„Hai cu pluta este un eveniment foarte important pentru Suceava – o dată pentru că este o premieră, apoi pentru că participanții vor avea acces la foarte multe vinuri românești și din import”

* dialog cu Sebastian Bobu, un pasionat de vin și fondatorul wine-shopului „Vinul Bun”, un loc cu vinuri Premium

Domnule Sebastian Bobu, ce v-a atras în lumea vinurilor de calitate și cum a evoluat pasiunea dvs. în acest domeniu?

– La început… curiozitatea. Am descoperit o lume extrem de complexă, o lume în care diversitatea este atât de mare încât găsești lucruri noi în fiecare pahar de vin. Toate experiențele avute m-au determinat să intru în detalii privind istoria cramelor, a soiurilor de viță de vie, a metodelor de vinificație dar și în analiza sistematică a gustului și aromelor vinului. Odată cu timpul și cu experiența acumulată am încercat să fiu mai atent la fiecare detaliu oferit de vinul din pahar, la aromele pe care le are, la modul frumos în care se poate transforma în timp. Am urmat apoi două sesiuni de cursuri WSET care mi-au dat posibilitatea unei alte abordări privind valorile și calitățile pe care trebuie să le apreciem la un vin bun.

– Care este experiența memorabilă legată de vin pe care ați avut-o și cum v-a influențat?

– Au fost mai multe experiențe pe care le-aș numi memorabile. Cele mai interesante au fost vizitele la crame, unde ai ocazia să stai de vorbă cu proprietarii sau vinificatorii, unde afli istoria și poveștile celor care fac eforturi să ne pună pe masă vinuri bune. Cred că cele mai frumoase experiențe le-am trăit în Italia, în zona Puglia, la crame mici, de familie, cum e Podere 29 și la crame mari ca Varvaglione, apoi în zona Valdobbiadene, zona în care se face celebrul spumant Prosecco.

– Ați deschis un magazin cu vinuri Premium la Suceava, o zonă unde vița-de-vie nu este chiar la ea acasă. Ce v-a determinat să faceți pasul?

– Motivația principală este pasiunea pentru vinuri bune, de calitate, a mea dar și a prietenului meu Cătălin. Chiar dacă Suceava nu e zonă viticolă, de altfel oficial în județ nu există nici o cramă sau plantație de viță de vie, există destul de mulți iubitori ai licorii lui Bachus care sunt interesați să poată avea acces la vinuri din întreaga lume. Și noi ne-am angajat de la început să punem la dispoziția lor toată expertiza și cunoștințele noastre pentru asta. În acest moment avem în magazin peste 1.000 de etichete de vinuri din 16 țări, de pe 6 continente. Mai mult decât atât, organizăm întâlniri tematice și degustări cu un rol important în educarea consumatorului astfel încât aceștia să fie bine informați, iar alegerea pe care o fac atunci când cumpără o sticlă de vin să fie cea potrivită.

– Ce rol joacă calitatea și autenticitatea în selecția vinurilor pe care le promovați și cum vă mențineți standardele?

– Un rol extrem de important. Vreau să știți că cea mai mare parte a vinurilor importate sau comercializate de noi sunt vinuri testate, degustate, și provin doar din surse autentice. De altfel, de la început, țelul nostru a fost de a face o selecție de vinuri de top, vinuri premium dar în același timp și accesibile. Să știți că avem vinuri foarte apreciate de critici cunoscuți din domeniu, cu premii internaționale la concursuri renumite, care au prețuri foarte bune. Acest lucru e posibil pentru că am încheiat contracte direct cu cramele sau cu negustori renumiți de vinuri. Suntem racordați la noutățile din domeniu, la trendurile de consum, participăm la târguri naționale și internaționale, la masterclass-uri, iar experiența acumulată o împărtășim cu toți cei interesați.

– Care sunt valorile și filozofia care stau la baza afacerii dvs. din domeniul vinurilor și cum le integrați în fiecare aspect al activității?

– Respectul pentru munca viticultorului este esențial. Trebuie să înțelegem că munca acestora nu este ușoară și este supusă capriciilor naturii, așa că apreciem și respectăm efortul depus de aceștia. Și clientul trebuie să fie respectat, să-i oferi posibilitatea ca atunci când dorește, să poată beneficia de o selecție de calitate la prețuri corecte și de o expertiză din partea unor consilieri educați în domeniul acesta. Acesta e motivul pentru care și ceilalți colegi ai mei au urmat cursuri de specialitate.

– De curând, wine-shopul Vinul Bun a obținut certificarea Consulatului României al OEVE. Cât de importantă este această distincție?

– Suntem foarte încântați de obținerea acestei distincții mai ales că vine din partea unei organizații europene care promovează valorile culturale locale și vinul privit ca un bun cultural. Clasificarea de 5 pahare, maximul care se poate obține, ne recomandă și garantează calitatea produselor comercializate și a serviciilor oferite.

– Veți participa la primul festival de vin din Suceava. Ce v-a determinat să acceptați invitația organizatorului?

– Cât de importantă este o astfel de manifestare pentru o zonă unde vinul nu este chiar principala băutură? Yvona Mardare e sommelier, blogger și un organizator bine cunoscut de evenimente. De la prima discuție purtată împreună am înțeles că pasiunile legate de vin sunt comune și că pot pune umărul la promovarea vinului, indiferent din zona din care provine. Evenimentul este important pentru toți pasionații de vin din Suceava, o dată prin faptul că e o premieră, primul festival de vinuri organizat aici, dar și prin faptul că participanții vor avea acces la foarte multe vinuri românești și din import. Vinul Bun va veni cu o selecție de etichete premium ale unor cunoscute crame din Italia și promitem că toți participanții vor aprecia valoarea acestora.

– Dle Sebastian Bobu, ce înseamnă vinul pentru dvs.? Ce v-a adus și ce i-ați oferit?

– Vinul este o artă complexă pe care, indiferent cât de mult o studiezi, tot rămân multe, multe lucruri de descoperit și apreciat. Vinul nu trebuie doar băut, ci și înțeles, pentru că îți poate oferi bucurii, satisfacții și clipe plăcute.