De la Atlanta la Iași, prin știință și prietenie: Dr. Niazi Khusrow, zece ani de loialitate academică

Vizualizări: 674

Dr. Niazi A.K. Khusrow, o personalitate marcantă în cardiologia intervențională și un susținător devotat al educației medicale, revine la PDI ca lector și președinte de onoare pentru al zecelea an consecutiv. Domnia sa este o autoritate recunoscută în domeniul cardiologiei intervenționale, al medicinei vasculare și endovasculare. Cu o carieră remarcabilă, este certificat de către American Board of Internal Medicine în medicină internă, boli cardiovasculare și cardiologie intervențională, fiind un nume de referință în tratamentele avansate ale patologiilor vasculare periferice și coronariene.

Absolvent al prestigioasei King Edward Medical University (1981), Dr. Khusrow și-a consolidat expertiza printr-un rezidențiat în medicină internă la Kettering Medical Center, urmat de un program de specializare (fellowship) în boli cardiovasculare la William Beaumont Hospital. În prezent, își desfășoară activitatea la Emory University Hospital și Emory University Hospital Midtown din Atlanta, Georgia, având și rolul de Profesor Asociat de Medicină la Emory University School of Medicine. Dedicarea sa pentru cercetare se reflectă în contribuțiile semnificative aduse progresului în domeniul cardiologiei intervenționale, cu un accent deosebit pe patologia vasculară periferică și bolile coronariene.

Prin prezența sa activă la Primăvara Dermatologică Ieșeană, Dr. Niazi Khusrow nu doar că sprijină excelența în educația medicală, dar contribuie și la consolidarea relațiilor profesionale internaționale, facilitând accesul la cele mai avansate cunoștințe în domeniul medical. Iașul rămâne, astfel, o gazdă primitoare pentru un eveniment de anvergură, iar dr. Khusrow – un prieten de nădejde al comunității medicale românești. În deschiderea celei de-a XIV-a ediții a PDI, domnia sa ne-a oferit și un interviu.

– Domnule profesor, sunteți recunoscut pentru contribuțiile dumneavoastră excepționale în cardiologia intervențională și medicina vasculară. Cum vedeți intersecția expertizei dumneavoastră cu progresele în dermatologia intervențională și gestionarea complicațiilor vasculare în dermatologie, așa cum sunt abordate în cadrul PDI?

– PDI este o reuniune unică, unde diferite specialități se întâlnesc și își împărtășesc cunoștințele și modul în care acestea interacționează cu dermatologia.

– Participați la PDI de un deceniu, ceea ce denotă o afinitate specială pentru acest eveniment. Ce v-a atras inițial și ce v-a menținut interesul față de această conferință de-a lungul anilor? Cum ați perceput evoluția sa științifică în acest timp?

– A fost o călătorie extraordinară pentru PDI, sub conducerea doamnei profesor Brănișteanu și a echipei sale dedicate, care au făcut ca acest eveniment să fie un succes răsunător timp de atâția ani. Designul conferinței, unde specialități diferite se reunesc și prezintă cele mai noi progrese științifice, transformă acest congres într-un succes absolut. Munca intensă și planificarea minuțioasă necesare pentru organizarea anuală a PDI reprezintă o adevărată muncă de Hercule. Corpul profesoral impresionant, vast și divers, care participă și își împărtășește cunoștințele la PDI, reprezintă o provocare formidabilă. Conducerea doamnei profesor Brănișteanu a reușit să organizeze un PDI de mare succes an de an.

– Prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu este o figură proeminentă în dermatologia românească, cunoscută pentru viziunea sa interdisciplinară. Cum ați descrie colaborarea dumneavoastră cu dânsa și în ce măsură considerați că viziunea sa a influențat poziționarea PDI la nivel internațional?

– Majoritatea medicilor sunt concentrați exclusiv pe tratarea pacienților lor. Foarte puțini au abilitatea unică de a concepe și organiza o conferință educațională precum PDI. Doamna profesor Branișteanu manifestă o conducere dinamică, împărtășindu-și cunoștințele vaste pentru a educa comunitatea medicală, inclusiv tinerii medici și studenții, și încurajează întreaga echipă de lectori să facă la fel. Am observat că PDI se îmbunătățește constant, fiind singurul congres dermatologic internațional de top unde este implicat un corp științific atât de divers.

– În era medicinei personalizate și a inovațiilor tehnologice, cum evaluați contribuția PDI la crearea de punți între specialități aparent distincte, precum dermatologia și cardiologia intervențională? Ce ați adăuga la acest dialog interdisciplinar?

– Doamna profesor Branișteanu este una dintre puținele personalități medicale din lume care a reușit să reunească sub umbrela PDI specialități atât de diverse, unde cele mai recente progrese sunt prezentate și discutate în beneficiul avansării cunoașterii și îmbunătățirii îngrijirii medicale.

– Având în vedere vasta dumneavoastră experiență în cercetarea clinică și studiile de pionierat, care sunt, în opinia dumneavoastră, domeniile emergente din medicina vasculară ce ar putea revoluționa dermatologia intervențională și tratamentele personalizate pentru pacienții cu afecțiuni complexe?

– Dermatologia se ocupă de afecțiuni ale pielii, inclusiv răni care, uneori, pot avea legătură cu o circulație deficitară. Identificarea timpurie a acestor pacienți poate contribui la prevenirea unor intervenții chirurgicale devastatoare, cum ar fi amputațiile.

– Din perspectiva unui expert cu o solidă experiență internațională, cum ați poziționa PDI în peisajul marilor evenimente științifice globale? În opinia dumneavoastră, ce direcții strategice ar trebui urmărite pentru a-i consolida și mai mult relevanța pe scena academică internațională?

– PDI este o conferință excepțională, desfășurată la cele mai înalte standarde. Este unul dintre cele mai impresionante evenimente internaționale, unde participanți din întreaga lume nu doar își împărtășesc expertiza, ci și învață unii de la alții, contribuind la progresul medicinei. În ciuda provocărilor financiare și a multor alte dificultăți, PDI reprezintă un dar extraordinar oferit Iașului, României și lumii de către doamna profesor Branișteanu și echipa sa.