„Am fost încântat că la Iași va avea loc un festival gândit și organizat după nevoile clientului. Un festival altfel”

Vizualizări: 16

Dialog cu Marius Ferman, fondatorul Winederful și unul dintre partenerii Festivalului de Vin „Hai cu pluta”
Doar un an ar mai fi trebuit pentru ca dialogul meu cu Marius Ferman, fondatorul Winederful, să înceapă cu un decalog al parteneriatului legat cu somelierul Yvona Mardare, inițiatorul multor festivaluri de vin, așa cum este și „Hai cu Pluta”, la care publicul este așteptat la finalul lunii octombrie. Doar un an care să-i completeze pe cei numărați din 2014, de când a început o colaborare foarte frumoasă, care continuă.
După ce a adunat o experiență de peste 15 ani în domeniul distribuției de vinuri, Marius Ferman a deschis un nou capitol – a lansat Winederful, un magazin pe placul lui, în care și-a dorit să promoveze cramele românești. În câțiva ani a reușit să creeze o comunitate în care oamenii se adună în jurul unui pahar, discută, împărtășesc idei, experiențe, fac planuri de business sau pur și simplu leagă prietenii. Am discutat cu Marius Ferman despre toate aceste lucruri, dar și despre vin și poveștile din jurul său.

– Sunteți partener al Festivalului de Vin „Hai cu pluta”. Ce detaliu v-a atras atenția la acest eveniment și ce v-a determinat să acceptați să fiți alături?
– O cunosc și colaborez cu Yvona din 2014, de când a deschis primul magazin în Iași. Mi-a plăcut încă de atunci că vedea lucrurile altfel. Pe parcursul anilor, am colaborat cu ea la mai multe evenimente care au avut succes. Anul trecut, când mi-a împărtășit din planurile ei, am fost încântat că la Iași va avea loc un festival gândit și organizat după nevoile clientului. Un festival altfel.
– Winederful. Care este povestea din spatele acestei idei?
– Winederful a apărut din necesitatea unei locații care să vândă și un alt tip de produs. Am promovat și voi continua să promovez producători mici, producători artizanali. M-am lovit tot timpul de refuzul locațiilor în a lista, în a face evenimente legate de aceste produse. Ca urmare, am hotărât să fac locația mea, unde să pot promova tot ce doresc eu.

– Aveți o afacere în domeniul vinului. Cum ați ajuns să fiți pasionat de vinuri?
– (zâmbește) Nu pot spune că sunt pasionat de vinuri. Cred că mai mult sunt pasionat de ceea ce fac. Lucrez în vânzări din 2004. Am lucrat pentru un producător de vinuri, alături de care am cunoscut oameni pasionați de vin, care mi-au arătat și m-au învățat că vinul nu este tot la fel. Am avut ocazia să văd și să parcurg drumul vinului de la ciorchine până la sticlă. Așa am descoperit și derivatele lui.
– Ce soiuri de vin preferați? Aveți o regiune viticolă îndrăgită?
– Sunt băutor de vinuri roșii. Consum tot ce este roșu, nu am o regiune preferată. Prefer cupajul de Cabernet Sauvignon și Merlot.
– Ce vinuri ați recomanda unei persoane aflate la începutul călătoriei în lumea cramelor?
– Mă feresc să fac recomandări, dar le pot spune să consume cât mai multe vinuri și cât mai diversificate. Să înceapă cu cele care au prețuri modice și să continue cu cele scumpe. Trebuie să aibă un termen de comparație. Să adune cât mai multe informații, să-și facă propria părere.

– Dacă ar trebui să alegeți doar un vin pentru restul vieții, care ar fi?
– (râde) Nu pot să aleg doar un vin. Poate doar o sticlă din mai multe vinuri.
– Cum credeți că se va dezvolta cultura vinului în România în următorii ani?
– Părerea mea e ca suntem la început în ceea ce privește cultura vinului. Din păcate, se dezvoltă, dar foarte încet și ciudat. Lumea acceptă greu informațiile, acceptă greu să fie învățată. Fiecare dintre noi avem în grup o persoană care are mai multe informații despre vin. Le este mai ușor să o apeleze ca să le recomande un vin decât să învețe ce și cum să consume.

– Care este cel mai neobișnuit sau surprinzător vin pe care l-ați degustat vreodată?
– Nu știu dacă surprinzător, dar am degustat un ice wine din Chile. Era făcut din Riesling. Pentru mine a fost o surpriză deoarece nu mă așteptam la acel gust. A fost ca și cum aș fi mâncat o dulceață de ardei iute. A fost ceva wow!!!

– Aveți vreun sfat pentru cineva care dorește să înceapă o colecție de vinuri acasă?
–Sfaturi??? Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Dacă cineva dorește să-și facă o colecție de vinuri, ar trebui, în primul rând, să amenajeze un loc corect pentru depozitare. Dacă nu se pricepe la vinuri, să caute pe cineva care să-i ofere îndrumare. Nu toate vinurile se pretează pentru învechire.