*dialog cu dr Valy Ilies, specialist acupunctura si medicina traditionala chineza, un cunoscut specialist in medicina complementara
Pandemia de coronaviroza data de CORONAVIRUS – 19 a inspaimantat intreg globul. Oamenii sunt interesati sa afle solutii pentru sanatate, cauta tratamente si sfaturi. Am discutat cu dr Valy Ilies, specialist acupunctura si medicina traditionala chineza, un cunoscut specialist in medicina complementara.

– Ce putem face in aceasta perioada?
– In primul rand e bine sa intelegem ce face acest virus: obstructioneaza caile respiratorii prin mucus care ulterior se solidifica in plamani si determina dispnee (dificultatea/imposibilitatea de a respira). Inainte de a administra orice tratament, pentru ca acesta sa fie eficient, mucusul trebuie eliminat. Asadar, e foarte important sa evitam toate acele alimente care produc/agraveaza mucusul: cea mai importanta este eliminarea lactatelor, apoi a zaharului rafinat, graului rafinat si mai ales combinatiile acestor trei categorii: placinte, branzoaice, toate produsele de patiserie.
– Sunt alimente pe care are trebui sa le evitam?
– Evitati toate alimentele si bauturile reci: inghetate, vegetale crude si reci (consumati la fiecare masa o salata cruda, pentru aportul de enzime, vitamine si minerale dar obligatoriu in combinatie cu un aliment cald), apa rece.
Evitati alimentele extrem de acre, acrul in exces determinand acidifierea corpului, scaderea imunitatii si o responsivitate marita la virusuri. Bananele produc si ele mucus, deci e bine sa le evitati. Daca nu ati facut-o deja, renuntati la fumat. Excludeti din alimentatie grasimile saturate, prajelile, afumaturile, conservele, mezelurile etc. Faceti bai calde cu sare, iar dimineata si seara spalati-va nasul cu apa cu sare si faceti gargara cu apa sarata. Beti apa cu ghimbir si lamaie. Beti apa calda in cantitate moderata si foarte important!!! Nu beti apa la intervale foarte scurte de timp! Apa, ca si un aliment, daca e bauta prea des, forteaza splina si stomacul– principalele organe responsabile de imposibilitatea drenarii umiditatii, iar daca splina si stomacul nu mai pot drena umiditatile, acestea ajung in plamani.
– Ce ar trebui sa consumam?
– Consumati cat mai multe legume si fructe, germeni, seminte nesarate, neprajite (migdale, nuci), orez integral, ceapa, usturoi, alimente bogate in vitamina C, mai ales patrunjel, ardei rosu, mar romanesc, lamai, proteine de calitate superioara, preferabil de origine vegetala. Consumati zilnic alimente si condimente bogate in antioxidanti: cuisoare, scortisoara, oregano, turmeric, carob, busuioc, curry, polen crud. O cana de vin rosu natural fiert cu multe condimente poate fi un bun adjuvant in aceasta etapa.
– Ca si suplimente, la ce ar trebui sa apelam?
– Vitamina C ramane de baza, vitamina D in doze mari, si pana la 10.000 UI, zinc, o sursa buna de iod, recomand mai ales spirulina, chlorella, alga afa, Quercetin, 500 mg/zi, precum si uleiuri esentiale – tamaie, lamaie, tee trea, oregano, cimbru, administrate atat intern cat si extern in forma de aplicatii locale pe zona sinusurilor, gatului, pieptului sau in forma de inhalatii.
– Sunteti specialist in acupunctura. Cum ne ajuta?
– Acupunctura este o metoda excelenta de tratament pentru prevenirea virozelor respiratorii datorita cresterii imunitatii corpului si stimularea functionarii plamanilor si a splinei, dar si pentru a elimina un factor patogen daca acesta deja a patruns in corp. Pentru cei care nu pot avea acces la serviciile de acupunctura, medicul acupunctor le poate indica ce puncte sau zone ale corpului sa isi stimuleze prin presopunctura. Moxibustia (arderea unor plante chinezesti) pe puncte de acupunctura de asemenea este un remediu cu o valoare unica, fie in combinatie cu acupunctura, fie ca metoda individuala. Exercitiile de Tai chi&Qi gong, Ba Duan Jin (cele 8 piese de brocart), Wujigong (Qi gong-ul Iluminarii), 15-30 minute/zi, sunt eficiente pentru imbunatatirea starii de spirit, diminuarea stressului si a panicii induse de boala, dar si pentru realizarea unui camp de protectie.