Spune Betty Darabont, reprezentantul cramei cu același nume
– Crama Familia Darabont a fost foarte apreciată la Festivalul „Hai cu pluta”. Ce v-a atras la acest proiect?
– În primul rând, faptul că a avut loc la Iași, un oraș cu o cultură aparte în acest domeniu, și Yvona Mardare (somelier, inițiatorul festivalului – n.r.), o profesionistă și o persoană carismatică, cu un potențial mare. Parteneriatele sunt importante pentru că reușim împreună să aducem povestea către publicul larg și ne ajută foarte multe pe termen lung. Cu Yvona ne-am întâlnit la Bacău, la un eveniment. A gustat din vinurile noastre, iar de acolo până la colaborare nu a mai fost decât un pas.
– Care sunt principalele atuuri ale cramei dvs? Ce apreciază publicul cel mai mult la brandul dvs?
– Principalele atuuri ale cramei suntem noi, echipa. Suntem o echipă dinamică, o cramă modernă atât pe partea de design, cât și pe partea de tehnologie, în vinificare. Clima ne ajută să scoatem vinurile potrivite în această zona a Crișanei, dar și solul este foarte important. Sloganul nostru este „Valori tradiționale, prin mijloace moderne din inima Crișanei” și se regăsește pe deplin în ceea ce facem, în vinurile noastre. Publicul apreciază că folosim etichete inovative pentru brandul nostru, dar și modul în care facem promovare. Transmitem povestea noastră, a familiei, prin produse de calitate. Suntem o cramă modernă care respectă tradiția.
– Care sunt cele mai apreciate vinuri?
– Aș spune că Rose Fleurt 2022, un rose fresh, fructat aromatic, cu un design special, Traminer 2021, un soi aromatic cu arome florale. Lor li se adaugă un cuvee alb URME 2021, un alb gastronomic echilibrat și versatil când e vorba de asociere culinară, un cupaj din Chardonnay, Fetească Albă și Sauvignon blanc.
– Ce înseamnă vinul pentru dvs?
– Vinul înseamnă echilibru, vorbește despre factorii climatici ai unui an de recoltă, spune povești legate de natură și leagă relațiile personale. M-am îndrăgostit de vinurile italiene pe când lucram pentru o corporație. Apoi, pasiunea a devenit o profesie.
– Fiecare cramă are o poveste unică și ne place să o prezentăm publicului. Astfel vom putea creiona pe viitor și un album al viticulturii românești.
– Povestea cramei a început cu două hectare viță-de-vie din soiul Fetească Albă moștenite de la bunicul. În 2016 am început să ridicăm nivelul și, cu ajutorul fondurilor europene, am mai plantat 38 de hectare de viță-de-vie și am înființat o cramă cu tehnologie de ultimă generație. Acum cultivăm 13 soiuri românești și internaționale. 8 soiuri sunt albe – Traminer roz, Furmint, Fetească Albă, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Regala, Pinot gris și Riesling de Rhin. Celelalte cinci sunt soiuri roșii – Merlot, Burgund Mare, Fetească Neagră, Pinot Noir și Cabernet Sauvignon. Am lansat primul vin spumant în Bihor care a fost fost apreciat și care se numește Median 2021. Am lansat și gama Project, dedicată vinurilor cu potențial al învechirii în sticlă. Are un potențial mare, sunt vinuri apreciate pentru parcursul soiului corect. Ne dorim să scoatem ceea ce este mai bun din pământul nostru! Crișana are potențial!