Dialog cu Robert Axinte, manager la Crama Hermeziu
– Ce v-a atras la Festivalul „Hai cu pluta”
– În primul rând, proiectul fiind acasă, adică în Iași, era clar că nu puteam lipsi. Dacă nu suntem prezenți aici, acasă la noi, în Moldova, la Iași, atunci unde? Aveam deja o confirmare a ceea ce face Yvona Mardare (somelier, inițiatorul festivalului – n.r.) prin târgul „Vinificat în Iași”, așadar ne-a fost foarte simplu să spunem „DA”, fără ezitare.
– Care sunt principalele atuuri ale cramei dvs? Ce apreciază publicul cel mai mult la brandul dvs?
– Când vorbim de vinuri trebuie să fim corecți și să spunem că toți producătorii fac eforturi pe toate planurile astfel încât consumatorul final să aibă acces la vinuri de calitate superioară. Revenind la noi, Crama Hermeziu, se știe că cele mai căutate sunt vinurile rose din gama „C’est Soir”. Aici aș preciza în principal cele două vinuri liniștite din Busuioaca de bohotin, unul vinificat în sec și unul în demidulce. Nu ne îndepărtăm de acestă gamă și tot aici, în „C’est Soir”, găsim și un Spumant brut, tot din Busuioaca de Bohotin, lansat anult trecut și apreciat foarte bine de consumatori. Nu trebuie să uităm și de restul produselor care își gasesc loc în rândul preferințelor consumatorilor și aș aminti produsele din gama de sparkling – Madame Blue & Mademoiselle.
– Ce înseamnă vinul pentru dvs? Ce v-a atras la acest domeniu?
– Chiar dacă nu m-am născut într-o familie de viticultori, de copil mergeam împreună cu tatăl meu și cumpăram în fiecare an struguri din zona Vrancei, apoi munceam împreună de la zdrobit până la limpezirea vestitei licori care ajungea în pahare. Acum, dacă discutăm de acest domeniu la prezent, am ajuns aici acum 7 ani din pasiunea pentru vin sau, mai bine spus, din pasiunea de a descoperi vinurile. De fapt, vinul e o poveste spusă alături de prieteni. România are un potențial viticol enorm destinat pentru vinuri de calitate. Aș putea spune că asistăm la o renaștere a viticulturii românești. În ultimii 10 ani, au apărut foarte multe crame și producători care au investit foarte mult în specialiști, dar și în tehnologiile de vinificație. Toate investițiile au un singur rezultat – vinuri de calitate.
– Vinurile de la Hermeziu sunt cunoscute, dar mai puțin este știută povestea cramei. Cum a început totul?
– Povestea Cramei Hermeziu este strâns legată de istoria Grupului Domeniile Lungu, o afacere de familie ce a fost fondată în anul 2001. Domeniile Lungu sunt un grup de firme ce își desfășoară activitatea în domeniul agricol. Există o gamă diversificată de sectoare întinse pe o suprafață de peste 2.000 de hectare. Crama Hermeziu este o afacere de familie, fondată de Vasile Lungu, un inginer agronom cu peste 40 de ani de experiență în domeniu. Domnia sa a construit grupul de firme de la zero, punând bazele acestui business care a devenit una dintre cele mai apreciate ferme atât din zona Moldovei, cât și din țară.
În 2006, s-au plantat primele hectare de viță-de-vie, struguri pentru consumul personal. Am fost atrași de legătura profundă dintre om și vița-de-vie, și cum aceasta poate produce o gamă atât de largă de gusturi și arome. Pe măsură ce a crescut pasiunea pentru vin, am hotarat și extinderea în acest domeniu. Astăzi, cultivăm aproximativ 150 de hectare de viță-de-vie, din care producem o gamă variată de vinuri de înaltă calitate. În plantație avem 6 soiuri albe: Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling de rhin, Fetească Albă și Fetească Regală. Lor li se adaugă un soi rose – Busuiaca de Bohotin și două roșii – Feteasca Neagră și Cabernet Sauvignon.
În prezent, afacerea este condusă de fiica domnului Lungu, Loredana. Ea a moștenit pasiunea tatălui sau pentru viticultură și a adus o perspectivă și dinamică nouă în afacere. Cu efervescența și optimismul tinereții a adus un suflu nou afacerii, implementând tehnologii și metode de producție noi, precum și explorarea unor noi piețe pentru vinurile noastre.