Darius, ai fondat la Zalău un ONG dedicat artei, care promovează teatrul. Cum este să faci teatru într-un oraș unde nu există o astfel de instituție?
– Cum altfel decât foarte greu? E greu să faci teatru fără resursă umană și infrastructura culturală adecvată. Dar cred că este mult mai frumos decât într-un oraș în care astfel de instituții există deoarece ai o satisfacție datorită faptului că ceea ce faci produce schimbări în comunitatea locală. Sunt schimbări pe care reușeșți să le percepi și să le transformi în combustibil pentru a avea forța de a continua un astfel de proiect.
– Ai un CV impresionant, ai participat la multe festivaluri, ai adus la Zalău evenimente de anvergură și artiști de renume. Cum s-a schimbat viață orașului după toate aceste momente importante?
– Evenimentele teatrale nu mai sunt evenimente în sensul literar. De la trei, patru spectacole pe an, la peste 100 câte am avut doar vara aceasta, pot să spun că accesul la cultură și mersul la teatru devin o normalitate pentru oraș. Exact ca serviciul de salubrizare sau serviciul medical, serviciul cultural trebuie să fie mereu la dispoziție, pentru oricine are nevoie.
– La Iași ai adus spectacolul „Verde Tăiat”, nominalizat la Gala Premiilor UNITER 2021 la categoria cel mai bun spectacol. Cum a fost la FITPTI? Ce ți-a plăcut cel mai mult la public, la Iași, la oamenii lui?
– A fost o experiență foarte plăcută, dar din păcate prea scurtă. Iașul m-a suprins plăcut și m-a făcut să îmi promit că voi reveni destul de repede și ca turist. Vreau să am timp să vizitez acest oraș minunat. Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr a fost aparte multor festivaluri la care am participat. Organizarea a fost impecabilă, iar despre public pot să vorbesc doar la superlativ. Spectacolul fiind jucat cu un accent puternic maramureșan și cu multe regionalisme, inițial chiar ne gândeam dacă va avea parte de o reacție bună din partea publicului. Dar totul a fost perfect! Sperăm să revenim și cu alte spectacole, și așa cum am spus, plănuiesc să revin curând ca turist, deoarece Iașul e un oraș aparte ce merită vizitat!
– „Verde Tăiat” este inspirat de o poveste reală. Cum a fost primită de cei din jur, de activiștii de mediu, de oficiali? Crezi că a schimbat ceva?
– Spectacolul a fost primit bine în primul rând de public și apoi de către critici. Sigur a reușit să schimbe ceva în public, dar în rest nu ne-am propus să facem acest spectacol ca să schimbăm ceva, ca să oferim un manifest. Ne-am propus pur și simplu să expunem o poveste cât de bine putem, având la bază un fapt real, urmaând ca fiecare spectator să tragă singur o concluzie. Cred că ne-a reușit.
– Revenind la FITPTI, este un festival pentru tineri. Și tu ai înființat o trupă pentru liceeni. Ce îți dorești de la acest proiect?
– În primul rând, îmi doresc că tinerii talentați sau curioși să își găsească un loc unde să încerce puțin din această meserie, să afle dacă este pentru ei, apoi să fie încurajați să urmeze un astfel de drum în viață. Din păcate, tinerii care ar vrea să aleagă o carieră în domeniul artelor sunt descurajați, mai ales din cauza faptului că nu au cu cine să discute despre ce înseamnă acest domeniu, ce perspective există sau cum pot să se pregătească pentru admitere. Iar noi ne dorim să le venim în ajutor!
A consemnat Maura ANGHEL