„Iașul – orașul care îmbină știința cu sufletul”, spune profesorului Dominik Heim referindu-se la Primăvara Dermatologică Ieșeană

Vizualizări: 636

Profesorul Dominik Heim revine la PDI 2025! Un nume de referință în chirurgia venoasă, profesorul Heim continuă să fie impresionat de standardul științific ridicat al evenimentului, de diversitatea temelor abordate și de entuziasmul participanților. Tocmai de aceea, a acceptat cu plăcere invitația noastră de a fi lectori și unu dintre președinții de onoare ai manifestării, pentru al patrulea an consecutiv.

Personalitate marcantă în domeniul flebologiei, Prof. Dr. Dominik Heim activează ca chirurg generalist și specialist venos la Venenzentrum, Thun (Elveția) și a fost președintele European Venous Forum în perioada 2019-2020. Cu o vastă experiență academică, este lector la Universitatea din Basel și membru activ în mai multe societăți medicale de prestigiu, printre care Consiliul Societății Elvețiene de Flebologie, Forumul Venos European (al cărui președinte a fost), Societatea Elvețiană de Traumatologie și Medicină Asigurări, Societatea Europeană de Traumă și Chirurgie de Urgență. Domnia sa a avut amabilitatea de a ne oferi și un scurt interviu.

– Domnule Profesor Dominik Heim, participați de mai mulți ani la conferința Primăvara Dermatologică Ieșeană (PDI) și v-ați exprimat de fiecare dată aprecierea față de acest eveniment. Ce face ca PDI să fie atât de specială în peisajul medical european și ce v-a motivat să reveniți an de an?
– Sunt flebolog și tratez, printre altele, ulcere cutanate. Prin urmare, subiectul afecțiunilor pielii și al problemelor dermatologice mă interesează și pe mine. Iar PDI, cu spectrul său larg, îmi lărgește orizontul în acest sens.

– În ultimii ani, PDI a devenit nu doar o platformă de schimb științific, ci și un reper de excelență în dermatologie și flebologie. Cum apreciați evoluția acestui eveniment și contribuția doamnei prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu la dezvoltarea sa?
– Introducerea flebologiei ca tematică a manifestării reunește preocupările comune ale celor două specialități privind sănătatea pielii. Și, așa cum observ de-a lungul anilor, spectrul devine din ce în ce mai larg, ceea ce face ca acest congres să fie tot mai cuprinzător.

– În calitate de expert în chirurgie venoasă și fost președinte al European Venous Forum, cum vedeți interconectarea dintre dermatologie și flebologie în practica medicală modernă? Cât de importantă este colaborarea interdisciplinară în tratarea afecțiunilor venoase?
– Dermatologia (și chirurgia plastică) se întâlnesc în cazul varicelor de stadiu 6 (conform clasificării CEAP), iar cum aproximativ un procent din populația Europei suferă de această formă avansată, interesul și cunoașterea tratamentului sunt esențiale.
Pe de altă parte, stadiul 6 este un stadiu care nu ar trebui să apară la pacienții cu boală venoasă cronică, așadar tratamentul timpuriu este obligatoriu.

– Dincolo de dimensiunea științifică, PDI are și o componentă culturală și umană unică, oferind participanților ocazia de a descoperi spiritul și tradițiile Iașului. Ce impresii v-a lăsat orașul de-a lungul anilor și cum contribuie această atmosferă la experiența conferinței?
– A vizita Iașul în fiecare an înseamnă a descoperi un oraș în plină evoluție (gândiți-vă doar la noua clădire a aeroportului). Vizitându-l an de an, descopăr mereu colțuri noi ale orașului (dincolo de centrul vechi, plin de informații culturale despre trecut). Poate, într-o zi, vechiul cinematograf se va redeschide, readucând o notă de farmec cinematografic.
Dar – când vorbim despre PDI, vorbim și despre organizarea impecabilă care o înconjoară pe energica președintă a congresului, profesorul Daciana Brănișteanu. Ea este spiritul bun și sufletul acestui eveniment. Nu e de mirare că toți lectorii distinși așteaptă cu nerăbdare să revină în fiecare an.