Povești pentru Zaza și Ena

Ieșenii sunt așteptați sâmbătă, 7 octombrie, la o lansare de carte. Care va avea loc la Muzeul Unirii, începând cu ora 16. Este vorba despre „Zaza și Ena”, o colecție de gânduri frumoase semnate de către Liliana Palade Matei, aflată la prima apariție editorială. Am stat de vorbă cu autoarea într-o frumoasă zi de toamnă, în care am invitat-o la un parcurs în timp, la vremea primelor gânduri legate de povești.
„Această poveste a fost creată pentru Sara, nepoata mea. Nu m-am gândit vreodată că aș fi capabilă să scriu o poveste, însă atunci când apare o minune în viața ta, simți cum îți cresc aripi, realizezi că ești fără limite, descoperi lucruri bine ascunse în sertarele minții. Când Sara era micuță și dormea la prânz, trăgeam draperiile ca să fac umbră în dormitor. Nu îi mai puteam citi, epuizasem poveștile ce îi plăceau, așa că am început să inventez diverse basme cu tot felul de personaje. Povestea gemenelor Zaza și Ena a devenit rapid preferata ei. Cumva și a mea deoarece cu această poveste am determinat-o pe Sara să mănânce sănătos, să doarmă la prânz, să crească un copil bun și inimos”, a spus Liliana Palade Matei.
Și pentru că nu există întâmplări, ci doar lucruri atent plăsmuite de Univers, o prietenă de-a ei a aflat despre povești și a îndemnat-o să le scrie. „Asta am și făcut. Pentru că îl cunoșteam pe Paul Gorban (scriitor, editor și cadru didactic universitar – n.r.), l-am rugat să citească povestea. Am fost foarte surprinsă când mi-a spus că îi place și este de acord să se ocupe de redactare și editare. Așa a apărut cartea pentru copii Zaza și Ena. De ce o carte de povești? Pentru că, într-un mod facil și plăcut, ne ajută să distingem binele de rău, frumosul de urât, ne educă și ne formează. Un motiv pentru care ar trebui să fim foarte atenți ce povești le oferim copiilor noștri”, a continuat autoarea.
I-au plăcut mereu poveștile și, în fiecare seară, bunica sau mama îi citea un basm. Îi plăceau cele cu regi și regine, cu prințese și zâne bune ce îndeplineau dorințe, o fascinau. „Încă iubesc poveștile pentru copii – o lume a inocenței, a bunătății, a frumuseții pure. Pentru scurt timp, mă las purtată de val pe tărâmuri de vis, mă rup de realitate, intru într-o lume lipsită de probleme și griji. Astfel, îmi încarc bateriile pentru o nouă zi. Preferatele mele sunt acum poveștile de viață care reprezintă un izvor nesecat de trăiri și experiențe. Învăț zilnic câte ceva inspirându-mă doar din lucruri frumoase și încercând să le ignor pe cele urâte”, a mărturisit Liliana Palade Matei.
Absolventă a Universității „Lucian Blaga” Sibiu – Facultatea de Științe Economice, este de peste 30 de ani inspector la Direcția Regională Vamală Iași, iar de curând și autor de carte. Despre ea spune că este o fire pozitivă, optimistă, care crede în bine. „Cu toate dezamăgirile, încă mai cred în oameni. Încă mai cred că în fiecare dintre noi, oricât de rău am părea, există și ceva bun, doar că nu am reușit să scoatem la suprafață acea parte bună, frumoasă, pozitivă. Încă mai cred în povești”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *