Sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul, ziua spălării de păcate

În fiecare an, pe 29 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul. Este ultima mare sărbătoare a verii, iar în popor, obiceiurile și tradițiile se păstrează cu sfințenie.

În calendarul ortodox, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zis și Înaintemergătorul (prăznuită pe 29 august), este marcată cu cruce roșie, fiind vorba despre cel mai important profet al lui Iisus. Învățăturile biblice spun că Ioan Botezătorul, adept și susținător al lui Iisus Hristos, aduna în jurul lui mulți oameni dispuși să-l urmeze în credință și smerenie.

Irod, pe atunci rege al Iudeii, era supărat și îngrijorat, totodată, de puterea profetului pe care-l bănuia că ar vrea să-i întoarcă pe oameni împotrivă lui. N-avea curaj să-l ucidă, dar l-a aruncat în închisoare. Cum se apropia ziua de naștere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase mințile, urma să danseze pentru el numai că aceasta l-a condiționat pe rege, promițându-i că va dansa doar dacă va primi în dar capul profetului, așezat pe tipsie de aur. Dorința lui Irod de a o vedea pe tânăra fecioară dansând a fost mai mare decât frica de a-l ucide pe profet și așa a ajuns capul Botezătorului pe tipsie, în mâinile Irodiadei, mama Salomeei. Irod însă se temea că Botezătorul ar putea învia cum, de altfel, se mai întâmplase, de aceea le-a poruncit ucenicilor să-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime. Se spune că, după un timp, soția unui dregător al împăratului a dezgropat capul profetului și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului.

Superstiții în zi de sărbătoare

Ca la fiecare sărbătoare, și la hramul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul există o serie de superstiții. Se spune că nu ai voie să bei vin roșu, să mănânci legume sau fructe roșii, nici varză, pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului. Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creștinii trebuie să țină post negru sau aspru în care sunt permiși doar struguri și apă. Nu se bea vin roșu, deoarece în credință acesta reprezintă sângele Botezatorului. În calendarul popular, ziua de 29 august este numită Crucea Mică. În trecut, oamenii care făceau păcate grele, furau, ucideau, tâlhăreau, ca să fie iertați, țineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pân’ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci. În această zi, nu se taie nimic cu cuțitul, totul se rupe cu mâna și nu se mănâncă fructe și legume în cruce, pepene și usturoi. Se mai spune că din aceasta zi începe și frigul toamnei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *