Home Business „Zece vieți de-aș trăi și tot nu aș afla totul despre vin”

„Zece vieți de-aș trăi și tot nu aș afla totul despre vin”

230
0

„După o lungă perioadă de pregătire și multă muncă, vinul este gata să își spună povestea. Alunecând ușor în pahare, acesta încântă simțuri și răsplătește, prin satisfacția celor care se bucură de el, întreaga trudă a oamenilor care s-au îngrijit de devenirea lui. Indiferent de prilej, toate acestea au în comun preferința pentru calitate și pentru gustul desăvârșit pe care îl căutăm și pe care ne străduim să îl oferim fiecăruia dintre vinurile noastre”, spun specialiștii de la Crama Jidvei, cu care ne-am întâlnit la Festivalul „Hai cu Pluta”. Despre vin și poveștile din jurul lui am discutat cu somelierul Costi Drăgan.

– Ce înseamnă vinul pentru dvs și ce v-a atras la acest domeniu?

– În acest domeniu am intrat cu foarte mult timp în urmă, pe când lucram în industria ospitalității la unul dintre cele mai importante și prestigioase hoteluri din București. Atunci am intrat în contact cu această lume fascinantă a vinurilor si gastronomiei. Ei bine, adevărata călătorie a început cu câștigarea Trofeului Național al Somelierilor, în 2007. O dată cu acea festivitate mi s-au deschis porțile către lumea fascinantă a vinului de care m-am îndrăgostit iremediabil.

– O dragoste pe viață.

– Cu siguranță. Este un domeniu atât de larg încât nu poate fi cuprins cu mintea. Le spun tuturor că zece vieți de-aș trăi și de-aș avea o memorie imensă, cu siguranță nu aș putea cuprinde toată informația din domeniu, deși mi-aș dori nespus. Cu toți am dori să avem un asemenea bagaj de informații și de cultură, dar este imposibil.

– De ce oare?

–  Gândiți-vă că sunt undeva la 17.000 de soiuri de struguri de Vitis vinifera, adică vița nobilă din care se produce vin. Este un domeniu incomensurabil, cu boabe cam câte fire de nisip.

– Și dintre acestea, care este vinul preferat?

– Evident, unul de la Jidvei. La o primă alegere ar fi „Ana”, un Sauvignon Blanc.

Vinurile de Târnave, acolo unde sunt podgoriile Jidvei, sunt cunoscute încă din epoca feudală, când Transilvania era denumită și „Țara Vinului” (Weinland). Colonizarea sașilor în Transilvania a contribuit la dezvoltarea viticulturii și vinificației.