Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, cu o temă ce îl aduce în prim plan pe marele om politic Mihail Kogălniceanu, în contextul împlinirii a 130 de ani de la trecerea în Eternitate a marelui om politic. Astfel, în perioada 25 martie – 24 iunie 2021, la Palatul Culturii din Iași, sub genericul „Conu’ Mihalache și moda pariziană”, publicul va putea admira un cufăr pentru joben, o piesă ce a aparținut lui Mihail Kogălniceanu, și care acum face parte din colecțiile Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu”.
Această cutie pentru pălării, tip „portbagaj pentru călătorie”, este confecționată din lemn îmbrăcat în piele de crocodil. Capacul său este prevăzut cu un mâner din piele pe care este ștanțat numele producătorului și adresa atelierului: „A. Delion, Paris, 21*23 Passage Jouffroy”. De altfel, acest „port-bagaj” este într-o bună stare, păstrând și ornamentele din alamă, originale, lipsindu-i doar cheia pentru încuietoare. Interiorul cutiei este capitonat cu o pânză pe care se află inscripționat, pe unul dintre pereți, Brevete SGDG. Expresia înseamnă „Breveté Sans Garantie Du Gouvernement”, legea din Franța anului 1844 stipulând că brevetele trebuie emise „fără garanție guvernamentală”.
Pălărierul Delion și asociatul său, Caron, deschiseseră un magazin de pălării și accesorii pentru acestea în 1847, odată cu inaugurarea celebrului Passage Jouffroy. După cum ne indică inscripționarea inițialelor sale, MK, pe capacul cutiei, diplomatul român făcea parte din clientela loială a acestui atelier faimos pentru eleganța pălăriei de mătase numită joben.
Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10.00-17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.
O noua micro-expozitie din seria „Piese de exceptie din colectiile Muzeului de Istorie a Moldovei”: „Amfora romana tarzie descoperita in albia Prutului” – Expozitii Micro-expozitia propune prin intermediul acestui artefact, o incursiune tematica in antichitatea tarzie si perioada bizantina timpurie, in timpul mparatilor Iustinian I si Iustinus II. Amfora, realizata in sec. VI p. CHR., in atelierele de la Sinope, pe coasta de sud a Marii Negre, a ajuns, prin intermediul negotului maritim si fluvial, dincolo de frontierele Imperiului Roman de Rasarit, fiind descoperita accidental, in apele raului Prut, in apropiere de localitatea Zaboloteni, com. Trifesti, jud. Iasi. Descoperirea este deosebit de importanta, fiind cea mai nordica semnalare a acestui tip amforic, o dovada a comertului la mare distanta intre lumea romano-bizantina si barbaricum. Amfora de la Zaboloteni arata continuitatea relatiilor economice, si nu numai,i ntre populatia locala si lumea mediteraneana, Prutul constituind o artera comerciala inca din antichitatea timpurie. Micro-expozitia va putea fi vizitata in spatiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibila intre orele 10.00-17.00 (de marti pana duminica; accesul ultimului vizitator la 16.30), cu respectarea normelor sanitare impuse in aceasta perioada.