Sosită în premieră la Festivalul de Vin „Hai cu pluta”, Crama Metamorfosis a încântat publicul cuvinurile sale. „Am participat în premieră la acest târg, atrași fiind, în mod special, de oganizarea și publicul prezent la ediția anterioară. Evenimentul s-a adresat nu doar pasionaților de vin ce au avut ocazia să deguste și să compare mai multe vinuri, ci și proprietarilor de localuri care au degusta și alege vinuri ce se pretează în meniurile din restaurante. Totodată, a fost un bun prilej pentru producători și reprezentanți ai cramelor de a-și observa poziționarea lor în piață”, spune Ionuț Năsui, reprezentantul Cramei Metamorfosis.
– Ce v-a plăcut la public?
– Vorbim de două categorii de participanți: oameni de afaceri și oamenii pasionați. Publicul apreciază în mod special faptul că vinurile noastre sunt produse respectând cu strictețe rigorile impuse de natură în fiecare an astfel încât cunoscătorii să poată identifica diferența de an al roadei pentru fiecare soi în parte. De departe cel mai apreciat vin este Via Marchizului Negru de Drăgășani, un vin pentru care încă nu sunt epitete ce l-ar putea descrie, preferând să folosesc un singur cuvant: DELICIOS.
– Pentru dvs, ce înseamnă, de fapt, vinul? Ce v-a atras la acest domeniu?
– Vinul este Sângele Domnului, un aspect foarte important în baza identității noastre spirituale. Mulțumită poziționării ce îndeplinește toate condițiile naturale necesare cultivării strugurilor, a fost un bun ce a menținut relații comerciale și uneori politice cu alte popoare. Este o băutură nelipsită de la masă, agregat al fericirii și prieten al amărăciunii, leac. Mai este și vinul “tratat”. Tratat drept un produs ce se comercializează, servește și chiar bea fără a i se oferi stima cuvenită. Sau mai simplu, băutură alcoolică obținută prin fermentarea mustului de struguri. Tocmai complexitatea de definiții ale vinului reprezintă motivul principal pentru care activez în domeniu.
– Crama Metamorfosis are o poveste foarte frumoasă, pe care vă invit să o împărtășiți.
– Povestea începe în secolul al XIV-lea, când familia Antinori era deja membră în breasla enologilor florentini. Rețineți, cu cel puțin 100 de ani înainte ca europenii să cunoască porumbul sau cartoful. În urmă cu 25 de ani, Fiorenzo Risa a venit în România pentru a consulta producători locali și, atras de potențialul zonei Dealu Mare, s-a hotărât să rămână aici. În 2008, după o serie de întâmplări demne de un volum romantic cu happy-end, a deschis crama „Viile Metamorfosis”, alături de grupul Marchesi Antinori, între timp un producător de talie mondială ce deține afaceri cu vin pe 3 continente. Crama funcționează din 2014 în vechea fabrica de stat Vinalcool Prahova și deține tehnologii de ultimă generație, având echipamente pentru a produce și vinuri ecologice, sustenabilitatea fiind una dintre valorile noastre.
Amplasați în Podgoria Dealu Mare, centrele viticole Urlați și Breaza, pe plaiurile de la Valea Urloi, Fintești și Năeni, avem 67 de hectare de vie pe rod, în special soiuri negre precum Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Negru de Drăgășani, Syrah, Merlot și Pinot Noir, dar și soiuri albe cum ar fi Feteasca Albă, Feteasca Regală, Tămăioasă Româneasc, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Chardonnay.
Printre altele, facem parte și din traseul turistic Drumul Vinului, la cramă oaspeții având ocazia să descopere pașii pe care îi parcurge vinul din vie și până în pahar. De aici vine și numele cramei – „Metamorfosis”, adică transformarea boabelor de struguri in deliciosul nectar al zeilor.
Și dacă tot vorbim despre cramă, ar trebui spus și care sunt principalele atuuri- în primul rând terroir-ul, unul excepțional pentru cultivarea strugurilor negri în special, dar și pasiunea, experiența și cultura oenologului Fiorenzo Rista, unul dintre cei mai buni vinificatori din România.