„Vinul înseamnă cultură, artă, istorie”

Povestea Cramei Domeniile Franco-Române începe cu un vizionar. „Paşii noştri se îndreaptă către Dealu Mare, între Gura Vadului şi Săhăteni, unde Denis Thomas, proprietar şi vinificator din Burgundia pune bazele primei plantaţii viticole BIO din România. Asistat de o echipă de specialişti români şi francezi, Denis Thomas preia şi dezvoltă o plantaţie de 45 de hectare, într-o zonă din Dealu Mare, unde terroirul, similar celui din Burgundia, permite producerea de vinuri româneşti în spirit franţuzesc”, spun reprezentanții cramei.

Începând cu anul 2020, Domeniile Franco-Române aparţin unui grup de investitori români care intenţionează să-şi valorifice pasiunea pentru viticultură pentru a aduce vinurile cramei mai aproape de consumatorii din România dar şi de cei din străinatate. Misiunea investitorilor vizează modernizarea cramei, extinderea capacităţii de stocare şi de vinificaţie, dar şi dezvoltarea plantaţiei BIO care a adus României, în anul 2006, primul vin certificat Ecocert.

La cele 45 de hectare preluate de la Denis Thomas, familia Olariu a adăugat încă 40 de hectare cu viţă-de-vie (o plantaţie cunoscută în zona Gura Vadului sub numele „Domeniile Persu-Eminescu”). Proprietate deţinută înainte de Primul Război Mondial de străbunicii lui Mihnea Olariu (Alexandru Persu – inginer agronom, fost primar al comunei Tohani şi Ecaterina Eminescu – nepoata poetului Mihai Eminescu), Domeniile Persu-Eminescu au fost retrocedate, începând cu anul 2002, către părinţii investitorului, Marina şi Nicolae Olariu. O poveste de familie care se întinde pe mai multe generaţii, o poveste care merge mai departe și care a ajuns și la Iași, la Festivalul „Hai cu pluta”, unde am stat de vorbă cu Bogdau Dudău, reprezentantul podgoriei.

– Cum a fost experiența de la Iași?

– „Hai cu Pluta” a fost un proiect frumos, ambițios și bine organizat. Pentru noi este foarte importantă promovarea prin intermediul acestor  proiecte care se desfășoară în orașele mari din țară. Ele ne oferă posibilitatea interacțiunii directe atât cu partenerii de afaceri, cât și cu iubitorii de vin. Am ajuns la Iași prin intermediul colaboratorilor noștri de la compania Migdalin.

– Ce face diferența la crama dvs?

– Suntem prima plantație bio din România, acesta este și criteriul principal  de diferențiere față de celelalte crame din țară. Povestea reală și consistentă este legată bineînțeles de vinurile bio, având în vedere apetitul în creștere pentru acest tip de produse. La Iași am adus o selecție în principal din gamele DFR, Vigneron și Arrogance.

– Ce este vinul pentru dvs?

– Vinul înseamnă cultură, artă, istorie, socio-economie, antropologie și mult mai multe. Degustarea lui presupune descoperirea și însusirea elementelor amintite. La vin m-au atras dorința de a descoperi lucruri, gusturi, locuri și oameni noi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *