O zi delicioasă, cu prăjituri raw-vegan

Ieri, 15 iulie 2022, la ultima zi a școlii de vară pentru jurnaliști, alături de prietenii mei și doamna Maura am fost la Tudor Center. Acel loc este un centru de afaceri ce se află în zona Ciurchi.

Ne-am adunat în fața clădirii, iar apoi o doamnă tare drăguță ne-a întâmpinat și ne-a condus până la Lifespot. Inițial, credeam că este un magazin obișnuit, dar ideea mea avea să fie schimbată în minutele ce urmau. Să vă spun și de ce!

Am mers pe terasa din spatele centrului unde doamna Roxana ne-a povestit despre bussiness-ul  pe care l-a preluat. Lifespot este o afacere cu prăjituri și torturi raw vegane, adică dulciurile nu conțin lapte, făină sau ouă. Și nimici de proveniență animală. Ei încearcă să prepare dulciuri mult mai sănătoase fără să adauge zahăr. Mi s-a părut foarte complicat la început și cu toții eram curioși să vedem cu ce se pot înlocui acele ingrediente atât de obișnuite, fără de care nici măcar o banală gogoașă nu ar fi posibilă. Dar uite că se poate!

Doamna Roxana ne-a spus că datorită mierii, cajuului, care sunt niște alune foarte bune, și uleiului de cocos se pot crea glazura prăjiturilor, iar blatul este făcut din fistic sau nuci. Pentru a le face mai dulci sau cu un alt gust natural, se  folosesc fructe sau legume. Când am auzit acest lucru, am fost foarte mirată, deoarece nu-mi pot imagina un tort făcut din legume care să aibă gust bun. Nici în prăjituri vegane care să fie gustoase nu credeam, dar parcă doamna Roxana mi-a citit gândurile, iar pe masa de lângă noi am văzut ingredientele pentru un tort. Ne-am dus cu toții repede-repede să vedem cum se realizează un tort raw vegan, eram curioși din cale afară! Ca să nu mai spuns că torturile sau prăjiturile de la Lifespot nu sunt puse la cuptor, ci sunt păstrate într-un congelator timp de 6-8 ore. Doamna Roxana ne-a arătat cum se face glazura pentru tort, pe care și noi îl putem face acasă dacă avem un blender suficient de puternic pentru a ieși gustos. Folosim miere, caju, ulei de cocos și cacao, iar apoi  le punem pe toate în mixer. După aceea, adăugăm crema pe blat, decorăm cu ce fructe dorim și mai punem un strat din glazura cu ciocolată. Mmmm, ce bun! Abia așteptam să încerc! Doamna Roxana ne-a dat să gustăm crema, iar fiecare a luat cu degetul câte un pic din compoziție. Era demențială!

După ce am „smântânit” blenderul, adică am lipăit crema, ne-am așezat la masă și am dorit să aflăm povestea dulciurilor fără foc și fără zahăr. ,,Cum a luat naștere Lifespot?”, ,,Câte prăjituri faceți într-un an?”, ,,Care a fost cea mai mare comandă pe care ați primit-o?”. Eu am întrebat-o dacă prăjiturile vegane sunt mai bogate în calorii decât cele obișnuite, iar ea ne a spus că au făcut un calcul și au cam același număr. Diferența este că dulciurile cu zahăr conțin calorii goale, care nu sunt benefice pentru corpul nostru și există riscul de îngrășare. Și de îmbolnăvire!

Surpriza din acea vizită a fost că am mâncat și noi o prăjitură raw vegană, chiar una care avea gust asemănător celei pe care am făcut-o împreună cu doamna Roxana, doar că era cu vanilie. Mirosul ei era îmbietor și parcă auzeam ce-mi zicea prăjitura. ,,Mănâncă-mă ,mănâncă-mă” , îmi șoptea. Glazura era de o nuanță de alb, blatul era maroniu, iar în unele părți se putea observa câte o culoare și acest lucru se datora fructelor. Când am luat o fărâmă, am simțit gustul puternic. Cel mai mult mi-a plăcut textura – nu era nici prea moale, nici prea tare, iar gustul era unul echilibrat, nu-ți puteai da seama dacă era dulce sau altfel. În două cuvinte, era perfectă! Am mâncat cea mai bună prăjitură din lume! Mi-a plăcut foarte mult experiența de la Lifespot și cu siguranță nu va fi ultima dată în care vom vizita laboratorul! Am avut o zi delicioasă!

Teodora Alexandra Giugula